用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子升中的過來人家長感受
樓主: wongkaka
go

為孩子升中的過來人家長感受 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-23 09:48
家長要嘗試同學校瞭解, 小朋友各科既排名, 或呈分名次.

如果卷深, 可能全級最叻個D係得B, 咁攞B同C又未必 ...

同意,我校啲卷深到死,知係識計算係唔會合格因為條條都有轉彎位諗。

一啲數學無人咁叻嘅學生好輸蝕。

回覆 kpbb 的帖子

我仔今年都係form one仔,佢已經返黎同得講有同學已經要返補底班,個d同學好唔開心話讀得辛苦,所以真係要揀合適既學校,有時有d家長名牌效應,成日話未入去讀點知跟唔跟得上,講真可能我比較保守我唔會博囉,我唔想攞個仔既童年黎博,讀左六年小學都真係夠喇呢兩年唔想咁大壓力比佢想佢開心d迎接dse,讀書讀到70歲都有得讀,大家準中一家長加油牙

wongkaka    發表於 17-11-27 14:24
admiral1008    發表於 17-11-23 16:20

kkhon 發表於 17-11-21 20:08
同意!不要把自己未完的夢加諸在孩子身上!
你"想"子女不要把自己未完夢加諸在孩子身上·這種"想"己經加諸在孩子身上·
係唔係都加諸咗·

wongkaka 發表於 17-11-21 19:51
我的孩子現在是開心中一生, 皆因中學是她自己選的
回望過去4年, 我好努在EK看文章
我覺得家長要清楚自己孩 ...
小朋友自己揀中學其實好重要。

wongkaka    發表於 17-11-27 14:25

asd456 發表於 17-11-23 09:54
同意,我校啲卷深到死,知係識計算係唔會合格因為條條都有轉彎位諗。

一啲數學無人咁叻嘅學生 ...
卷深低分係正常,如果人哋低分過你,排名反而會升。

mm168mm 發表於 17-11-23 10:31
你"想"子女不要把自己未完夢加諸在孩子身上·這種"想"己經加諸在孩子身上·
係唔係都加諸咗·
...
又唔可以話己經加諸咗,始終父母都需要俾意見,只係最終決定權係小朋友度。

回覆 IloveJJ 的帖子

我都好同意, 有時真係好難揀, OPEN DAY 聽TALK, 我覺得只係一場SHOW, SALESMAN晌度SALE自己間學校, 唔好話小朋友唔識揀, 就算我地D家長亦都好難去揀, 唔知邊間至適合子女讀6年

王家爸爸 發表於 17-11-23 11:21
又唔可以話己經加諸咗,始終父母都需要俾意見,只係最終決定權係小朋友度。 ...

決定權可以俾小朋友,選擇可能只得       一個~~~

回覆 mcl203 的帖子

係, 我今年會睇3間中學, 2間B1B, 1間B1A, 但其實3間睇完都係差不多, 課程, 成績都差不多, 地區就有唔同, 我只係叫阿女3揀2 (自行), 其實等如冇得揀, 因為其中一間好殘舊, 入到去都想即刻走, 阿女都話唔鍾意, 即係2揀2, 等如冇得揀

admiral1008    發表於 17-11-23 16:21

wongkaka 發表於 17-11-23 00:48
小朋友咩區校網?

沙田校網,

但家在九龍城

mcl203 發表於 17-11-23 11:23
決定權可以俾小朋友,選擇可能只得       一個~~~
我當年所有港島區既B1學校(加埋九龍既DBS、LSC)都俾佢哋揀,都帶佢哋去睇過,然後佢哋自己決定,我講明,自己揀既要認真讀。

妹妹頭 發表於 17-11-23 11:26

係, 我今年會睇3間中學, 2間B1B, 1間B1A, 但其實3間睇完都係差不多, 課程, 成績都差不 ...

利害,先選擇D陪跑既選擇,又可以俾佢做老闆~~~

sang@yee... 發表於 17-11-23 11:27
沙田校網,

但家在九龍城
先了解下沙田馮黃鳳亭,九龍鄧鏡波。然後根據呈分成績排名再向上或者向下調整。

緊係唔係啦, 本來真係比佢3揀2, 冇諗過真係咁殘舊, 幅牆好似就快倒塌咁, 真係好驚驚, 所以變左2揀2之馬

王家爸爸 發表於 17-11-23 11:28
我當年所有港島區既B1學校(加埋九龍既DBS、LSC)都俾佢哋揀,都帶佢哋去睇過,然後佢哋自己決定,我講明, ...

我哋太求其,從幼兒班都唔多觀校,最認真果次係升中,去左一間,人去我哋又去,反正記得日子,代表返家後,我問講左乜,回話都係果D,我心諗即係乜,反正知道與否都會估到講D行貨野,是旦啦,唔講算數,反正報左都未必收~~~

王家爸爸 發表於 17-11-23 11:21
又唔可以話己經加諸咗,始終父母都需要俾意見,只係最終決定權係小朋友度。 ...
你"想"小朋友…你"唔想"小朋友…
你己經有目的,己經加諸小朋友身上。

小朋友仲細,長遠影響的事怎可比小朋友决定,除非家長冇要求·

mm168mm 發表於 17-11-23 11:39
你"想"小朋友…你"唔想"小朋友…
你己經有目的,己經加諸小朋友身上。
小朋友係喺框架內做决定。

mcl203 發表於 17-11-23 11:38
我哋太求其,從幼兒班都唔多觀校,最認真果次係升中,去左一間,人去我哋又去,反正記得日子,代表返家後 ...
有得直上真係唔同啲。

mm168mm 發表於 17-11-23 10:31
係唔係都加諸咗·
...
"想"只是念头一刹那闪过而沒有實行,"加诸"係已经行动中!就好似我曾经想填喇叭,但同孩子倾完了解他的想法后,尊重他的意向同決定,放弃填喇叭,這就不是"加诸"了。
‹ 上一主題|下一主題