用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問你地點樣處理仔女拍拖的問題呀?
樓主: 力奇大叔
go

請問你地點樣處理仔女拍拖的問題呀?

力奇大叔 發表於 17-11-23 15:51
我都一早講明起碼中學畢左業先可以拍拖架

爱情既野,要黎就黎(虽匀禁細个唔知乜係真正爱情),边有得set time table㗎?世事豈能盡如你意?

其实抽離d睇,係佢地(或我地中学时)个biological clock ticking. 夠時夠候贺尔蒙作祟就会+月芥菜,而男仔就会对女仔好奇(兼心邪)……好难控制。女仔有男仔对自己心动,总会有飄飄然既感觉,亦enjoy俾人呵護照顧遷就,人之常情也~

所以叫佢地唔好、唔准拍拖……真係好难咯~倒不如教佢要識保護自己同埋唔好為-棵树放棄个森林。点先可以?就係唔好太快栽个头落去,做朋友唔紧要(但唔好收兵,禁係十分無品),睇定d先……我会直接问我女佢心目中心儀男仔係有乜條件~佢話佢係颜值控,样要ok先得而且讀書都要叻叻(唔要nerd学霸)……條件唔差㖿~我加多样俾佢,要誠实~

愛情既嘢,真係無得全面禁止,越禁越愛得轟烈仲死。

所以我而家成日同個女打底,話佢真係要拍拖的話,第一唔可以衰十一,犯法嫁。第二,拍拖大前提係要做好學生本份。意思即係如果段關係係令佢成長,拍拖可能係有推動力,令佢讀好書/做好佢要做既嘢。但如果只顧拍拖,而其他嘢全失理智,咁我就真係要出手啦。

力奇大叔 發表於 17-11-23 15:51
我都一早講明起碼中學畢左業先可以拍拖架

講唔講係一回事,跟唔跟又另一回事哈哈

回覆樓主

我女今年小六,小5已經有人追不過好彩我女話佢低能到死⋯⋯
下年中一了,我宜家得閒哦佢有人追要話我知

女大女世界

bb鼠 發表於 17-12-5 13:33
我女今年小六,小5已經有人追不過好彩我女話佢低能到死⋯⋯
下年中一了,我宜家得閒哦佢有人追要 ...

上到中學, 仲要小心有高form的師兄會加入追你囡囡的戰團....

王家爸爸    發表於 17-12-26 14:31
YDLFATHER    發表於 17-12-15 00:44

力奇大叔 發表於 17-12-6 12:56
上到中學, 仲要小心有高form的師兄會加入追你囡囡的戰團....

我都好驚,尋晚補習完我接放學都有d中學生撩佢,我係度都夠膽死

王家爸爸    發表於 17-12-26 14:32

睇到個女的whatsapp, S1女, 同個男同學每日都有whatsapp, 對話冇瞹眛野, 但憑大人的感覺, 好似蘊釀中, 我知道男仔係邊個, 本身都幾乖仔的, 比你地會點做? 繼續扮唔知, 由得佢地繼續蘊釀落去? 想同佢講, 又唔想佢知我有睇佢的whatsapp, 求賜教...

回覆樓主

我仔中一,班入邊已經有同學拍拖了,死未!上嚟我屋企比我看到嚇死我!
依家啲人咁早熟嘅!

lailaie 發表於 17-12-12 11:33
睇到個女的whatsapp, S1女, 同個男同學每日都有whatsapp, 對話冇瞹眛野, 但憑大人的感覺, 好似蘊釀中, 我知 ...

個男仔應該開始追緊你個女了

YDLFATHER    發表於 17-12-15 00:46

力奇大叔 發表於 17-12-12 17:04
個男仔應該開始追緊你個女了

可能系佢個女追緊個男仔。

YDLFATHER    發表於 17-12-15 00:47

與其阻止,不如教授正確的性教育知識和觀念,如何做足安全措施,以及對待感情的態度。大禹治水,堵不如疏。

王家爸爸    發表於 17-12-27 10:56
YDLFATHER    發表於 17-12-16 00:12

力奇大叔 發表於 17-11-21 15:38
如果發現仔女被異性同學追求,
或者去追異性同學,
甚至拍拖,
唔同性格, 唔同反應.

我家姐大仔讀男校, 家教很嚴, 而他不嬲都好乖, 好聽媽咪話, 亦係學校的模範生, 中四那年跟鄰校女仔拍拖, 仲要其他家長話比佢知都不信, 話個仔好乖, 唔會拍拖, 最後才知道.

對方是單親家庭, 住九龍塘, 家長都很喜歡我外姪. 但我家姐硬說不會接受, 一定不能拍拖, 如果繼續拍拖不要跟她說, 不要帶她回家, 亦不要叫她做媽咪, 佢話咁辛苦捱, 仲未中學畢業就share 一 半比人, 唔接受, 只要入到大學就不阻止.

最後他分了手, 專心考入了港大, 現在做了督察, 我家姐都有跟他說, 如果當時不阻止, 就成績差了, 入不到心儀大學, 未必考到現在的工作了, 你現在明白我為何反對啦, 他就是笑笑口說明白...

其实我觉得拍拖唔等同曳或坏~

回覆 PTMCYS 的帖子

家長唔想仔女早拍拖,怕影響學業,係可以理解。不過講到唔想中學就分一半比人,就唔係擔憂前途了

力奇大叔 發表於 17-11-22 10:38
唉, 你地真係開通, 我仲未接受到, 好怕中一咁細會俾人呃, 或者荒廢學業
我有同個女傾過計, 同佢講而家初中, ...

唔到你唔開通,點處理令大家最舒服,有時拍拖未必影響學業,反而失戀更嚴重,最怕只是攪出人命,其他都不重要, 現在d學生小學已拍拖,完全未知何為拍拖,這些情況仲驚,希望他們真係心智成熟才開始。最驚人有我有的心態。

miaooo 發表於 17-12-12 16:00
我仔中一,班入邊已經有同學拍拖了,死未!上嚟我屋企比我看到嚇死我!
依家啲人咁早熟嘅!
...

唔早啦!同事話佢女小五拍拖由b1跌落b2

力奇大叔 發表於 17-12-6 12:56

我仔中二時,中六同學追女到課室比老師趕走

一月考試月, 我公司樓下公園日日都大把一對對男女中學生溫書,
左手渣書, 右手拖到實一實