用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
go

中華XX 教會的小學  

發生擦膠塞耳個間學校,其實佢個教會管理既小學都係麻麻,之前佢其中一間小學,發生女生跳樓事件,個校長唔係打999,而係叫St John ,已經俾人批評,唔好以為基督教既教會小學一定好,但我好肯定呢間教會管理既小學都好似管理不善,希望各位家長智選教會學校

綠茶新地 發表於 17-11-20 16:07
發生擦膠塞耳個間學校,其實佢個教會管理既小學都係麻麻,之前佢其中一間小學,發生女生跳樓事件,個校長唔 ...

自從基真件事,我對呢個會印象唔好,今次呢件事又係呢個會,本身48網考慮過抽油基法,又係呢個會,所以可能放棄,其實呢個會的校長會唔會內部調配,例如基真的被調去基法?

anpanman_baby 發表於 17-11-20 16:12
自從基真件事,我對呢個會印象唔好,今次呢件事又係呢個會,本身48網考慮過抽油基法,又係呢個會,所以可 ...

媽媽,如果有得揀真係揀其他學校好,教會學校仲有好多選擇,佢間學校請d唔qualify 既人做老師,同時我覺得呢個教會管理學校差,唔係今日既問題,20幾年前都係咁差,我屋企人就係其中一小學既畢業生,當年老師唔教書,個老師 仲上上下堂去左男廁食煙,結果佢派左去band 5 既中學

anpanman_baby 發表於 17-11-20 16:12
自從基真件事,我對呢個會印象唔好,今次呢件事又係呢個會,本身48網考慮過抽油基法,又係呢個會,所以可 ...

基真個校長調左去新基灣。

發生擦膠塞耳個間學校,其實佢個教會管理既小學都係麻麻,之前佢其中一間小學,發生女生跳樓事件,個校長唔 ...

中華基督教會有ㄧ間好有名既小學,係62網ㄧ缐,馬灣基慧。同ㄧ辦學圑體.點解有D咁好.有D可以咁差?

mintra 發表於 17-11-20 19:12
中華基督教會有ㄧ間好有名既小學,係62網ㄧ缐,馬灣基慧。同ㄧ辦學圑體.點解有D咁好.有D可以咁差?
...

對不起,唔太同意好有名,我聽都未聽過,好唔好有時唔係單睇成績,校風都好緊要

mintra 發表於 17-11-20 19:12
...

同一集團最出名個間叫英華

Forgetmenot999 發表於 17-11-20 19:21
對不起,唔太同意好有名,我聽都未聽過,好唔好有時唔係單睇成績,校風都好緊要
...

基慧係荃灣算一線津校,升中成績好,不過校風如何就唔清楚了,我都有興趣知道,有親戚住個區

anpanman_baby 發表於 17-11-20 19:45
基慧係荃灣算一線津校,升中成績好,不過校風如何就唔清楚了,我都有興趣知道,有親戚住個區
...

我屋企人既童年經歷,講我知我有仔女都一定唔會俾佢去中華XX,教會既小學讀書,老師咩都唔理,唔教書結果一定派去最差既中學

bvlswsp 發表於 17-11-20 19:32
同一集團最出名個間叫英華

同一集團,另一比較出名是九龍真光。

回覆樓主:

同一集團,另一傑作:協X教師集體洩露面試試題,給叩門考生。

takakura 發表於 17-11-21 11:27
呢單全部唔成立

只是刑事上告唔入,無直接利益輸送。但事實上有洩露試題給考生。

係, 擦膠塞耳事件, 都令我諗起你講果單女生跳樓事件...
對呢個辦學團體真係有保留, 唔會揀佢旗下小學...

回覆樓主

http://ahps.hkcccc.org/2main.htm

jkhn1234 發表於 17-11-21 11:58
http://ahps.hkcccc.org/2main.htm

真好,有個詳盡的學校名單,家長們要留意

回覆樓主

同一集團,另一好出名是基灣小學,每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學。

芝士BB 發表於 17-11-21 15:19
同一集團,另一好出名是基灣小學,每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學。

每年十幾廿個升讀聖保羅男女中學

Are you kidding?

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-22 21:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

保良局 vs 中華基督,又點睇?

芝士BB 發表於 17-11-21 15:19
真的嗎?你在學校網頁內找到此數據嗎?