用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
樓主: 綠茶新地
go

中華XX 教會的小學   [複製鏈接]

FT_mom_2011 發表於 17-11-21 22:33
係呀,但新基灣仍然十分受歡迎

當然,總有家長喜歡業績。

眾所周知,新基灣好緊張成績,有朋友的女兒試過平日測驗由95分跌到93分,老師好緊張打電話比家長,叫朋友督促女兒加緊溫習。幾年前,有一小五生跳樓輕生,據講就是受不住學業壓力。

不知現時情況有否改善?

回覆樓主:

呢個集團真係…我夫婦二人都對佢好反感。我個女讀n班讀著呢個集團在區內好有口碑出名好有愛心既學校。點知2歲人仔返左學1個月就開始被老師打罵,搞到有嚴重情緒問題。有親戚讀另一間同集團地區出名幼稚園,讀足3年都好唔鍾意返學,校內影既相冇一張係笑既。

綠茶新地 發表於 17-11-21 17:06
我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR  ...

唔止路不拾遺,直頭會不問自取。我女讀屯門區學劵幼稚園,有很多家長都係新港人。有次學校活動做家長義工幫手搞攤位遊戲,家長們都會帶埋小朋友做小義工。我眼見其中一位新港人家長的兩個小孩(細妹係我女同學,家姐已小學)好幾次把一堆堆既攤位遊戲禮物放入自己袋中,該家長全程冇理會。

我女當日玩遊戲攞左個氣球,連同我個袋一齊放左喺攤位後面。全日活動我地攤位就只存放過我女這唯一一個氣球。到活動完結時,我女發現氣球唔見左,唔開心左一段時間。我回想起該兩姐妹離去後就沒有見到氣球,叫阿女回校問下係咪該同學拎左個氣球,結果當然係我估中左。

我唔能夠改變別人,只能盡自己能力教好自己女兒。還記得當日活動完結後收拾時,發現有件小朋友外套遺留在攤位裡。家長義工們當然知道係某義工小孩留下的,正當我們拎起那件衣服想要拍照問下係邊位小朋友留下時,我女好大聲阻止我們,話唔係自己既野唔可以攞。慶幸阿女暫時仲未被佢啲同學仔同化。

出年就揀小學了,我也有點擔心津校學生質素既問題。不過都唔擔心得咁多,只好盡力教好女兒及幫佢裝備好預備叩門,希望能入讀校風比較好既學校。

醒目開學勳章

littlefaith 發表於 17-11-21 22:47
當然,總有家長喜歡業績。

眾所周知,新基灣好緊張成績,有朋友的女兒試過平日測驗由95分跌到93分,老師 ...
嗰陣識個小朋友讀,初初話少咗功課,半年後故態復萌,功課仲多過以前

bvlswsp 發表於 17-11-20 19:32
同一集團最出名個間叫英華

其實英華林校長麻麻,佢好識做宣傳,把自己包裝到好有教學熱誠。識人小朋友成績上不到中學,小六升中講坐分兩批,一批上英華中學,佢有出席,另一上不到英華中學,佢無出席,D家長感覺學校當佢他仔係二等公民。其實成績上唔到英華中學唔重要,係感覺校長同學校唔尊重依批學生及家長,同佢平日做show話有教無類係兩回事。(當然EK好多佢die hard fans)

得確中華基督教D學校只睇成績,其他愛心,教學熱誠係無!我以前中學也是中華基督教,中四有D成績差同學(起碼5個以上)叫人退學,後來家長投訴去教育局才有D不用退學。

lulumelody 發表於 17-11-22 08:27

其實英華林校長麻麻,佢好識做宣傳,把自己包裝到好有 ...

我都覺得 marketing 好叻

利申:我個個係女

家長和小朋友的自身的經歷,印證左呢個教會的校務管理好有問題,始終基督教學校家長都有一定期望,可惜在香港辦學超過50年仲越來越差,證明間學校仲用以前的模式去教學,欠缺與時俱進的決心,所以有不小已經殺校。

綠茶新地 發表於 17-11-21 17:06
我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR  ...

Totally agree

scgift 發表於 17-11-22 04:42
唔止路不拾遺,直頭會不問自取。我女讀屯門區學劵幼稚園,有很多家長都係新港人。有次學校活動做家長義工 ...

會幫女兒考其他區的學校嗎?始於新市鎮新港人為主,都會影響學習進度和女女的思想,當然九龍名校區都充斥新港人,但不會是大多數

回覆 anpanman_baby 的帖子

基法(油塘)需然係呢個會,但係管理向來唔錯,老師好有愛心,校風亦好。聽聞佢地連續十年攞左關愛校園大獎。學校宗教氣氛強烈,應該唔使擔心。

校園斯凌一直都有存在
個個國家都有
越高年班越多
香港算小兒科
尼單好有機會係高年班夾埋恰人
報比老師聽佢唔理
睇尼佢可以執定包包

以前細個讀新界區D學校
當年最興玩Yim人踢IJK
唔想成為目標就要識走位
當然成為欺凌者就唔會被欺凌啦...

人o地整你真係當玩
目的係想你唔開心
唔好睬o個班人亦都唔好同佢o地講道理
一比人搞就要報比老師/社工聽
咁佢o地就會另找目標

就算小朋友好似小天使咁在温室成長
出到社會都會有成班魔鬼等緊佢
控場好o既人就算對住壞人大家都可相安無事
不過Lv1天使 vs Lv40魔鬼 x 100基本上係無得打...

綠茶新地 發表於 17-11-20 16:07
發生擦膠塞耳個間學校,其實佢個教會管理既小學都係麻麻,之前佢其中一間小學,發生女生跳樓事件,個校長唔 ...

中華xxxx的小學可以不用選

bobbob 發表於 17-11-22 07:46
嗰陣識個小朋友讀,初初話少咗功課,半年後故態復萌,功課仲多過以前

我是新基灣剛畢業升中學生家長,功課多與少真的見人見智,我仔大多2-3小時能完成,但學校谷學術成績,測考默書比較多,如果是樂隊成員還要兼顧練習及比賽會比較辛苦,部份老師是很有愛心的,但今年換了新校長,發展下去怎樣就難預料。我十分欣賞學校升中資源非常充足,透明度高,升中學生的級名次呈分名次與banding會一一知悉,派位情況會清楚顯示在學校網頁,家長不用苦惱猜測,相信不是太多小學做得到。
我不是教徒,我認為只是個別學校的問題,不能全怪罪在教會身上。

B哩baba 發表於 17-11-22 21:44
我是新基灣剛畢業升中學生家長,功課多與少真的見人見智,我仔大多2-3小時能完成,但學校谷學術成績,測考 ...

呢個時候出呢個post,其實想點大家都知....唔需要take 太serious....

認同,英華校長聽用家講係麻麻地,唔係媒體所表現出嚟嘅咁樣。

栗子媽 發表於 17-11-22 22:38
認同,英華校長聽用家講係麻麻地,唔係媒體所表現出嚟嘅咁樣。

即是英華很差?

Varanasi 發表於 17-11-22 22:47
即是英華很差?

又唔係,只係用家嘅意思係佢個校長並非喺媒體上嘅感覺咁樣啫。

不從父母用家角度,我都不喜歡她!她懂包裝,做的和講的差別很大。但在用家角度,我對這校没多大抗拒。

醒目開學勳章

B哩baba 發表於 17-11-22 21:44
我是新基灣剛畢業升中學生家長,功課多與少真的見人見智,我仔大多2-3小時能完成,但學校谷學術成績,測考 ...
我都係講返已知嘅嘢,我無小朋友升小,當年亦完全無考慮過。
識唔少讀貴校嘅小朋友,有啲畢咗業有啲仲讀緊,但不約而同都對學校冇乜歸屬感,亦唔享受在讀生活,個個都諗住拿拿臨快啲讀完走人,有啲直頭連細佬妹必收都唔揀返。。真係唔知點解?

‹ 上一主題|下一主題