用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣何中
樓主: 妹妹頭
go

荃灣何中   [複製鏈接]

回覆 MOSESCHIM 的帖子

外區借位

回覆 妹妹頭 的帖子

睇上年借的位, 很小是 BAND ONE 的, 就算有, 只是有幾個位.

回覆 MOSESCHIM 的帖子

就算得幾個位, 你都可以排在乙(3, 4, 5)

妹妹頭 發表於 17-11-20 16:49
剛剛上星期六去左何中OPEN DAY, 聽校長既TALK, 好特別, 何中校長講, 荃灣有足夠BAND 1位比BAND 1生 (從來未 ...
其實如果睇番荃灣區既中學, 好似暫時無乜邊幾間可以開多班英文班, 即係B1學生入唔到B1中學比例又未算好高......

現實中, 就算你先填4間B1英中, 再加1間B2中學, 應該最差都係入個間B2中學.

因為如果個一間B2中學都可以盡收B1學生的話, 無理由佢唔全開英文班啦!

所以, 要鬥好運之餘亦要諗吓點樣執死雞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 subb 的帖子

我係fb曾經見到份報告既最右下角寫住"學校版權所有",可能是呢個原因,家長唔敢對外公開,石鍾山既政策確是幾搞笑。我估佢是升中成績唔穩定,但又年年需要打住50%入英中既口號來吸引人入讀。網上年年都有人話自行$15都有人入到石小

回覆 hkpapa852 的帖子

照你咁分析,如果肯定係band 1生,乙部可以填:乙一 : 官/何/可
乙二 : 王
乙三/四/五 : 外區借位
乙六 : 廖/李

可以嗎?

妹妹頭 發表於 17-12-5 18:33

照你咁分析,如果肯定係band 1生,乙部可以填:乙一 : 官/何/可

乙二可以外區借位 (2個)

當年我乙二放沙蘇 乙三先放王少清

其實以你囡囡成績萬一萬一萬一入左廖, 叩入王少清係冇咩難度。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

一向都係咁填喎,呀女band 2. 都係盡填區外b2先填區內b3

gracelam 發表於 17-12-5 18:41
乙二可以外區借位 (2個)

當年我乙二放沙蘇 乙三先放王少清

我朋友當年好心儀善德,得幾個借位,佢排乙一,乙二王少清,最後善德,不過可能自行或甲部

回覆 gracelam 的帖子

明白

回覆 oiyau2005 的帖子

知道

上年就讀荃灣區小六學生~2200, 即上年有~733個B1學生

上年統一派位時, 4大英中+他區B1位, 合共只有302個

咁另外431個B1學生去咗邊呢?

當1/3既B1學生 (244個) 早已成功離場, 餘下489人爭302個位, 仲有18X人要入非B1中學

如果係咁, 應該有至少3間B2中學係統一派位階段可盡收B1學生, 今年開到2-3班英文班......

但現實中並無呢個情況出現. 咁即係:

- 自行成功離場/考入直資/轉網 呢個比例, 遠高於33%.... 甚至達50%, 否則, 上年升中派位既結果, 應該係極可怕

如果大部份人都係:
乙1 荃官/何中/可風
乙2 王

咁一定仲有人乙2都入唔到, 所以乙3都要執雞.
又或者, 人地乙2放王你唔放....

策略又多種, 但無一種可保証安全. 想想最壞的情況, 即使盡填B1中學(本區+他區), 最後只要補番2間B2中學, 最差都只係派個兩間其中一間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝, 好清楚既分析, 即係有機會派入B2A, 可憐

妹妹頭 發表於 17-12-6 13:19

多謝, 好清楚既分析, 即係有機會派入B2A, 可憐

或者自行入左呢?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:46
上年就讀荃灣區小六學生~2200, 即上年有~733個B1學生

会唔会有可能d b1生分佈較散, d b2校需收了不少b1生, 但依然唔夠加開額外英文班呢?

回覆 gracelam 的帖子

我都希望自行已入, 唔駛跌入BAND 2 中學, 星期五派成績表, 同見家長, 依家好緊張

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:46

我都覺得好奇怪
正正是今年的派位, 我朋友女是數一數二強校,
呈1-2都B1, 但6年班下學就失手邊B2
大抽獎B1中學唔入, B2唔入, 派去了B3中學
最後叩回B1 何中, 好驚險下 !

最唔明B2都入唔到, 去到B3 中學???!!!!

twhkleung 發表於 17-12-6 13:46
会唔会有可能d b1生分佈較散, d b2校需收了不少b1生, 但依然唔夠加開額外英文班呢? ...
如果係B1生, 排B2A做保險線, 應該都只係集中某一兩間吧!

如要一班收到85%全港Top 40%學生就可以開英文班..... 即係收到31個B2A-B1學生已可以開一班英文班, 62個2班...... 如此類推

實際上, 有幾多B2英中有英文班? 又有幾多班呢?

我見每間小學大約都有1X% 去了葵青B1 !
直資B1, 2間大校都有10%左右, 細校是2-3% !

其實有無關係為???!!!!

回覆 subb 的帖子

級名次係幾多?
‹ 上一主題|下一主題