用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享! ...
go

有打算報讀兩間幼稚園嘅虎媽虎爸,請分享!   [複製鏈接]

小朋友明年會讀K1,打算報讀一間較傳統的和一間國際幼稚園,有冇好建議?歡迎大家分享一下。
   5    0    0    0

HKTiger-Mom 發表於 17-11-20 18:54
小朋友明年會讀K1,打算報讀一間較傳統的和一間國際幼稚園,有冇好建議?歡迎大家分享一下。
...

同時讀兩間?

係呀,是這樣計劃的,但是都要有offer的幼稚園喺上下午嘅上學時間配合到。

hppa    發表於 17-12-1 11:18

回覆樓主

如果小朋友自己唔需要午睡,我並不反對讀兩間;如果小朋友需要午睡,我一定選擇比他訓覺

回覆樓主

我建議k2開始先讀2間,無咁辛苦

回覆樓主

我都有諗過呢個安排,但個個會覺得父母太怪獸,而第一個反對的係老人家,因為驚小朋友辛苦。最重要係,邊間好的「國際學校」值得咁樣做?係想要學術同語境?而且,好多學校上午放學係12點,下午返學係1點,除非自己接送同2間學校近,如果唔係好趕連食飯時間都冇。
我都想知有冇媽媽試過而安排到?

其實,建議家長要企係小朋友的位置想想,朋友要識兩班,功課要做兩份,病就更加互相傳播(因為所有病都會有潛伏期),又無得訓晏覺,又無得去公園玩,如果爸爸媽媽要返兩份工咁會點呢?
其實我初時都有d個想法,自己有間私校返緊,不如俾小朋友考多間學劵 happy school 等小朋友 hea 住返,唔好浪費政府資源,不過,我最後都無咁做,因為我覺得勿忘初衷,當小朋友剛剛出世的時候,我最想小朋友可以係開心快樂地成長,何況人生流流長,有排佢過,所以想俾小朋友開開心心成長。再唔係讀 York 或崇真,返上午,下午再係學校加個外補課程,就等同返全日(不過都係由K2先開始,可能學校都想小朋友戒晏覺時間),總會比返兩間學校舒服,起瑪唔駛舟車勞頓,中午又趕唔切食飯,仲要係公園換校服。

以上只係個人意見,不喜勿插

hppa    發表於 17-12-1 15:26

回覆樓主

其實我覺得咁樣對小朋友學習真系無幫助 反而可能討厭番學 乜都打孖上 佢3歲嫁咋 站系小朋友角度諗下吧 考慮下外補或興趣班比較好 不喜勿插

hppa    發表於 17-12-1 15:26

回覆樓主

有聽過一個case,同一間幼稚園有學券本地班,同冇學券國際班,小朋友讀哂上午本地下午國際,住幼稚園附近,但其實食得飯嚟都冇時間訓覺....

回覆樓主

咁做好殘忍,自己返兩返工都辛苦啦,點解要咁對個小朋友??如果返一間全日制學校,中午可以係學校食飯,有晏覺/休息,唔使換校服或適應兩個唔同環境。返兩間趕頭趕命,小朋友累到得不償失

回覆樓主:

我有見過我仔個時學校真係有小朋友返2間。上午冇學卷下午有。
個人覺得幼稚園冇甘必要。你想語境好揀LH SC 呢類米岩。見朋友小朋友讀教得英文普通話都好好。
讀書有時都睇小朋友本身。一下子甘趕我怕反效果。

回覆樓主

其實傳統和國際 的教法和理念係唔同,唔係互補不足,係完全兩樣野,讀兩咁樣小朋友反而會無所適從

如果想英文好,但又想target local school, 就名幼加外補,要外國人口音搵外國人補

再者,我唔覺得讀兩間對升學有任何幫助,細路肯讀都要吸收得到

回覆樓主

我寧願比佢返私校全日,咁樣太辛苦了,就算唔需要午睡,但食飯換衫都係街,點都要休息一下既!

樓主真係坦白。可能樓主覺得佢仔女精力無限,可以頂得住,甚至覺得佢地enjoy tim.
但我覺得返兩間係會有反效果,如課程類似但又不是一樣、筆順不一樣…… 子女有精力可以用其他活動發洩,例如學跳舞、游水、學樂器等,都唔需要返2間幼稚園。做Tiger mum 都要做得精明d。

回覆樓主

樓主係咪開膠post

mamami2017    發表於 17-11-21 09:35

feifei_baby 發表於 17-11-21 07:51
有聽過一個case,同一間幼稚園有學券本地班,同冇學券國際班,小朋友讀哂上午本地下午國際,住幼稚園附近, ...
小朋友好慘,中午可能無1小時食飯!何止訓覺,分分鐘連去廁所也不夠時間!慘過大人!仔女不是機械人,我勸樓主不要這樣做,不見得最後有什麼好處.好多小朋友唔係返2間幼稚園咪一樣有好offer.
倒不如另外上興趣班或返全日

我諗樓主出發點都係想小朋友好,邊個父母唔想俾最好既小朋友!?
但都建議樓主返上午班,下午三點左右開始外補或興趣班

bobbyyy1111 發表於 17-11-21 09:33
小朋友好慘,中午可能無1小時食飯!何止訓覺,分分鐘連去廁所也不夠時間!慘過大人!仔女不是機械人,我勸樓主 ...

其實我同阿女喺公園玩,同個阿媽吹水先知有啲咁嘅事,佢個仔同我個女咪又係讀同一間小學.... 不過可能人地好勁都唔定,但進取型家長一定唔會揀呢間小學,唔明佢咩心態.... 其實我覺得想進取啲,最折衷可以讀間中文、學術深啲嘅上午學券幼稚園,返屋企訓完覺再一、三、五上如abc咁嘅密集英文班,應該夠喇?不過我冇咁做過

回覆 Bighamster 的帖子

小朋友現在已不是每天有午睡,有時中午放學回家,會小睡一會,但如果午睡得太久(超過個半鐘),晚上睡覺好很多時都會折騰個多小時,要10點幾先瞓着,第二朝起身反而精神冇咁好。
‹ 上一主題|下一主題