用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【短片】每七個小學生 一個有抑鬱症狀 學業壓力是元凶 ...
go

【短片】每七個小學生 一個有抑鬱症狀 學業壓力是元凶 [複製鏈接]

學生自殺與情緒健康問題備受關注,社福機構調查發現,每7個受訪小學生就有1個出現抑鬱症狀,當中近10%屬嚴重,首三大壓力來源均與學業有關。按調查推算,全港有3.3萬名抑鬱傾向達臨床水平的小學生,嚴重者或致自殺行為。心理學家籲家長勿過份着重成績,給予子女玩樂時間。

浸信會愛羣社會服務處在今年首3個月,以問卷調查9至13歲的小三至小六學生,收回1,301份問卷。結果發現,13.2%受訪小學生受抑鬱情緒困擾,即每7人有1人出現抑鬱徵狀;當中9.7%呈嚴重抑鬱徵狀,以本學年全港有近35萬名小學生推算,抑鬱傾向已達臨床水平的小學生逾3.3萬人,須接受專業輔導及治療。機構指,兒童期與青少年期的抑鬱相關,部份會演變成其他精神病,最嚴重可致自殺行為。

專家倡增加玩樂時間

調查也顯示,近22%受訪小學生經常感壓力,創3年新高。受訪者的首三大壓力來源均與學業有關,依次為功課太多、升中適應問題及成績未如理想;調查也發現23%受訪學生「心理彈性」不足,即缺乏面對或接納情緒的能力,屬引致抑鬱的最高風險因素。

該處臨床心理學家李明琳指,兒童抑鬱症部份病徵與成年人相似,但未必懂得清楚表達感受,較多從日常生活的行為中反映。例如學業成績變差、睡眠失調及對批評感到非常敏感等。她建議師長耐心聆聽兒童心事,避免急於安慰或解決問題,否則易引起反效果,「如果小朋友話驚,父母就話:『使乜驚,你咁咁咁做咪得囉』、『好小事箒、正面啲啦』,咁講會令小朋友窒息,唔敢再講自己感受。有時小朋友會有想法、創意去處理情緒,父母可以一齊商量」。

李明琳指國際研究提倡無功課和增加玩樂時間,但現行學制及催谷文化則反其道而行,形容整個社會都承受很大壓力和處於焦慮。她提醒家長不要過份着重子女學業成績,給予空間和時間小朋友玩樂,有助消化情緒及建立親子關係,「驚削弱小朋友競爭力去谷佢,附帶嘅就係其他(精神)問題出現」。

該處服務協調主任盤鳳愛促兒童事務委員會徹底跟進和改善,及盡快落實「醫教社同心協作計劃」,支援受精神困擾的學生。                                         

1    0    0    0

女兒拒上學 家長誤當扭計

■盤鳳愛指,學童抑鬱與自殺的現象至今從未解決,認為社會必須正視。

【病童個案】

社福機構指小學生未必像成人般懂得表達感受。有小六女童抗拒上學,父母最初以為是「扭計」,後來確診患焦慮症及抑鬱症;亦有11歲女童在學校自殘,師長才發現她患抑鬱。

吳氏夫婦的幼女小六時擔任跳舞班小老師,負責教導低班同學,但因家長投訴「唔識教」而遭老師訓斥。吳太憶述,女兒感到委屈,從此不願上學,「每朝起身都用好多時間掙扎,試過全日喺度喊、拉住我件衫、更試過上上吓堂搭車嚟搵我」。女兒升中不久又再因與老師產生誤會而拒絕上學。

11歲女校內自殘

吳父稱當時無察覺女兒可能患有精神病,以為只是普通「扭計」,二人更試過掌摑她,最終要報警處理。後來經醫生診斷,才知道她患上焦慮症和抑鬱症,需留醫一周。女兒中一時亦停學一年,吳父索性放棄工作陪她。女兒對韓文有興趣,吳父就陪她一起學,病況逐漸改善。她現時升讀中二,更參與跳舞班等課外活動。協助吳氏的浸信會愛羣社會服務處服務協調主任盤鳳愛指,吳女性格慢熱,加上年紀小,被師長誤會亦不敢對抗,積累負面情緒就不願上學。

兒童及青少年身心健康服務隊長鄧曼恒指,另有11歲女童在學校以利器自殘,被醫生診斷為輕度抑鬱,師長才發現她因學業壓力、家長缺乏照顧等,習慣將負面情緒「收埋」。

小學搞咗全日制,但講好咗的"係學校做晒功課和温習"唔見咗。身邊唔少讀緊本地學校高小的細路,佢地的學業負担,加埋體藝和補習,根本好唔人道。

Weekday基本上無一個有hea玩一個鐘的可能,好在一般家庭都好錫好關心,唔係兒童問題仲嚴重。

Jane1983 發表於 17-11-20 19:27
小學搞咗全日制,但講好咗的"係學校做晒功課和温習"唔見咗。身邊唔少讀緊本地學校高小的細路,佢地的學業負 ...
最緊要唔係自己嗰個就得啦,到學校派少啲功課,又到啲家長不安,死啦死啦,band 1 位唔夠多啦……難搞難搞

Jane1983    發表於 17-11-20 21:34

回覆樓主:

家長心魔多咗,少功課要去進補或興趣班…另少默書及考試更好

我住九龍區,親眼已見有兩名校生有 [[鬼剃頭]] 甩髮,一個是首屈一指既女校中學生,一個是出名課程教深既英文小學生,真係睇見都心痛…
佢地就算未去到抑鬱,都知佢地受到壓力…

bbforever 發表於 17-11-21 09:10
我住九龍區,親眼已見有兩名校生有 [[鬼剃頭]] 甩髮,一個是首屈一指既女校中學生,一個是出名課程教深既英 ...
你講起最近fd fb 也見到一個,不過至少佢呈一成績很好,值唔值真見仁見智

文中講到吴氏夫婦個女小六時在芭蕾舞班做小老師,做得唔好被老師訓斥 -- 跳得好先被選為小老師,細路哥唔識教人,有乜出奇,鬧乜嘢?唔做小老師lor,有乜咁大件事。

個女感到委屈,唔願返學,夫婦掌摑佢 --父母咁處理,個女仔身邊咁多唔稱職的成年人,雞毛蒜皮的小事都又打又殺,係人都頂唔順啦!

Jane1983 發表於 17-11-20 19:27
佢地的學業負担,加埋體藝和補習,根本好唔人道。...
其實每個人既時間就咁多, 有天份的孩子就樣樣佳,大多數人要取舍或降底要求.

我仔女係平凡孩子,就揀學業行先, 學琴以及運動隨心,所以,拖拖拉拉hea學, 但算數, 唔想迫佢,細佬會很累.

Yanamami    發表於 17-11-21 17:27

回覆 October. 的帖子

體藝除非玩到出神入化,否則都係錦上添吓花。
為課外活動搞到超級唔開心的話,cut咗去算啦!

Jane1983 發表於 17-11-21 17:06

體藝除非玩到出神入化,否則都係錦上添吓花。
你講得冇錯,我幾次叫我仔CUT咗唔好學琴了,咁HEA學來冇成果,但佢又依依不舍呀,晒錢囉。

佢有興趣,閑來會自己彈吓,唔使拍枱拍凳反晒臉叫練琴,其實都ok。

‹ 上一主題|下一主題