用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左17間 全reject 直私遊戲玩完
樓主: fanay
go

報左17間 全reject 直私遊戲玩完  

elvina_lmk 發表於 17-11-20 18:14
可以的,向心儀幾間show 誠意,每月一封,同時裝備小朋友6月叩門,或者隨時有後補位要見多一次。所以不要 ...

Agree!
機會係留比有準備的人。
繼續加油!

回覆樓主:

試下扣門聖三一堂and聖約望,應該有机會,加油!

回覆樓主:

0 offer真係好灰,我照寄信,show誠意

小松鼠911 發表於 17-11-21 08:41
0 offer真係好灰,我照寄信,show誠意

我會寄聖若瑟 我老公母校  

fanay 發表於 17-11-20 17:49
今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject  ...

小朋友是讀私幼 ? waiting 都冇?

assado 發表於 17-11-21 10:55

吾係私幼 係學卷 waiting都無 係reject 哂

assado 發表於 17-11-21 10:55

見到樓主之前回覆, 因為, 私幼語文一般都比津幼好, 直/私小考語文比重都大, 所以有小小蝕底。另面試時坐吾坐得定都好重要。

呻完要重新出發, 認同離叩門仲有半年, 和小朋友一起努力.
俾心機揀間合適學校大抽獎, 中咗再部署下一步. CHEERS.

fanay 發表於 17-11-21 10:57
吾係私幼 係學卷 waiting都無 係reject 哂

17 間!其實真的要讚吓小朋友,已經好叻,去了咁多間。面試直私只是一個小關口,學習是漫漫長路,加油。

fanay 發表於 17-11-21 08:42
有機喎,加油呀!

it is normal as only have few thousand seats......may be only have one thousand people got all  offers.

fanay 發表於 17-11-21 08:42

咁已好过好多人,好多N無的人

回覆樓主

寫求位信去有報名的二線直私,有機會的

fanay 發表於 17-11-20 18:28
有外補英文 係學券幼稚園
如果立心讀直私的多數會讀私幼. 你既是讀學卷幼, 即當初也不是立心直私小, 唔好受其他人影響, 繼續你原先讀官津的諗法就好.

回覆樓主

認同Charlotte mum, 我仔怕羞慢熱型,今年小二。

當年in了4間,冇一間有second in, 連比較易入的st Louis 也沒有!好彩自行叫入了第一自願(但我個區冇勁的名津校),當時都很唔開心,但阿仔原來資質不差,(原先見佢interview衰哂,會質疑他的學術比別人差)仲讀得開心,同學仔大部分也乖,老師校長也好nice。

今年小二偶然機會給他成功插班了我們一直很喜歡的津校(當年放1-1-0),所以,世事冇絕對!給孩子多點信心,給予正確的價值觀,他要是一顆鑽石,去哪也能發光發亮的。

Sexy_baby 發表於 17-11-21 13:02
認同Charlotte mum, 我仔怕羞慢熱型,今年小二。

當年in了4間,冇一間有second in, 連比較易入的st Louis  ...

多謝你地鼓勵 我會努力

你考直私係為咗保險定一心想讀?
咁考法大人都頂唔順.
如果你本來就打算讀官津, 大抽獎放好排位好過啦.

littlerabbitmom 發表於 17-11-21 14:17
你考直私係為咗保險定一心想讀?
咁考法大人都頂唔順.
如果你本來就打算讀官津, 大抽獎放好排位好過啦.  ...

我有唸過讀直資 但我知仔仔係白無人士 我先報甘多間 我無唸過甘難

taxibird 發表於 17-11-21 12:17
寫求位信去有報名的二線直私,有機會的

想請教下邊d為2線直私?謝謝