用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
樓主: HKTiger-Mom
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!   [複製鏈接]

回覆 chekenken 的帖子

嗯,是會自己開車接送小朋友。而國際學校方面,會選擇以playbase方式和沒有功課的。

其實最直接, 揀一間啱既俾小朋友. 半日瞓覺, 去公園, 搵興趣班, 小朋友無休息會發脾氣, 胃口唔好, 無安全感, 影響腦部發育....無數反射..
人哋做唔代表你要做, 成年人要消化資訊, 人虎你唔駛跟, 呢個POST 無人插你算係咁.  俾你讀到兩間都唔方吸收, 早上學既嘢都未消化, 下午又塞一堆

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 09:49
回覆 Bighamster 的帖子

小朋友現在已不是每天有午睡,有時中午放學回家,會小睡一會,但如果午睡得太久( ...

其實你唔需要得到別人認同先去做,一家唔知一家事。小朋友資質不同,只要是從他身心健康的角度出發,customized一條自己的求學路線並不需要問過別人。真在乎的話就不要告訴別人知道好了。

我有朋友仔讀本地和國際兩間,仲要兩間都係爭崩頭的一線名校。中間transportation確實很rush,但so far見他人高馬大,兩邊成績都係top,人也開心健康,我又覺得他媽媽選擇是對的。

並非鼓勵小朋友個個讀兩間,但可以因材施教!

回覆 Eunice0203 的帖子

chriskaan and Eunice0203
我都好贊成你哋所講嘅嘢,但我想佢返國際學校嘅原因,學術不是重點,而係和人相處的的soft skills, 所以補習唔喺咁比到我想要嘅嘢。至於知識方面,已有一間學術強的做基礎。
善意交流,無任歡迎啦!

回覆 sweetbride119 的帖子

全日的國際,坦白講,我真係覺得學術強度方面不夠。老牌名幼,全日上課,我又覺得太克板...

回覆 juneforgbb 的帖子

傳統和國際的教法係唔同,唔係互補不足,呢方面我都好想多啲聽下唔同嘅意見。 如果在小學階段而言,我絕對贊成。但國際幼稚園(指K1,K2), 據我個人理解,大多數都係以playbase形式,返學都係好輕鬆,而且有些更有室外playground, 由老師帶着一班小朋友一齊玩,我好喜歡。
至於英文和口音方面,K1外補,我反而覺得有啲太早。

回覆 L+H 的帖子

謝謝妳,我確實想跟大家坦誠分享和探討。小兒確實精力充沛,而樂器我真係想佢大個啲先學,因我覺得最緊要佢有興趣,呢方面我反而唔想勉強佢。其他興趣班我都想由K2先開始,你又點睇?

回覆 孟母3000 的帖子

如無心討論,you may just leave, thank you.

HKTiger-Mom 發表於 17-11-21 10:30
回覆 L+H 的帖子

謝謝妳,我確實想跟大家坦誠分享和探討。小兒確實精力充沛,而樂器我真係想佢大個啲先學 ...

想問你一個問題,你自己本身target私立直資小學定津小?好多人target私立直資,K2已開始準備大量興趣班、面試班、中英數外補班,有d人K1已開始準備,如果係咁,你K2應該冇時間讀兩間學校。
其實學習soft skills最好既場所係公園。
你可以俾仔仔讀兩間幼稚園,不過可能會引發好多情緒行為問題,如果你熟悉Montessori, 有好多內在既野係只會六歲前發展同形成,可能你唔會即刻見到影響,但小朋友一路長大,問題就會不斷浮現。

sweetbride119 發表於 17-11-21 10:48
音樂的學習,可以在小朋友好有音樂感的敏感期開展時,就可以學習,時候未到給他們學都無用,樓主可以去看 ...

估唔到同你差不多時間提起montessori。
Montessori對於幼兒既成長好有幫助。

回覆 Bighamster 的帖子

多謝你的理解和鼓勵,但其實我亦都唔係喺度單方面尋找支持,真係想聽多啲唔同嘅例子和分享。

如果樓主所講既2間學校都好近, 唔使小朋友再轉車既, 你可以試一個月先, 因為我識好多人係9月都會返兩間試下邊間好, 因為兩間都好好又真係好想讀, 試完覺得個小朋友頂唔順, 先退一間學

同埋如果你果兩間幼稚園相隔既距離不小於10-20分鐘路程OR 車程, (仲要你有開車, 小朋友可在車上NAP). 小朋友食LUNCH又食得快(食10分鐘), 食完仲夠時間NAP 到30-60分鐘,  
上一間放12點, 下一間返1:30 既話.. 你可以一試

否則, 食完個飯就要返學. 真係好辛苦.. 飯氣攻心.. 下午班果陣一定中下中下..

回覆 sweetbride119 的帖子

謝謝,會回去好好研究一下

kk1979 發表於 17-11-21 11:05
如果樓主所講既2間學校都好近, 唔使小朋友再轉車既, 你可以試一個月先, 因為我識好多人係9月都會返兩間試下 ...

我都覺如果樓主真係好想,就試1個月先啦,1個月後小朋友同大人都應該會有結論應唔應該繼續的。如果有渣車接送小朋友,地點又唔太遠,其實都有機會番到2間,因為一放學就向車食飯,食完仲可以訓一陣,然後先番學。但如果無時間到要向公園食飯/仲要等巴士轉車既話,我諗可能性好低

回覆樓主:

其實重點是小孩的需要。
小孩需真的是兩間幼稚園?讀完想有什麼得著?這是最有效率的方式?
‹ 上一主題|下一主題