用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實小學有無自己學生的呈分排名
樓主: whitepurin
go

其實小學有無自己學生的呈分排名   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

我地會, 不過唔會寫晌成績表, 會見家長時比我地

annielui 發表於 17-11-21 16:05
係...唯有盡力而為, 其實我識既家長好多都以為以9/9/9/6/3/2 = 呈分名次…..(我都係知道無耐…L)
...
一定會有影響.... 只係唔知多定少.... 唔夠人叻就唯有睇吓有幾多人差個你個小朋友啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-21 16:24
一定會有影響.... 只係唔知多定少.... 唔夠人叻就唯有睇吓有幾多人差個你個小朋友啦
...

我最擔心係因而估錯banding選錯校…..

whitepurin 發表於 17-11-21 08:35
如題,即使不是本年,小學其實有無自己學校過往學生的排名record? 如有,點解咁易估錯band? 定估錯只係邊縁 ...

教局嘅資料是學校俾佢地的,咁你話學校吾會吾無呢!

估錯,是係 Cutoff 位,因學校吾知實質個Cutoff 位係邊,只有跟據過往派位來估,但學生呈上去的分數及名次佢地就清楚的。

回覆 annielui 的帖子

如果唔係邊緣人, 就唔駛怕

妹妹頭 發表於 17-11-21 16:42

如果唔係邊緣人, 就唔駛怕
thanks !!!! P.4都好穩定不是邊緣人, 希望P.5都不是吧(2/12才派成績表).....

呈分個個都發力, 好多人從後趕上, 我女果班有好多人, 呈一名次可以前左40名, 係都唔好太老定, 要努力考好呈分

妹妹頭 發表於 17-11-21 16:54

呈分個個都發力, 好多人從後趕上, 我女果班有好多人, 呈一名次可以前左40名, 係都唔 ...
知道, 所以我都唔係好大信心, 不過沒有加操, 既然以往溫習模式成效不錯, 唔敢輕舉妄動, 看看今次排名再見機行事吧.....謝謝妳提醒!!!

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:22
EDB既系統, 係會將學校輸入既raw score, 作以下運算:

1. 將所有學生各科成績轉為標準分

我大慨明了,即1科100分,第2位95但都只拉高左1名次,但另一科95,但前過你有3位,變相分唔係底好多,但名次拉低左3。

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:22
EDB既系統, 係會將學校輸入既raw score, 作以下運算:

1. 將所有學生各科成績轉為標準分

咁請問“剩”大d分加總有咩作用?成績排名有咩用?太覆雜
Thanks!

annielui 發表於 17-11-21 16:35
我最擔心係因而估錯banding選錯校…..
講得啱!

簽名被屏蔽

annielui 發表於 17-11-21 14:33
請教: 如果學校話成績表上已是呈分排名, 係咪只是按了中英數X9/常X6/視X3 /音X2得出的平均分去排名次,而唔 ...

我諗學校如聽、寫、讀、講個樣比例都唔同佢地用呢個數來排。但去到教處可能又第二種計法.

jojoplanet 發表於 17-11-21 22:14
我諗學校如聽、寫、讀、講個樣比例都唔同佢地用呢個數來排。但去到教處可能又第二種計法.
...

教育局係以你在校內之排名,對應返該校對上兩個雙數年Pre-S1相同名次所得分數,兩次相加後除以2,得出的分數就係你的分數,三次呈分都以此方法計算出你的分數,三次加埋之後(唔記得使唔使再除以3,不過除唔除都無分別,因為如果要除就全世界一齊除),咁你就係用呢個分數去同自己校網、以至全港呈分學生去比拼,從而得出你在校網內、全港的Banding。

rulerL 發表於 17-11-21 23:10
教育局係以你在校內之排名,對應返該校對上兩個雙數年Pre-S1相同名次所得分數,兩次相加後除以2,得出的分 ...

係喎,咁中英呢d又作文又listening又speaking, 咁係用學校自己定的比例去得出一個分先交比教育局,定只會交分main paper嘅分

little_yolky 發表於 17-11-21 14:29
.............你同老師講, 得個range點報? 如果我仔考第1-3, 我就報SPCC, 如果考第4-6, 就報全港一線, 如果 ...
所以我都唔知點好 =.="

回覆 whitepurin 的帖子

主科只會用總分計, 細分就各學校自己定%

王家爸爸 發表於 17-11-21 18:28
講得啱!
所以點解要D家長估吓估吓呢......唉!

Yanamami 發表於 17-11-21 15:36
你係KTS? 填報名表時都照係禁填就得(21~30; 51~60......),無问題的,禁多年都係禁做~ ...
唔係KTS呀, 咁我唯有係咁填喇

jojoplanet 發表於 17-11-21 22:14
...
教局應該沒有規定聽、寫、讀、講比例, 應該只要求呈總分.....不過呈咗之後點adj就無從稽考了.....:(
‹ 上一主題|下一主題