用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19 ...
樓主: 小時了了
go

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19

doubean 發表於 17-12-3 07:40
回覆 小時了了 的帖子

節目中這個學生好像說是通過校長推薦計劃入讀的,那麼他的DSE分數不能作准。 ...

如果想睇官方 "免試招收香港學生計劃" 嘅內地大學錄取香港DSE 成績, 您可以睇呢條 Link http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf 係香港教育局整嘅, 有晒102間內地免試招收香港學生計劃嘅大學錄取香港學生DSE成績

王家爸爸 發表於 17-12-3 17:13
今日去會展睇過,同啲學校代表傾過,唔少學校某啲範疇已經係世界級水平。另外,需要知道,表面上係收4444、但係實際收生要求俾講既高好多。

今日我都有去會展嗰個 "內地高校教育展" 了解下,去完後,真係感覺山外有山。香港講嚟講去3大8大,眼界視野好似有啲侷限。因為自己草根家庭,真係無本錢無本事供阿女去歐美大學留學,除咗香港8大外,內地一流大學真係一個非常唔錯嘅另類選擇。我會用嚟緊幾年慢慢睇清楚,俾阿女多啲入讀大學機會。

我自己幻想,香港8大再加我以下內地心水大學,加加埋埋都有十幾二十間大學俾阿女申請及考大學,咁樣諗法係增加阿女入讀大學機會。

阿女依家中一,暫時喜好偏向文科,今日我去了解嘅內地大學都係集中搵文科/商科/傳理為主,以下係暫時SHORTLIST 心水啱阿女而係中國排名比較好嘅大學及學科/學系

以下所顯示嘅大學排名,學系聞名。。。等資料,係今日嗰教育展我問/傾偈而得到的,資料唔知係咪真架!

Group 1 (頂級)
i  ) 北京大学 (文,史,哲世界聞名) - 例如:中文(全國第 1);
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 3科5+3科5**

ii ) 清华大学 (理科世界聞名)

Group 2
I  ) 复旦大学: 例如:中文(全國第4)
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:5; 通識:5 ; 選修一:5*; 選修二:5*

ii ) 中国人民大学 (國學院,文學院,經濟學院,財政金融學院非常出色); 例如:法學院&新聞學(第一名); 中文(全國第 2);  
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

iii) 上海交通大学: 理、工、醫、管聞名;管方面係安泰經濟與管理學院出色。
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

iv) 北京师范大学: 學系有文學院(中文(全國第3))、歷史學院、心理學部、教育學部出色;
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:4

v) 山东大学: 山東省 Top 1 大學,(全國排名第12位)學系有中文(全國第5); 考古學(全國第3)出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

Group 3
i  ) 厦门大学: 福建省 Top 1 大學(全國排名第10位), 學系有經濟學院、管理學院出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

ii ) 中山大学: 廣東省 Top 1 大學
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:4; 通識:4

Group 4
i  ) 浙江大学: 今日未了解,要出年先喇
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

ii ) 武汉大学: 今日未了解,要出年先喇
iii) 四川大学: 今日未了解,要出年先喇

More information: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537767&extra=&page=9

王家爸爸 發表於 17-12-3 17:13
今日去會展睇過,同啲學校代表傾過,唔少學校某啲範疇已經係世界級水平。另外,需要知道,表面上係收4444、3322,但係實際收生要求俾講既高好多

內地大學2017年錄取香港學生 DSE 最低成績
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf
北京大学:  3科5+3科5** (33分)
清华大学: 5, 4, 5**, 4
复旦大学: 5; 4; 5; 5; 5*; 5* (31分)
中国人民大学: 5; 4; 4; 4 ; 4; 4 (25分)
上海交通大学: 4; 4; 4; 4; 4; 4 (24分)
浙江大学: 4; 4; 4; 4 ; 4; 4 (24分)

香港嘅大學取錄DSE 成績:
2016 JUPAS admission score: http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2016_JUPAS.pdf

2017 中大 JS4018 Chinese Language and Literature: Median: 26分http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/adm_scores_2017.pdf

2017 城大JS1103 Bachelor of Arts in Chinese and History: Median:40.5分  http://www.cityu.edu.hk/admo/hkdse/scores/jupas_scores2017.pdf

2017 浸大 JS2020 BA (Hons) in Chinese Language and Literature: Mean: 21.55分
http://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html?programme=10&year=88&button=Submit#admissions-scores

唉!如果考得入內地頂級/一流大學,DSE 成績要求有啲真係高過香港3大8大。有啲灰添!

北京大學, 清華大學招收的多是全國各省市最頂尖的學子,DSE 成績要求有啲真係高過香港3大不足為奇

小時了了 發表於 17-12-1 15:00
哈哈! 我就係襯我依家係阿女心目中仲有少少影響力, 我就係上兩星期同佢睇上面所提 "升學無疆界" 嘅內地北 ...

點解唔考慮廈門大學?也是著名大學,國內211工程的重點。
北京霧霾我舉例說明一下:2016我出差北京九次,春夏秋冬都有去,祇有夏天沒有霧霾。秋冬屬於我過敏性鼻炎完全不可以忍受級別。另外,交通,飲食,真係好差!

RiboMM 發表於 18-1-3 13:06
點解唔考慮廈門大學?也是著名大學,國內211工程的重點。
北京霧霾我舉例說明一下:2016我出差北京九次, ...

http://slide.dailynews.sina.com/c/slide_1_2841_230239.html#p=1

YDLFATHER 發表於 18-1-3 23:36
http://slide.dailynews.sina.com/c/slide_1_2841_230239.html#p=1

人民日報總話中國空氣質量世界排前添

RiboMM 發表於 18-1-4 00:20
人民日報總話中國空氣質量世界排前添

人民日報不無道理, 中國10%的地區空氣質量差, 90%的地區空氣質量好.

香港人去大陸讀書是困局

四屇特首, 無一個子女在中國讀碩士, 學士

習近平個女都係去哈佛 , 拿埋美國藉了
李克強個女美國留學

大陸人雙非要來港讀書, 港人卻返大陸讀書, 真係笑話笑到2047年

中國大學勁的好多, 你香港一般成績,上去讀

同自殺無分別

收得你, 多數香港都係一般成績

一般排名的大陸, 同你講錢

香港老細,當你大陸買學位

好人好姐, 唔會去大陸讀書

我見到, 香港人中山大學畢業, 同人講自己中大畢業

丑都唔敢同人講大陸畢業

去大陸讀書, 宜三思, 容易學埋不少不良嗜好

最近睇到梁美芬2個仔都在外國讀書

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0912_00822_001.html

香港人, 如果窮, 我仍建議守死香港

窮, 沒有選擇, 返上中國不應是一個選擇

培僑中學(北角) 都多人借這些計劃, 返上大陸讀名牌中國的大學

中國人讀書勁, 入名牌大學

為的, 就是當官撈一筆, 或者跳去歐美留學作跳板

中國頂尖學生,都趕緊逃走

YDLFATHER 發表於 18-1-5 10:44
人民日報不無道理, 中國10%的地區空氣質量差, 90%的地區空氣質量好.
呢兩年北京既空氣質量唔差,如果煤改氣成功會更好。

hehehaha2017 發表於 18-1-8 00:18
香港人去大陸讀書是困局

四屇特首, 無一個子女在中國讀碩士, 學士

我就唔係好明
冇思想自由
文史哲點會讀得好

wcu 發表於 18-1-8 13:25
我就唔係好明
冇思想自由
文史哲點會讀得好

港人到大陸讀書最唔中意的是政治環境!

YDLFATHER 發表於 18-1-9 16:50
港人到大陸讀書最唔中意的是政治環境!

如果隻眼開隻眼閉
讀理工科或者可以
但係文史哲我諗極都諗唔到點可以讀得好

wcu 發表於 18-1-9 20:53

如果隻眼開隻眼閉

其實我唔係想講政治
我只係感嘆
近代中國似乎出唔到一啲有影響力嘅哲學家文學家 史學家
尤其是在國內

wcu 發表於 18-1-8 13:25
我就唔係好明
冇思想自由
文史哲點會讀得好
首先大陸唔係無思想自由,已經唔係老毛年代。

wcu 發表於 18-1-11 10:20
其實我唔係想講政治
我只係感嘆
近代中國似乎出唔到一啲有影響力嘅哲學家文學家 史學家
文史哲其實有一定相關性,文學作品既創作其實係作者既社會、個人生活既反映。 無論係共產主義、資本主義,都有社會,同組成社會既個人,都係有社會同個人生活,所以作者都有社會、個人生活可以反映。
而歷史同哲學思想會影響文學創作,例如:當年歷史因素令說客多,合縱連橫(哲學、政治),所以有六國論(文學)之類既文章。西方既哲學一樣,柏拉圖記載蘇格拉底既申辯篇(文學作品)都係基於雅典黃金時期既不公(社會問題)同蘇格拉底既哲學思想而出現既。

王家爸爸 發表於 18-1-11 10:28
首先大陸唔係無思想自由,已經唔係老毛年代。

你話有就有啦!

https://www.bannedbook.org/bnews/zh-tw/comments/20170901/816037.html

回覆 YDLFATHER 的帖子

哈哈,政治我就費事討論。講空氣,我年年出差就最有體會。你連人民日報都信,就千祈唔好去人民日報定義之“萬惡的美帝國主義”啦

YDLFATHER    發表於 18-1-13 22:50

RiboMM 發表於 18-1-3 13:06
點解唔考慮廈門大學?也是著名大學,國內211工程的重點
北京霧霾我舉例說明一下:2016我出差北京九次,春夏秋冬都有去,祇有夏天沒有霧霾。秋冬屬於我過敏性鼻炎完全不可以忍受級別。另外,交通,飲食,真係好差!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3590184&extra=page%3D1&page=3 係呢個帖知道您曾係國內讀大學, 熟悉內地行情.

唔知您可唔可以分享多少少您睇法, 廈門大學係咪係國內都幾 top 幾好嘅重點大學呢?

阿女係文科人, 暫時佢都幾鍾意中文呢科,發吓夢, 講吓夢想吹吓水呀, 我都想阿女可以考到入北大(中文), 清華(我知清華係理科著名, 但清華真係好出名嘛). 呢兩間國內神校嘅大學, 2017年DSE成績收30分以上, 並且只取錄寥寥可數幾個香港DSE 學生, 呢兩間相信我只可以發吓夢

但係不同EK 討論帖網友及我上個月去咗會展嘅2017內地高校展,  廈門大學 3-4人(EK 網友及真係路人甲)不約而同我講 廈門大學 係國內幾 top 嘅重點大學, 佢嘅商科最出名, 校園又大又靚, 廈門距離香港又近及同香港差唔多, 無北京,上海咁遠及凍.

廈門大學係咪真係幾好幾 Top 呢? 另外, 我想問中山大學係咪又係幾好幾 Top 呢? 中山大學好似用廣東話教學, 又係廣東省, 最近香港

小時了了 發表於 18-1-16 09:21
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3590184&extra=page%3D1&page=3 係呢個帖知道 ...

廈門大學資料相信以你的超強search 能力已check网瞭解,為國內重點大學。我講多幾句內地坊間認為的廈大出名一系學術二系校友網絡勁三系風景優美氣候宜人,南方和沿海非常認可廈門大學文憑。中山大學同埋暨南大學,你都可以考慮,也是國內一線學校,相對中大更加學術歷史悠久,暨大多元化收好多來自世界各地華人(分數未必好高)搞很多國際交流。

小時了了    發表於 18-1-16 10:23