用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 升中臨急抱佛腳,懇請比D意見我
go

升中臨急抱佛腳,懇請比D意見我 [複製鏈接]

大仔臨出年升中,錯過聖保羅等簡介會,家住東區,生活中廷,家有病妻,欲多與子女在香港生活多些時間,小學係傳統中文學校,內向守規矩,成績中間,想佢讀私立或國際學校培養獨立學習的精神及追上英文的生平,現在仲有邊幾間係適合及可以遞表,其實睇過網頁,但未去過簡介會,完全無頭緒,謝謝大家。
   2    0    0    0

回覆樓主:

可試KIS
但老實,如果英文麻麻,grade 7至追IS的英文係非常困難。

KIS, Delia, Harbour school are easier to get in.

多謝

咖央西多 發表於 17-11-19 18:21
可試KIS
但老實,如果英文麻麻,grade 7至追IS的英文係非常困難。

kis = ??

香港牛 發表於 17-11-19 17:22
大仔臨出年升中,錯過聖保羅等簡介會,家住東區,生活中廷,家有病妻,欲多與子女在香港生活多些時間,小學 ...

樓主家中有事嗎? 你好像有難言之隱。

升中學但你是中文小學,如果家陣入國際學校好像有點吃力,做咩突然由本地中文環境180度轉至國際學校? (提升獨立能力及學英文有好多方法,唔一定要讀國際學校)

KIS是韓國國際學校,但我覺得好像不太合適,似終是英文。

你講多少少background我地可以幫到你,最緊要你點解想轉。

回覆樓主

如果英文一般,入到IS恐怕去冇乜朋友。想英文好不如考慮St Margret, CKY, 學費又冇咁貴

我只想到 ISF ,應該較易函接中文小學,可以試。
學校唔錯,但唔易考。
家人有病,建議不要孩子去太遠返學。

回覆樓主

我囡在私小讀小五,成績普通,我也想轉去國際學校,也住東區,也想大家給點意見

回覆樓主:

CKY 插班的話,英文要求好高,要識講普通話。性格外向,outspoken 較易入。東區好像冇校車,要找白牌車

如果太太生病最好預留多少少醫療費旁身!
不介意遠少少直資中學港青基信都是好選擇,學費4千一個月,老師一半是外籍,學生7成是外籍,校舍大,有靚草地!

beargarden 發表於 18-1-5 10:23
我囡在私小讀小五,成績普通,我也想轉去國際學校,也住東區,也想大家給點意見
...

可先入讀Korean International 或Delia School of Canada一至兩年, 呢兩間真的比較易入,一方面熟習IS上課模式,提升英語能力,另一方面再報其他心儀IS下年度入學.. 起碼呢兩間有一條龍中學backup

964000 發表於 18-1-5 09:42
如果英文一般,入到IS恐怕去冇乜朋友。想英文好不如考慮St Margret, CKY, 學費又冇咁貴
...

贊成適應全英語環境和朋友係最辛苦的,但KIS and DSC應該不少亞洲人面孔,雖則全英上課,亦有大量ESL學生,相對已比校易融入校園生活,加上學費不算高,可考慮!至於CKY and SMC, 中文底加內向肯定難插到暈...

ol_bb 發表於 18-1-5 11:00
如果太太生病最好預留多少少醫療費旁身!
不介意遠少少直資中學港青基信都是好選擇,學費4千一個月,老師一 ...

del......

mamaishere 發表於 18-1-5 11:26
贊成適應全英語環境和朋友係最辛苦的,但KIS and DSC應該不少亞洲人面孔,雖則全英上課,亦有大量ESL學生 ...
del.....

中文好,蘇浙國際會唔會啱啲

samsam123321 發表於 18-1-5 23:50
不知學校DSE成績如何?我好怕D不特別出名的直資。

學校本身只有十多年歷史, 地點又偏離市區!所以認識此校的人不多!我本身是小學部家長,又認識不少這校的學生和家長,他們對學校都頗有正面評價!所以先會考慮介紹給樓主!
今年DSE stream 66% meet HK university entrance requirement.

ol_bb 發表於 18-1-6 01:13
學校本身只有十多年歷史, 地點又偏離市區!所以認識此校的人不多!我本身是小學部家長,又認識不少這校的 ...

del.....

回覆樓主

識得有小朋友由一線中文直資小學升英文直資中學,數學科學等的科目從來未有用英文學過,做英文卷超級有困難。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

mamaishere 發表於 18-1-5 11:26
贊成適應全英語環境和朋友係最辛苦的,但KIS and DSC應該不少亞洲人面孔,雖則全英上課,亦有大量ESL學生 ...

其實KIS唔係好多香港人,更唔多覺國內人。至少我女嗰班得2個香港人,無人講廣東話或國語
‹ 上一主題|下一主題