用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 學劵幼稚園升上st jo會追不上嗎?
go

學劵幼稚園升上st jo會追不上嗎?

小朋友本身讀學劵幼稚園, 英文堂每個星期得1堂, 想問問有經驗媽媽這樣會不會追得好辛苦?要外補很多才跟得上?

另外, 跟不上會唔會勸退?

cherimama 發表於 17-11-21 10:38
小朋友本身讀學劵幼稚園, 英文堂每個星期得1堂, 想問問有經驗媽媽這樣會不會追得好辛苦?要外補很多才跟得上 ...

我覺得英文幾深,一開始就past tense,尤其那本reader好深,一下已是黑白色,有時幾頁都是文字。我認為讀學券幼稚園,若讀St Joe就要補下英文

cherrieshum 發表於 17-11-22 07:08
我覺得英文幾深,一開始就past tense,尤其那本reader好深,一下已是黑白色,有時幾頁都是文字。我認為讀 ...

thanks
係咪應該學phonics同cambridge?

cherimama 發表於 17-11-22 11:05
thanks
係咪應該學phonics同cambridge?

幾好

小一的課程算深,默書也深。如果幼稚園的課程淺,很難即刻跟上,吃力D。
考小一心路歷程 : 曾踏遍 刺腳的彎路 疲倦了 誰來傾訴 遇過幾多癡情(對神校) 怎會不知道 但我深知 總有一日 定會找得到最好

cherimama 發表於 17-11-21 10:38
小朋友本身讀學劵幼稚園, 英文堂每個星期得1堂, 想問問有經驗媽媽這樣會不會追得好辛苦?要外補很多才跟得上 ...

你可以去圖書館借wide range starter green book 1, 2睇吓,呢2本係一年班的reader, 不過要預約先借到的。唔想借的話,係facebook 二手童書買賣的group間中都有人放售。

littlemonkey09 發表於 17-12-2 19:38
你可以去圖書館借wide range starter green book 1, 2睇吓,呢2本係一年班的reader, 不過要預約先借到的 ...

唔該晒