用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
樓主: HKTiger-Mom
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!  

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 10:23
回覆 juneforgbb 的帖子

傳統和國際的教法係唔同,唔係互補不足,呢方面我都好想多啲聽下唔同嘅意見。 如 ...

國際幼稚園 讀完k2 就上grade 1, K3 係for 其他唔升grade 1上local school, 所以k3會多d 野學,但都係play base, 本身國際學校就係玩住學野,而且唔會迫你達到某一標準先叫叻,唔會比分,只會比comments

如果外補都覺得早,咁上兩間學校咪仲辛苦

好現實,如果小學想入名校,讀兩間幼稚園冇關,不如搵間名幼再谷,如果唔係target 名小,只係想知邊種學習模式岩自己小朋友多d, 除左睇性格外,亦要睇返家長理念

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 10:23
回覆 juneforgbb 的帖子

傳統和國際的教法係唔同,唔係互補不足,呢方面我都好想多啲聽下唔同嘅意見。 如 ...

據我所知耀中的幼稚園是完全遊戲模式的,如果你想輕鬆地玩可以考慮。我細仔依家喺嗰度上playgroup,可以看見每天幼稚園上課的情況。有室外也有室內,玩沙玩水千秋滑梯什麼也有。也有很多圖書可以閱讀。每天也是一大班小朋友一起玩。

konew720 發表於 17-11-21 10:48
想問你一個問題,你自己本身target私立直資小學定津小?好多人target私立直資,K2已開始準備大量興趣班、 ...
如果有機會的話,我哋暫時打算為佢報讀直資小學。
或者我喺度同大家講多少少我哋嘅情況和想法。在語言方面,小兒英語比中文好,可能因為爸爸和家姐在家中較多以英文溝通(家姐現在國際學校讀小學),小兒開始讀PN之後,中文有明顯進步,但仍屬中下水平。所以K1讀多一間國際,主要目的並唔係為咗學英語,而係想提升佢和人相處和溝通能力等soft skills。

到K2 ,我哋會讀返一間,再揀一啲佢有興趣和嘅班黎上。現時係諗住SC,KV或LH(當然係學校揀我哋,先輪到我哋揀學校啦)再加一間類似Anfield等國際學校(主要考慮地點丶師資同埋冇學習方式)。

wcyjessica 發表於 17-11-21 12:07
我都覺如果樓主真係好想,就試1個月先啦,1個月後小朋友同大人都應該會有結論應唔應該繼續的。如果有渣車 ...
嗯,我哋都打算先試一個月,一邊觀察一邊調整。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 10:31
回覆 孟母3000 的帖子

如無心討論,you may just leave, thank you.

我仔讀緊montessori school
完全無功課
佢曾經有同學返兩間,另一間係名幼,最後返左一個月佢個仔頂唔順,脾氣好差,淨係讀返名幼。因父母最終target一線名小。

要學社交,去公園,約親戚朋友的小朋友玩一樣有社交。小朋友會係公園同唔識既人組隊玩,學習相處。

小朋友最少每日要1小時outdoor free play, 特別係男仔。跑跑跳跳訓練大小肌肉,有助專注力同學寫字。依家越黎越多小朋友感覺統合發展得唔好,因為太少去公園玩,呢方面發展得唔好影響好深遠。鞦韆令腦前庭感受地心吸力變化、滑梯學平衡感、搖搖板感覺重心轉移。依家越黎越多小朋友好怕玩呢D,果日去某幼稚園interview, 都見到兩三個坐搖搖船覺得好驚。

busydaddy 發表於 17-11-21 12:40
其實重點是小孩的需要。
小孩需真的是兩間幼稚園?讀完想有什麼得著?這是最有效率的方式?
...
其實亦都唔係話一定要讀兩間幼稚園,好嘅playgroup都係我哋想搵嘅,但好似好少不用家長陪伴上課?大家有冇好介紹?

maomaofafa 發表於 17-11-21 12:51
據我所知耀中的幼稚園是完全遊戲模式的,如果你想輕鬆地玩可以考慮。我細仔依家喺嗰度上playgroup,可以看 ...
請問需不需要家長陪伴上課?一班大概有多少學生?謝謝分享

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 14:04
請問需不需要家長陪伴上課?一班大概有多少學生?謝謝分享

幼稚園不需要陪同了(兩歲班開始)。半日班應該是三小時。詳情你可致電學校問問。有二個老師一中一英net的。

孟母3000 發表於 17-11-21 14:01
其實我一星期都有帶佢去公園玩兩三日,因屋企附近嘅公園無人..直情可以話鬼影都冇,佢一個人玩好似好寂寞咁,所以我都有揸車帶佢去唔同嘅公園玩。另外我覺得好似兩三歲嘅小朋友,唔知係咪如果冇人帶動,佢哋好少交流/互動...

maomaofafa 發表於 17-11-21 14:15

幼稚園不需要陪同了(兩歲班開始)。半日班應該是三小 ...
可以一大班同年紀嘅小朋友一齊玩,我認為係一種非常好用的學習方式!謝謝你的建議

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 14:19
其實我一星期都有帶佢去公園玩兩三日,因屋企附近嘅公園無人..直情可以話鬼影都冇,佢一個人玩好似好寂寞咁 ...

兩三歲既小朋友係平行咁玩,就算對對方有興趣,都唔識一齊玩。到左3歲會慢慢開始識得同其他小朋友溝通。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 14:24
可以一大班同年紀嘅小朋友一齊玩,我認為係一種非常好用的學習方式!謝謝你的建議 ...

如果要報名就要盡快了,據我所知也有很多人報名。班裏有日本人韓國人也有外籍人士。家長們也很有禮貌。老師和員工校工也很有禮貌。不過他們是基督教的,吃茶點前要祈禱,先告訴你一下。

其實有好幾間學劵學校已經出左通告, 如校方發現學生返2間幼稚園會即時開除學藉; 除非你小朋友返2間私校

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 13:55
如果有機會的話,我哋暫時打算為佢報讀直資小學。
或者我喺度同大家講多少少我哋嘅情況和想法。在語言方面 ...

直資對中文要求較高,考名小小一最好要識寫中文句子。家長教中文要落d心機。

sweetbride119 發表於 17-11-21 14:46
真的不用試,小朋友讀一間就夠了,睡午覺對小朋友大腦發展好重要!
但小朋友已開始沒有午睡的習慣,而且睡了好像更影響了晚上的作息時間...

helenfu 發表於 17-11-21 14:48
其實有好幾間學劵學校已經出左通告, 如校方發現學生返2間幼稚園會即時開除學藉; 除非你小朋友返2間私校 ...
謝謝分享,會是兩間私校

孟母3000 發表於 17-11-21 15:04

直資對中文要求較高,考名小小一最好要識寫中文句子。家 ...
明白小一直資競爭極大。所以現在如果有幸有admission的話, 我們首選會是SC, KV 或LH等有中文和學術基礎的幼稚園,K2亦會繼續就讀

國際學校同local school教學理念分別太大,簡單如茶點,local school會重視食野manner, 國際你鍾意食就食唔食就算,其他如上課秩序、規矩都唔一樣,小朋友會無所適從。

既然樓主target直資小學,都係讀返local school + 去公園比較好,日日去自然會識到朋友,一樣會練到social skill。

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 13:58
嗯,我哋都打算先試一個月,一邊觀察一邊調整。
不單小朋友會攰,樓主自己都辛苦,  希望你會找到合適的學校再同我哋分享...
but honestly I don't prefer ( just my thought )