用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實小學有無自己學生的呈分排名
樓主: whitepurin
go

其實小學有無自己學生的呈分排名   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-11-21 11:47
EDB有無咁好人...亦唔應該咁做...提供output數據方便小學...佢地原意係讀書不是求分數嗎
相信...EDB只係提 ...
我只係好天真咁認為, input果D資料, input完應該有個未加pre-S1分既順序次第彈出嚟, 咁起碼呢個次第, 點都準過校內級名次啫。而且, 我又好天真咁估, 就算加埋權同pre-S1分, 呢個次第排10, 無理由最終會差過排第11喎。

係喎, 下次家長日, 應該要問下學校, 到底俾個呈分名次係乜嚟, 有無計埋standard deviation, 再加權排先。

妹妹頭 發表於 17-11-21 12:01
回覆 Hoining 的帖子

學校排名 (唔計視音), 呈分排名 (計埋視音), 可以相差好遠, 上屆有人可相差1X名, 唔 ...
我哋學校排名仲計埋中英書法同體育, 好似我阿女D體育低B, 唔計就可以高好多。

jojoplanet 發表於 17-11-21 11:40
我問過教育署..佢地話佢地係用學校最原始個分去排..我估就係每份卷既分數. ...
但係教署仲要做好多手腳至排到的, 而且係每科排, 所以點解話求學不是求分數, 係求名次就係咁解。除非小朋友科科平均又穩定, 例如其他科科都好, 單一科例如數學差, 差到只係平均分或以下, 咁就好大鑊了。

chanwong 發表於 17-11-21 13:22
咁請問如果老師話只會比學校內部計出黎既排名, 又係咩意思呢? (因為我問過家長會是比那個排名我地的)

...
banding都會俾個掛!

意思即係叫小朋友俾心機, 各科平均D, 唔好咁波瀾壯濶, 高低跌蕩。

little_yolky 發表於 17-11-21 13:41
banding都會俾個掛!

意思即係叫小朋友俾心機, 各科平均D, 唔好咁波瀾壯濶, 高低跌蕩。
老師好強調係比個range, 例如係1-10內咁, 我仲問佢呢個係咩排名, 佢話係學校計出黎既排名, 按呢個排名揀學校

chanwong 發表於 17-11-21 14:23
老師好強調係比個range, 例如係1-10內咁, 我仲問佢呢個係咩排名, 佢話係學校計出黎既排名, 按呢個排名揀學 ...
.............你同老師講, 得個range點報? 如果我仔考第1-3, 我就報SPCC, 如果考第4-6, 就報全港一線, 如果考第7-10, 就報地區一線, 咁老師你話我應該報邊間呀?

妹妹頭    發表於 17-11-21 14:32

請教: 如果學校話成績表上已是呈分排名, 係咪只是按了中英數X9/常X6/視X3 /音X2得出的平均分去排名次,而唔會按每科的高低分數去調整? 如是, 那與教署的計法咪會相差好遠law…..

hkpapa852 發表於 17-11-21 11:36
科比重既影響, 不及科排名大......

唔明?請hkpapa解說

我一路以為跟ratio x大左d分,加埋總分就出左呈分排名

kirstyau 發表於 17-11-21 14:43

唔明?請hkpapa解說

又睇吓呢篇古文:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

annielui 發表於 17-11-21 14:33
請教: 如果學校話成績表上已是呈分排名, 係咪只是按了中英數X9/常X6/視X3 /音X2得出的平均分去排名次,而唔 ...

EDB既系統, 係會將學校輸入既raw score, 作以下運算:

1. 將所有學生各科成績轉為標準分
2. 將各學生各科既標準分, 乘以科比重
3. 將以上各科從(2)計算出的成績相加 (好似要再加晒之後再要番150, 以免出現"負分")
4. 各學生按照(3)計出的成績排名, 此及 "呈分排名"

以上操作, 呈一, 呈二和呈三各做一次, 就過出到三次呈分排名

至於累計呈分排位係點計呢? 印象中係咁 (未搵番相關文件確認)

呈一呈二累計排名:
- 計出呈一和呈二既呈分排名, 兩者雙加後除2

三次呈分後既累計排名:
- 計出三次呈分既排名, 三者雙加後除3

但呢個呈分排名, 因為無Pre-S1既數據, 所以同實際排名, 仍會有出入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我覺得冇,只有統計,而且愈邊緣愈冇 data, 好多走左去直資,問左老師都答唔到

chanwong 發表於 17-11-21 14:23
老師好強調係比個range, 例如係1-10內咁, 我仲問佢呢個係咩排名, 佢話係學校計出黎既排名, 按呢個排名揀學 ...

你係KTS? 填報名表時都照係禁填就得(21~30; 51~60......),無问題的,禁多年都係禁做~

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:22
EDB既系統, 係會將學校輸入既raw score, 作以下運算:

1. 將所有學生各科成績轉為標準分

謝謝你詳細解釋!!!如果小朋友其中一科比平均差, 那學校與教育局的排名其實可以相差幾遠吓….那家長以學校提供的名次選校會否很危險?

annielui 發表於 17-11-21 15:36
謝謝你詳細解釋!!! 即如果小朋友其中一科比平均差, 那學校與教育局的排名其實可以相差幾遠吓….那家長以學 ...

如果學校既排名係"呈分排名"

加上小朋友每次排名都上落不大, 又唔係邊緣位置, 應該無乜問題

annielui 發表於 17-11-21 15:36
謝謝你詳細解釋!!! 即如果小朋友其中一科比平均差, 那學校與教育局的排名其實可以相差幾遠吓….那家長以學 ...
其實你又咁諗, 十項全能科科掂既同學只佔小數, 大部份同學實有一科半科唔掂, 咁拉返勻都係差唔幾。唯有盡力而為。

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:40
如果小朋友每次排名都上落不大, 又唔係邊緣位置, 應該無乜問題
其實你前面講果條formula如果學校要做應該唔係好難吧, 應該excel 表都做到, 只係差個pre-S1分啫。起碼個呈分排位會準D, 不過, 學校唔做啫。都係果句, 唯有次次盡力啦。

上次聽完家長會, 好彩我哋呈分唔計測驗分。即係唔駛全年standby, 不過校長都提我哋, 測驗都唔可以hea考, 因為成績表會列出測驗分, 成績表仲要去見直資同自行。佢真係好知我哋家長既心意。

little_yolky 發表於 17-11-21 15:49
其實你前面講果條formula如果學校要做應該唔係好難吧, 應該excel 表都做到, 只係差個pre-S1分啫。起碼個呈 ...
學校要幫你計, 有冇呈分系統一樣計到, 問題係佢會唔會幫你計啫.

hkpapa852 發表於 17-11-21 15:40
如果學校既排名係"呈分排名"

加上小朋友每次排名都上落不大, 又唔係邊緣位置, 應該無乜問題

Um…我女P.1-P.4排名都算好穩定的, 不過P.1-P.4名次不包括音/視藝,

音樂佢普通, P.5第一次考B, 視藝仲未知…..所以如果音樂多人A的話, 會否影響好大呢?

little_yolky 發表於 17-11-21 15:43
其實你又咁諗, 十項全能科科掂既同學只佔小數, 大部份同學實有一科半科唔掂, 咁拉返勻都係差唔幾。唯有盡力 ...

...唯有盡力而為, 其實我識既家長好多都以為以9/9/9/6/3/2 = 呈分名次…..(我都係知道無耐L)

我又舉過例子, 講吓排名浮動既影響:

假設同區有兩間小學, A校和B校, 各有1/3 B1/2/3學生, Pre-S1成績同區內排名對照如下:

A校

B校

校內排名

Pre-S1對照分

區內排名

派位組別

校內排名

Pre-S1對照分

區內排名

派位組別

B1

B1

B1

B1

B1

B1

B1

B1

B2

B2

B2

B2

B2

B2

B2

B2

B3

B3

B3

B3

B3

B3

B3

B3

假設A校有學生甲, 三次呈分排分係第4, 第5, 第4.... 累計排名又係第四, 咁佢仲係咪B1學生呢?

答案係: 未能肯定......

點解呢?

B校學生乙, 三次呈分排名都係第5, 咁累計排名係第5, 咁好似係變咗B2學生喎

但如果將學生甲同學生乙既分計一計:

學生甲三次呈分後既分數: 93 + 85 + 93 = 271
學生乙甲三次呈分後既分數: 91 + 91 + 91 = 273

結果, 因為學生乙三次呈分後總分係高過學生甲, 所以學生甲以呈分排名計, 係校內雖然屬於B1組別, 但實際上計埋Pre-S1調整分後, 只係屬於區內既B2組別.......

‹ 上一主題|下一主題