用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 跳船
樓主: francoma
go

SFA 跳船   [複製鏈接]

過去2年,升中人數少.

我打聽到有些位處靚校網既BAND 1學生,如果大抽獎入時唔到第一志願, 已經入唔返BAND 1 .
我從來認為自行入係最重要, 大抽獎係危險.

ms.giggle 發表於 17-11-23 07:34
我覺得是校網分別,若SFA 校網在九龍塘的話,家長多D安全感,就不會急於一時。
...
就我路邊社收到的風,S成功跳的學生能力比K高,不過個sample size好細,on the other hand,可能如你所說,九龍塘是安全網,家長未必谷到行,但既然自摩雙6番,點解唔食

回覆 小曳人 的帖子

今年仲有一個插入了p4.

mimi222shi 發表於 17-11-23 07:50
過去2年,升中人數少.

我打聽到有些位處靚校網既BAND 1學生,如果大抽獎入時唔到第一志願, 已經入唔返BAND 1 ...

開始步入香港生產力高峯期,有將要升中的家長策略真的要lum清lum楚

ms.giggle 發表於 17-11-23 07:34
我覺得是校網分別,若SFA 校網在九龍塘的話,家長多D安全感,就不會急於一時。
...
三大:

SFA 校綱最差, 但班家長又唔驚 (因為實有MARKET) 同時佢係最親民既一間

APS 校舍冇球場已經好大獲.... 音樂更是必須

KTS: 校舍一流... 仲要係校綱靚. 自然係最少人轉走既一間

據悉,剛暑假 SFA  P1級 第一及二名女生,成功 抽班 St. Mary P2。她們其中一位,仲有 天神、協恩 等名津取錄 P2 插班,最後揀咗 St. Mary....

hebe2010 發表於 17-11-23 09:28
三大:

SFA 校綱最差, 但班家長又唔驚 (因為實有MARKET) 同時佢係最親民既一間

小學三大?
應該係三小,中學就三中!

MrBeast 發表於 17-11-21 20:31
btw, 我好多年前做義工帶過一班青少年玩真跳船,由船最高的位置跳入海,講真要好有勇氣,因為上到去先知原 ...

乘風航好玩~

MrBeast 發表於 17-11-23 08:42
就我路邊社收到的風,S成功跳的學生能力比K高,不過個sample size好細,on the other hand,可能如你所說, ...
KTS係最遲收生既一间私小,叻仔叻女都俾人收哂咯(嗱~~唔好又話有“侮辱”成份,話KTS收果d唔夠叻……你地知我唔係禁意思)……收生收到禁後,-係就十分心儀,-係就其他無著落……所以插走既比較少。

MrBeast    發表於 17-11-24 07:32

Yanamami 發表於 17-11-23 09:52
KTS係最遲收生既一间私小,叻仔叻女都俾人收哂咯(嗱~~唔好又話有“侮辱”成份,話KTS收果d唔夠叻……你地知 ...

都係叻仔叻女,不過慢熱啲,要warm up,到KTS收生剛剛好。

ppmmbb 發表於 17-11-23 09:57
都係叻仔叻女,不過慢熱啲,要warm up,到KTS收生剛剛好。
No doubt about it. 見佢升中成績就係最佳證明~

回覆樓主

如果用「跳槽」呢個用詞呢?
人望高處,但並不代表现在間公司唔好呢

KTS係最遲收生既一间私小,叻仔叻女都俾人收哂咯(嗱~~唔好又話有“侮辱”成份,話KTS收果d唔夠叻……你地知 ...

如果以遺才賽來講,到升中又有咁既成績,k應該係小朋友身上增值左好多。

天山雪蓮 發表於 17-11-25 00:31
如果以遺才賽來講,到升中又有咁既成績,k應該係小朋友身上增值左好多。
...
家校合作既成果,有歸屬感既学生同家長先配合到学校~而学校亦重視家長意見~

apple1990 發表於 17-11-23 09:31
據悉,剛暑假 SFA  P1級 第一及二名女生,成功 抽班 St. Mary P2。她們其中一位,仲有 天神、協恩 等名津取 ...

級一仲繼續留在SFA P2 喎

francoma 發表於 17-11-20 12:39
我知道每年都有人跳船去其他學校,請問有冇用家可以分享到上年的學生,跳船去左邊嗎?
我只知道P1人數16X, ...
16 students in P1 is a lot of people, or at least 1/3 of the whole class disappear!

叻仔叻女俾人收晒, 係咪即係GH, DG, DBS, SPCC...

francoma 發表於 17-11-20 12:39
我知道每年都有人跳船去其他學校,請問有冇用家可以分享到上年的學生,跳船去左邊嗎?
我只知道P1人數16X, ...

樓主以跳船來形容相當恰當。
船上有很多船員,小五小六之後已再無油繼續前行(無中學),就算比隻世界級游輪(級數比諭得唔知正唔正確)比你坐都冇用,冇油就係冇油,前冇去路,唔跳留係到做乜?
介意者應該是SFA 的家長吧!

天山雪蓮 發表於 17-11-25 00:31
...

佢地收不是升小interview最叻果批,但升中唔錯。我終於明白我屋企人對我講KTS係最增值學校,原來如此!

laabc 發表於 17-11-27 20:42
樓主以跳船來形容相當恰當。
船上有很多船員,小五小六之後已再無油繼續前行(無中學),就算比隻世界級游 ...
SFA 每年近 8 成學生升讀 band 1 中學都算《前去路》?唔通真係要靠有龍小學先可以升到比較好的中學?
‹ 上一主題|下一主題