用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教過來人:In完 感覺VS結果
樓主: LTBGM
go

請教過來人:In完 感覺VS結果   [複製鏈接]

catcle 發表於 17-11-23 12:26
上年經驗, 見過有兩間神校一齊有offer, 但係兩間神校又一齊reject, 可以咁講, 神校唔係收最叻學生, 係overa ...
你意思係“有學生有齊兩間神校offer, 同時又有另外的學生被兩間神校一齊reject"? 定係講緊”同一學生在四間神校的情況為2vs2“(唔好見怪我氣——我唔知其事有幾多間”神校“。。。)?

LTBGM 發表於 17-11-23 14:28
你意思係“有學生有齊兩間神校offer, 同時又有另外的學生被兩間神校一齊reject"? 定係講緊”同一學生在四間 ...

回覆 LTBGM 的帖子

係同一時間有2間神校SECOND IN, 有D係有晒2 個OFFER, 有D係2 間都遭滑鐵盧, 上年見唔少.  如有2間神校offer, 好多都會揀男女校, 因為多數有細佬妹, 或者中學成績特別超卓.  

入得去個2 間神校second in, 唔咁講係最叻, 係因為配對上問題, 呢d小朋友唔一定學術好叻, 而係佢地面試係presentable, 唔怕陌生人, 而且有獨特見解.   但紿終機會有d係50%, 女校個間係around30%, 所以平常心啦.

catcle 發表於 17-11-24 09:15

係同一時間有2間神校SECOND IN, 有D係有晒2 個OFFER, 有D係2 間都遭滑鐵盧, 上年見唔少 ...
明白~ 多謝分享!

識人in 10 間,剩係有一間堅神校offer

面試呢家野真係你永遠都唔知佢點玩

收到第一間神校offer了 ! 當時還以為她因為第一次有我們在, 有點怯場添
利申: 冇讀面試班, N無

LTBGM 發表於 17-11-25 16:29
收到第一間神校offer了 ! 當時還以為她因為第一次有我們在, 有點怯場添
利申: 冇讀麵食班, N無 ...

Congrats!!! 見到你有神中之神既offer!!!
你女女真係好好好叻女!!!

sze~sze 發表於 17-11-25 16:31

Congrats!!! 見到你有神中之神既offer!!!
多謝!! 祝你們都收到心儀offer(s)!

LTBGM 發表於 17-11-25 16:35

如果星期一再有好消息
你是否會選擇神校呀?

LTBGM 發表於 17-11-25 16:29
利申: 冇讀面試班, N無 ...

恭喜您呀!
囡囡好叻,要錫多兩啖

LTBGM 發表於 17-11-25 16:35

恭喜你! 真羡慕呢

LTBGM 發表於 17-11-22 11:33
好讚同!
我地情況有D複雜,所以我0甘忐忑:

Your daughter is really smart! May I know which kindergarten she goes to? Thanks

sze~sze 發表於 17-11-25 16:37
如果星期一再有好消息
你是否會選擇神校呀?
多謝你們的鼓勵和祝賀~
多謝sze~sze的lucky問題,今天也真的收到新派offer了,不過應該會放,你也會這麽選擇吧?

AlissaKate 發表於 17-11-25 17:11
Your daughter is really smart! May I know which kindergarten she goes to? Thanks
Thank you~ A voucher but also famous and happy one :)  

LTBGM 發表於 17-11-27 11:31
多謝你們的鼓勵和祝賀~
多謝sze~sze的lucky問題,今天也真的收到新派offer了,不過應該會放,你也會這麽選 ...

如果我有神校offer, sure神校啦
我們無緣做同學仔了

sze~sze 發表於 17-11-27 11:40
如果我有神校offer, sure神校啦
我們無緣做同學仔了
恭喜你們取得新派offer!!可惜無緣做同學仔,不過這裡一遇也是很令人開心的緣分啊!

LTBGM 發表於 17-11-27 11:52
恭喜你們取得新派offer!!可惜無緣做同學仔,不過這裡一遇也是很令人開心的緣分啊!
...

其實神校同新派係咪同一個教學方式架?我無報神校,覺得遙不可及

catcle 發表於 17-11-24 09:15

係同一時間有2間神校SECOND IN, 有D係有晒2 個OFFER, 有D係2 間都遭滑鐵盧, 上年見唔少 ...

兩間都入2ND IN,命中機會,或全軍覆沒,都係有機率計的。當然係純人頭機率,未計關係人士因素。

以面試而論,男女校堅D。 因為無論入二面定最後有學位,通常都有其他。其他兩單性學校,唔少係只有佢哋收。

LTBGM    發表於 17-11-27 12:18

Cajes 發表於 17-11-27 12:00
其實神校同新派係咪同一個教學方式架?我無報神校,覺得遙不可及
好似唔係~ 聽聞神校學術上要求高,讀得辛苦D,但都注重小朋友綜合能力。期待~

LTBGM 發表於 17-11-27 12:12
好似唔係~ 聽聞神校學術上要求高,讀得辛苦D,但都注重小朋友綜合能力。期待~ ...

真係神中之神,我睇過中學英文試卷,深到…… …… ……朋友囡囡讀神女校都話深,但神中之神學生一望就知答案。

有時塞翁失馬,我大仔中四,當年二男神校都入到第三輪3oo/收15o,阿仔一間坐唔定張轉櫈,另一間就緊張到唔講野,结果兩閒都無收。我無考其他了,所以我都失落左一排…… …… ……
大抽獎失敗,兩次經驗後,结果扣門兩間心儀官津一齊收,又開心左一陣…… …… ……

好彩男神們無收到(其中一間幾乎開學先call waiting無讀),原來细佬學習上遲起步,加上金豬年多人,咁官校第一輪必收细佬,細佬才有機會入讀心儀學校…… …… ……细佬人生的第一個100就在一年级,是名次100名(嚇死媽媽),幸好第一次100分竟在四年级出現(emoji)
‹ 上一主題|下一主題