用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇過來人比D意見?謝謝.
go

有冇過來人比D意見?謝謝. [複製鏈接]

仔仔今年派得好差!心不甘情不願讀左寶校!
但讀落其實間學校唔錯.仔仔成績又幾好!仲係24個人一班!一級都係大約110個學生!
間學校升中派位不太理想、但各方面都幾好.如校舎新、大.仔仔日日返學都好開心.
如果谷到頭20名內上b1或b2頭中學可以嗎?謝謝jm們可以抽時間回覆我嗎?
想轉校又十五十六!因為現在參加果D興趣班其他學校又冇(仔仔又識落一班朋友).要佢轉校的話驚佢唔開心!我都唔知點開囗同佢講去學校面試!
   0    0    0    0

回覆樓主

在深水埗網,你心目中的中學有哪些?現在讀緊的小學有幾多人入到?試試搵下這方面的數字,自然就有答案。

不過,深水埗的band one男仔位係唔多夠,如果去到抽獎,band one生都會派到band two學校。

回覆 tkinwong 的帖子

其實b2我都接受!最驚去到寶校!

castle100 發表於 17-11-21 08:30
回覆 tkinwong 的帖子

其實b2我都接受!最驚去到寶校!

我覺得你讓小朋友試下考插班,考到才決定,我覺得你始終上想去另一間學校,唔試過係唔會甘心。

你的心情可以理解,考插班好多人做,不用想太多。

校風如何?我覺得咩都係假,最緊要校風好,裡面D小朋友純樸D,咁個仔學壞嘅機會都細D

回覆 darichie 的帖子

校風好.D小朋友都乖!只是教得淺.

回覆 darichie 的帖子

驚到時跟唔到.

咁你有冇目標想考邊間, 同區定外區?

回覆 littlerabbitmom 的帖子

諗住直資

32網.40網

castle100 發表於 17-11-21 14:27

32網.40網
小朋友今年也是小一, 不是過來人,没有插班經驗, 但去年也是派得不好, 所以也明白你的心情.
依我所見, 升小二應是有數個學位可以收生, 但學校會否收插班就唔清楚.
如果你小朋友已適應現時學校, 不如你睇下升中情況係咪你接受的範圍

但係如果媽媽還是想盡力一試, 揀定幾間最希望入讀的, 不要考太多, 小朋友辛苦.

‹ 上一主題|下一主題