用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
樓主: HKTiger-Mom
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!   [複製鏈接]

beck7_ycm 發表於 17-11-21 15:36
國際學校同local school教學理念分別太大,簡單如茶點,local school會重視食野manner, 國際你鍾意食就食唔 ...

Yes 小朋友會自己比較
我朋友的兒子同父母講好鐘意上午間IS
唔鐘意下午間LS, 因為要坐定定、又要做功課#mouth:

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 10:30
回覆 L+H 的帖子

謝謝妳,我確實想跟大家坦誠分享和探討。小兒確實精力充沛,而樂器我真係想佢大個啲先學 ...
就算係playbase既幼稚園都係structured learning (我對真正國際學校幼稚園認識不多, 有錯請指正), 一日咁多時間structured learning 咁少留白時間係咪好呢?我覺得你要再諗諗點解要讀2間幼稚園先,有d人係因為選擇困難症,我同事上午一間普通幼稚園下午montesorri school, 因為決定唔到將來既路喎。不過佢有錢有時間只係將決定延遲,小學唔通又讀2間咩。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-20 18:54
小朋友明年會讀K1,打算報讀一間較傳統的和一間國際幼稚園,有冇好建議?歡迎大家分享一下。
...

完全吾建議讀兩間,而我自己就返上午班,訓中午覺,再報2-3日興趣班,如朗誦,phonic,畫班等

beck7_ycm 發表於 17-11-21 15:36
國際學校同local school教學理念分別太大,簡單如茶點,local school會重視食野manner, 國際你鍾意食就食唔 ...
其實你上述指出的,正正是我現在最大的考慮,休息時間我覺得可以處理得到,但如果兩間學校喺紀律上,存在很大的分別,小朋友確實會難以適應,所以該國際學校/PG的紀律,也是我們很關注的部份。 你說的很有道理,我亦贊同。

回覆樓主

呢個thread 既posts 好constructive
其他forum/ 版,一聽到話兩間幼稚園,即刻起晒鋼甘。。。
我嚟睇係嚟學下野,自己都未決定邊類型既幼稚園,睇下大家既意見同comments 好有用。

L+H 發表於 17-11-21 15:46
就算係playbase既幼稚園都係structured learning (我對真正國際學校幼稚園認識不多, 有錯請指正), 一日咁多 ...

耀中幼稚園生活的確係差不多由頭玩到落尾。小朋友鍾意點玩就點玩,沒有固定的時間做什麼事情。不過要注意老師真的不會強迫他們做任何事情(除咗不可以攻擊其他小朋友)。他們希望小朋友是自發去遵守規矩,當然茶點後收拾也是必須的。不過限制比起本地幼稚園真的少很多。課室內的情況我就不太清楚了,可能有一些活動。不過見到佢哋長時間也是在室外玩的。

可參考:http://bkmilk.com.hk/mobile/content_page.php?p=147558

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 15:53
其實你上述指出的,正正是我現在最大的考慮,休息時間我覺得可以處理得到,但如果兩間學校喺紀律上,存在很 ...

這也是一個問題。
另外如果你想進直資學校,將來可能就不能返兩間了。因為你下午可能有需要去補習或者參加興趣班。很多家長就算上午進了一間很有名的幼稚園,也不會鬆懈,幫孩子在外面報一些學術運動音樂的課外活動。因為直資學校競爭很大,很多家長認為只有校內的學術是不夠的。就算不補習學術也會去參加運動和音樂班。所以長遠來說可能你也要考慮到這點。需要預留時間給孩子去參加興趣班。

唔知樓主是否full time mum? 何不下午做親子時間,一齊整野食,messy play , 公園和其他小朋友玩,點解要返學?

回覆樓主

有個案例,有個媽媽咁安排比個仔,到K2個小朋友係學校自殺

seasky21 發表於 17-11-21 18:23
咁細個已經識自殺???

maomaofafa 發表於 17-11-21 16:28
耀中幼稚園生活的確係差不多由頭玩到落尾。小朋友鍾意點玩就點玩,沒有固定的時間做什麼事情。不過要注意 ...
有規矩的playbase K1/PG, 正是我想就給小孩的「課外活動」。

maomaofafa 發表於 17-11-21 16:35
這也是一個問題。
另外如果你想進直資學校,將來可能就不能返兩間了。因為你下午可能有需要去補習或者參加 ...
正如我上述提到, K2我們只打算讀一間較學術型的幼稚園。而為了參加一個競爭極大的"直資面試遊戲",亦都應該會參加一些學術和興趣班。

L+H 發表於 17-11-21 16:46
唔知樓主是否full time mum? 何不下午做親子時間,一齊整野食,messy play , 公園和其他小朋友玩,點解要返 ...
嗯、我是一個全職媽媽。之前也簡單講過為何不多點去公園玩而考慮讀多一間Playbase K1/PG。
其實除咗一些唔建議讀兩間的家長嘅分享外,有冇一啲現在是讀緊兩間的,可以分享一下?謝謝

maomaofafa 發表於 17-11-21 16:35
這也是一個問題。
另外如果你想進直資學校,將來可能就不能返兩間了。因為你下午可能有需要去補習或者參加 ...

恕我直言,如果返2間係有成效既話,一早好多家長去做了,樓主想小朋友入直資,咁你可以參考下有offer既學生係咪返2間,佢地反而好多外補甚至無,而且家長可以按小朋友能力安排佢上興趣班,比返2間有彈性,處理2間幼稚園啲時間拎㴝親子閱讀仲好喇,所以返2間幼稚園真係最好方法?

seasky21 發表於 17-11-21 18:23
聽到一個四歲的小朋友喺學校自殺,真的十分驚訝、難過和傷感...
但我相信,事情不會是那麼簡單,我們還是不要以外人的身份,去討論人家的悲劇好了。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 19:08
正如我上述提到, K2我們只打算讀一間較學術型的幼稚園。而為了參加一個競爭極大的"直資面試遊戲",亦都 ...

咁如果係咁K1唔好搞咁多嘢了,一陣又退學又剩小孩又可能不習慣

回覆樓主:

其實上午練九陽神功,下午練九陰真經,到底是陰消陽散還是陰陽互補?
真正試過既人太少了,我也十分有興趣見識見識。

大部份人會修一家內功再補幾家外功,但大部份人的選擇也不一定對,更不一定適合你小孩的天資。

bobbyyy1111 發表於 17-11-21 19:14
恕我直言,如果返2間係有成效既話,一早好多家長去做了,樓主想小朋友入直資,咁你可以參考下有offer既學 ...

親子閱讀比外補更有用,而且可以培養親子關係。

我認識的人考入直資小學後讀得ok既,幼稚園都無外補,只是參加一兩樣興趣班。反而日日timetable 都塞得滿滿既小朋友,升上小學後失去學習動機,要補習才合格。

孟母3000 發表於 17-11-21 19:26
親子閱讀比外補更有用,而且可以培養親子關係。

我認識的人考入直資小學後讀得ok既,幼稚園都無外補,只 ...

無錯,親子閱讀係好野㴝,不過似乎樓主係想俾小朋友返2間再加外補,我好奇仲有咩時間外補?

回覆樓主

其實如果唔介意日日時間表滿滿的,我反而建議讀happy school 如靈糧、創價,多點時間培養小朋友自理、禮貌、同理心、自信心同發揮創意,再每日外補中英數音體藝,反而更全面同專科專注。2間幼稚園每日三小時,7除8扣,再扣埋topic/內容有repeat情況,其實唔係多好野學。
‹ 上一主題|下一主題