用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 常識好差,有咩方法?
go

常識好差,有咩方法? [複製鏈接]

阿女小二,冇補習,中英數都ok, 多數都有9字頭,但唯獨常識好差... 只有7字頭,我自己又唔係咁識幫佢溫書,想請教大家有咩方法可以令常識科有進步?
   4    0    0    0

多看書,找些常識練習做,平時多關注時事

Arabellahk 發表於 17-11-21 00:17
多看書,找些常識練習做,平時多關注時事

睇書,做練習平時都有,小二未有時事題,但都咁差,我都唔明點解 (emoji)
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

醒目開學勳章

你要先了解下分數點計先,有d學校係計紙筆 + 時事 + project

如果只係計紙筆就easy... 背熟哂課文内容,睇熟裡面d圖 , 作業d問題 , 寫熟d字 ... 以我12年温常識經驗9字頭冇難道

kkhon    發表於 17-11-21 15:22

Suet813 發表於 17-11-20 18:48
阿女小二,冇補習,中英數都ok, 多數都有9字頭,但唯獨常識好差... 只有7字頭,我自己又唔係咁識幫佢溫書, ...
1. 望下份卷點結構2. 了解下份卷小朋友到底衰邊瓣
3. 了解完, 學習完, 對証下藥。

IloveJJ 發表於 17-11-21 17:04
如果了解完,問題係:
1)寫錯字(不是課文的字,係自己寫既字)
2)唔小心(做漏一版,睇錯題目)
低年級常唔得通常是語文能力累的.  用中就中文有問題, 用英的就英文有問題.  通常是識字少, 唔識睇題目, 9識寫字.  當改善默書就得啦.  讀多些, 有需要背左.
做漏一版就真係要下次小心,  通常常識都夠時間做, 做完數一數版數.我大的好大意, 以前都冇出過如此大的問題, 可能小朋友要再三要求檢查才可少呢D驚嚇.

反而到左高年班, 同作文作句能力有關.   

細細個,做乜要識咁多常識?常識攞高分除左自我陶醉外,有乜用呢?初小常識高分,對高小學習完全無幫助。

常識係需要既,但只要喜歡閱讀,日積月累,到高小、中學時,常識想唔好都難。

初小要做既就係盡量令細路愉快,同埋訓練一D長遠有用既野,例如語文。

閱讀可以增進知識,係學習語文最有效途徑,而且,只要細路培養左閱讀興趣,閱讀仲係一個非常好既娛樂。

佢失果2x分係錯d乜?

eviepa 發表於 17-11-21 21:16
細細個,做乜要識咁多常識?常識攞高分除左自我陶醉外,有乜用呢?初小常識高分,對高小學習完全無幫助。

...
e依家小學(初小/高小) 常識同初中的科學/Int Science, 中史, history,  高中的phy chem bio, LS 都一脈相承.
初小的常識更同中英好有關. 我個P1常識 (英文) 有 my school topic, my body 上面的字英文課都有.  中文常識一樣.   所以中英文好, 初小常識好少有問題.  高小的因答題需要長及分析, 靠背好難取高分, 要好似議論文, 多點,  除了文字能力 (識寫, 少錯別字) 外, 語法組織更有關係.   

IloveJJ 發表於 17-11-21 17:04
如果了解完,問題係:
1)寫錯字(不是課文的字,係自己寫既字)
2)唔小心(做漏一版,睇錯題目)
無辦法, 叫佢下次小心D。大大下就會好D了。

IloveJJ 發表於 17-11-22 09:09
大大下都五年級了!
有無搞錯呀, 咁大個有乜理由仲會做漏一版架!

IloveJJ 發表於 17-11-22 10:49
佢係漏最後嗰版,時事題嚟。
妳有冇懷疑個大囝有些少專注力不足的問題? 專注力不足可以只係專注力有些失調(ADD),未必一定會加埋過度活躍的(ADHD),甚至對一些他們有興趣的東西可以很專注的。我有懷疑我囝可能有此問題。
‹ 上一主題|下一主題