用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私校要唔要考TSA架?
go

私校要唔要考TSA架? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

kamkambeibei 發表於 17-11-21 15:55
如題
學校可自行決定, 考唔考都得。不過, 考BCA並無問題(即你講既TSA), 最重要係你要了解學校操唔操, 唔操無問題的, 因為分數唔關小朋友事, 無壓力的。

考 BCA 冇問題,冇過份操練就得。如果係一線學校的話,本身課程已經教深,完全冇需要擔心,更何況成績好壞只會影響學校,並不影響學生升班升學。

回覆樓主

咁咩係呈分試?我聽人講搵小學要留意下有冇程分試!?究竟有咩影響?

回覆樓主:

12年龍校才可以選擇不考TSA, 6年私/直都一定要考。

回覆 kamkambeibei 的帖子

BCA 同呈分完全係兩回事。
BCA 係教育局,透過中英數評估去估計每間學校學生能力水平,然後出數據畀學校去改善教學。BCA 唔影響升中升學,肥左/交白卷都冇問題,攞滿分都冇獎冇排名。

呈分係大部份學校五六年級都要經歷,幾次呈分成績都要黎搵學校升中,一條龍學校就唔洗煩呈分因為只要達標,中學部保證收返你,例如 St Mary's(津貼)、港同(直資)、拔萃男/女(直資/私立)。

回覆樓主

Ic... (emoji)(emoji)
咁如果我讀緊國際小學,但佢冇中學的,咁係咪都要考呈分來搵中學?咁咪大獲!D中文好差

國際學校好似冇呈分,要自己報考國際中學,如果讀 ESF 小學的話,大多都入返 ESF 中學。除非你想轉返入 local school,否則中文唔係重點。

回覆樓主

咁如果冇呈分試考係唔係唔可以入番Local 中學呢?唔該哂!

國際小學升本地中學,只有升中自行階段可以報,冇抽獎派位。不過呢條路非常辛苦,因為中文、數學都要追返,要好有把握先會轉到出去。

回覆樓主

唔該你!惆悵中…

国際小学应該係津中/直資生存唔到,起碼中文同数都跟唔到大隊……

kamkambeibei 發表於 17-11-21 20:55
唔該你!惆悵中…

做乜為D將近不可能的事煩惱?

國際小學一心想升本地中學?  為何當初讀國際小學玩自已?

little_yolky    發表於 17-11-22 14:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

kamkambeibei 發表於 17-11-21 20:55
唔該你!惆悵中…

delete

唔該你!惆悵中…

delete

1998Ruby1998 發表於 17-11-21 20:47
國際小學升本地中學,只有升中自行階段可以報,冇抽獎派位。不過呢條路非常辛苦,因為中文、數學都要追返, ...

你搞錯了,無呈分小學,包括國際學校學生,仍可參加統一派位,只係會派完3組學生先派呢班學生,即係當Band 4生派,又即係受歡迎既中學已經派完,只會剩番D Band3中學學位~~~

回覆樓主:

也可以考慮直資,有直資學校收國際學校學生,有streaming!可選擇簡單level 中文或選修其他language!

BCA成績差,雖對學生無影響,是反映學校教學方法有問題,我覺得就係咁先衰,最後責任落在學校身上,校長點會唔操好學生去應付考試。

wongtw 發表於 17-11-22 04:57
BCA成績差,雖對學生無影響,是反映學校教學方法有問題,我覺得就係咁先衰,最後責任落在學校身上,校長點會 ...

TSA/BCA 理論上係提供資料改善學校教學,偏偏有不少學校反而因為TSA操練,教學不改善還差了。

又不殺校的,其實只要學校有腰骨,放學生利益前一點,便沒有今天的TSA操練問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題