用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 小一等候結果
樓主: Aysetaka
go

SPCCPS 小一等候結果   [複製鏈接]

回覆樓主

我覺得你小朋友答得好好,放心SPCC絕對唔係揀家底的學校(我對學校有信心),等收offer吧

Aysetaka 發表於 17-11-21 18:42
當日校長問過一樣野, 問我小朋友係咪好緊張呀,
我小朋友回答, 唔係呀不過剛才岀地鐵站時岀錯閘口,
因為我 ...

校長咁好嘅,會問小朋友係咪緊張
我個小朋友好緊張,不過校長無慰問佢呀!

我小朋友回答, 唔係呀, 不過剛才岀地鐵站時岀錯閘口,
因為 ...

你小朋友handle 得好好,同意等收offer

HappiMom 發表於 17-11-21 20:36
...

300個人入第二round,有關係人士同冇關係人士是否也是7:3呢?是否都系2個揀1個呢?好多問號更多忐忑,漫漫長周(emoji)

HappiMom 發表於 17-11-21 20:36
...
我估校長見到我小明友額頭2邊滴緊汗, 咁校長好奇問一問
總之我們比校長的感覺就好似晌鄉下落泥咁, 唉
我預祝你的小朋友過2天收到聖誕禮物, 過一個開心的聖誕節

Minion98 發表於 17-11-21 23:00
你小朋友handle 得好好,同意等收offer
絕對唔好, 他由我們岀錯閘口起整個過程一五一十好似落口供咁講哂岀來
重話埋我們只是第二次搭南港島線, 唉, 死得

Aysetaka 發表於 17-11-22 10:10
絕對唔好, 他由我們岀錯閘口起整個過程一五一十好似落口供咁講哂岀來
重話埋我們只是第二次搭南港島線, 唉, ...

我覺得你小朋友答得好好,又夠detail....校長睇到小朋友思路清晰兼記憶好!Agree Minion 講法...等收offer !

Aysetaka 發表於 17-11-22 10:10
重話埋我們只是第二次搭南港島線, 唉, ...
其實你小朋友真係答得好好,有前有後,有原因有解釋。比我女答應該只會答係或唔係...仲要係我不斷叫佢校長問你野,你答啦⋯⋯我覺得小朋友能力真的不錯👍!
但媽媽/爸爸你呢⋯⋯要有多d自信... 如果你當初認定自己唔夠好,一定唔得嘅咁一開始就唔好 apply 啦⋯⋯有時過份的謙虛會變成自卑... 對小朋友的成長會有影響的

請問是否應在自行公佈前通知結果?報名表寫十一月下旬,會否等到下星期 最近一開信箱就心跳加速

Julian0101 發表於 17-11-22 10:37
請問是否應在自行公佈前通知結果?報名表寫十一月下旬,會否等到下星期 最近一開信箱就心跳加速 ...
如果信件已寄出, 學校網站會update

明白,謝謝!

回覆樓主

一間學校唔會因為衣著判定學生嘅,不過通過申請表考慮下家底都好普遍。呢間好似出名搜羅菁英嘅,所以入得跟唔好都幾辛苦。

Penipony 發表於 17-11-22 10:35
其實你小朋友真係答得好好,有前有後,有原因有解釋。比我女答應該只會答係或唔係...仲要係我不斷叫佢校長 ...
我估我們對答只是普普通通, 但就冇話口窒窒, 不過感覺上面見時間好似好快就完
我估面見時間愈耐, 機會應該會愈高, 而這次都是我堅持要來的, 我只在想這個機會是小朋友的
如果我選擇唔去好似對小朋友不好, 去面見完唔收, 我可以同他說係我們不適合學校
我們再努力過啦

你也不用擔心吧, 有其他樓主說過, 校長是要挑選有spcc氣質的小朋友, 你不用介懷女兒的對答
說不完今個星期你們一家會去吃慶祝大餐呀

Aysetaka 發表於 17-11-20 10:50
爬過以往前輩們留下的post, 好大機會今個星期有結果因此今個星期特別難捱,因為從來都無唸過有2nd in的機會 ...

人地有錢人地既事。

駛物介意?

如果見到著到去“飲” 既樣,極可能係捉錯用神既其他考生。

我小朋友回答, 唔係呀, 不過剛才岀地鐵站時岀錯閘口,
因為 ...

點解你會咁諗?

Aysetaka 發表於 17-11-22 11:31
我估我們對答只是普普通通, 但就冇話口窒窒, 不過感覺上面見時間好似好快就完
我估面見時間愈耐, 機會應該 ...
我女已有心儀offer,但無spccps second in

Aysetaka 發表於 17-11-22 10:03
我估校長見到我小明友額頭2邊滴緊汗, 咁校長好奇問一問
總之我們比校長的感覺就好似晌鄉下落泥咁, 唉
我預 ...

兩滴汗! u r so humourous !

retriever 發表於 17-11-22 12:58
人地有錢人地既事。

駛物介意?
其他組別家庭穿著得漂亮也是好事
在校長面前第一個印象分已取了,
其實我有想過花錢買3套新衫架, 不過我先生阻止我,
佢話點會見得成丫,  買來盞嘥錢

retriever 發表於 17-11-22 13:04
點解你會咁諗?
因為校長聽我小朋友說了整個為何流汗的原因後
跟著只問了一個問題就冇再問了
我看早前另一個post內, 其他組別家長說校長問幾個問題的,
校長只問一個問題, 相信對我小朋友都冇乜興趣

hppa    發表於 17-11-23 18:02

Aysetaka 發表於 17-11-22 14:10
因為校長聽我小朋友說了整個為何流汗的原因後
跟著只問了一個問題就冇再問了
我看早前另一個post內, 其他組 ...

校長只問了我小朋友:
書名
知唔知點解
會唔會學書個主角咁曳

No more

好少too bad
‹ 上一主題|下一主題