用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問你地點樣處理仔女拍拖的問題呀?
go

請問你地點樣處理仔女拍拖的問題呀? [複製鏈接]

如果發現仔女被異性同學追求,
或者去追異性同學,
甚至拍拖,
請問你地會點處理?
有無有經驗既父母可以分享吓~
   3    0    0    0

回覆樓主:

自己後生一様現小朋友要教性教育及講要做安全方法,但意外是會發生的昨天入白表房協

巧同意四哥講~

補充少少,切勿反应过敏、打草驚蛇。

回覆 力奇大叔 的帖子

大叔, 你都開始有依D煩惱啦? 我個人覺得, 冇得阻止, 只可以同佢傾計, 現時太細, 做下好朋友, 過多幾年才開始發展都未遲, 千萬唔好鬧, 適得其反仲大鑊, 如果可以, 可以大定認識一下, 例如, 叫多幾個同學去你屋企大食會, 從中你可以觀察一下, 佢地知唔知咩叫拍拖...

唉, 你地真係開通, 我仲未接受到, 好怕中一咁細會俾人呃, 或者荒廢學業
我有同個女傾過計, 同佢講而家初中, 仲未適宜拍拖, 而且返學返得2個月, 又未認識深入, 不如做住好朋友先, 唔好咁快揀定.

力奇大叔 發表於 17-11-22 10:38
唉, 你地真係開通, 我仲未接受到, 好怕中一咁細會俾人呃, 或者荒廢學業
我有同個女傾過計, 同佢講而家初中, ...
禁即係已發生左而唔係“如果”啦~~同佢講呢d無用啦,点会听你講……係人俾人追都鬆毛鬆翼樂在其中啦~

回覆樓主:

男仔就真係唔知,我自己經驗係寧願阿媽同我傾計咁,講下以前拍拖既事,講下佢以前冇帶眼識人點點點,又講下點睇個男仔係咪好,例如阿媽由細教我拍拖一定要兩個互相幫助,一齊進步,到宜家我都記住,宜家男朋友甚至因爲知道咁而唔敢怠慢。
以前中學老實講就算有曖昧都當然唔會比父母知,我媽媽中五前仲比較嚴,爸爸直情一早講明大學畢業先可以拍拖(emoji)(emoji)不過我梗係睬佢地都傻,中四有一次同曖昧男仔比人發現一齊喺Pacific coffee温書,人地通報比媽媽聽,即刻拉返屋企比人打,不過當然啦,其實要阻止點都阻止唔到,父母又要返工,唔通鎖住我咩
所以我話,青春期真係受軟唔受硬,反叛起上嚟你硬碰硬真係冇咩好處,以上純個人分享

力奇大叔 發表於 17-11-21 15:38
或者去追異性同學,
甚至拍拖,
捧打鴛鴦

扮晒朋友咁問下個男仔點㗎? 成績點㗎?
同阿女講揾日假期上嚟一齊温習/做功課, 之後留响屋企食飯。
個男仔夠薑上, 做父母咪探射燈咁由頭掃落腳。 男仔唔夠薑上, 咪繼續同個女扮friend, 間中索下料, 間中又洗下腦唔好咁快揀定, 入到大學大把選擇。。。之類!

千萬唔好硬碰硬, 只會以後收收埋埋, 咩料都收唔到。

回覆 gracelam 的帖子

探射燈 <===

不過我都好同意依個做法, 硬踫硬, 佢就唔會再同你傾, 仲大鑊, 我都會用介紹比我識依個方法, 了解下個男仔係咩料都好

同阿女講咁細個拍拖好無謂,適當時候就適當既野,拍拖係可以拍到80歲都仲可以持續既事情,但讀書只有呢幾年,過左就無,況且中學生拍拖無結果,反而識番幾個閏密好過啦。我都係咁同個仔講 ,阿仔(中二)話學校D女同學好多都肥、黑、醜⋯⋯你家千金長得標緻可人,真係要多加留意,夜晚一定要收手機。

教女仔唔好拍拖係關鍵

YDLFATHER 發表於 17-11-23 00:04
教女仔唔好拍拖係關鍵

點教?古法吻吻會大肚

力奇大叔 發表於 17-11-21 15:38
或者去追異性同學,
甚至拍拖,

中幾先?

男仔女仔一樣,性教育固然要教,道德觀念、責任感也要灌輸。有時會用反面例子做教材,告訴他們不成熟戀倩導致的問題,例如未婚懷孕的禍害,未有經濟能力成家的苦況。當然說是說了,他們受不受則有待發現。阿囝(中二)因自顧不暇暫時仍未有此念頭,阿囡(中四)可能已蠢蠢欲動。囡有時也會跟我講吓身邊同學拍拖事件,亦認曾經喜歡過某某男同學,又話某某男同學可能對佢有意思。其實誰家女兒不懷春,正常女兒家心事,我估她係講啲唔講啲咁啦。聽了也不會大驚小怪,但會再提她小心處理。

Yanamami 發表於 17-11-22 11:11
禁即係已發生左而唔係“如果”啦~~同佢講呢d無用啦,点会听你講……係人俾人追都鬆毛鬆翼樂在其中啦~ ...

應該未發生, 只知有幾個男仔大近視, 咁都對我女有興趣

我女暫時仲係聽我講同應承我唔會拍拖, 但我怕遲啲唔聽
其實若同班主任講會唔會有用呢?

gracelam 發表於 17-11-22 13:23

扮晒朋友咁問下個男仔點㗎? 成績點㗎?

我唔夠薑呢
我怕我女誤會我默許拍拖呀~

roybird 發表於 17-11-22 12:29
男仔就真係唔知,我自己經驗係寧願阿媽同我傾計咁,講下以前拍拖既事,講下佢以前冇帶眼識人點點點,又講下 ...

我都一早講明起碼中學畢左業先可以拍拖架

yuyueng 發表於 17-11-22 21:40
同阿女講咁細個拍拖好無謂,適當時候就適當既野,拍拖係可以拍到80歲都仲可以持續既事情,但讀書只有呢幾年 ...

我真係怕拍拖會荒廢學業先咁煩, 係我讀書年代已經見唔少例子啦
‹ 上一主題|下一主題