用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 識唔識人真係無一間IS收?
樓主: 莎拉公主
go

識唔識人真係無一間IS收?  

964000 發表於 17-11-19 10:39
識人,有兩個,但都係衰報哂有名氣個D同內向
1.有外國passport, 讀Vic, 報ESF, SIS, FIS,
2.冇passport,  ...

How about CDNIS?

mandy_ng207 發表於 17-11-19 12:08
想問一問ASHK 和 Malvern 有無校車去大圍?(名城都可以)謝謝!

Malvern 應該有,因為政府規管學校學生一定要搭校車。

mycoconutbaby 發表於 17-11-19 10:45
2.冇passport, 仲要local kinder, 又內向,報ESF, CIS, GSIS, FIS, HKIS真係白送報名費比人

*** AGREE

我識一個 case 係咁,但英文很好,呢堆中報左兩間,兩間也收。

所以都好睇小朋友。

我都好擔心!雖然有外國戶照,小朋友外向,返國際幼稚園,但係年尾細B男仔,各方面同大B真係差好遠。
原本想堅持喺屋企只講中文,但都打算向現實低頭了,因見仔仔雖然好肯講英文但句子及用字好簡單,驚唔夠考IS。

dem0cracy 發表於 17-11-19 16:12
我都好擔心!雖然有外國戶照,小朋友外向,返國際幼稚園,但係年尾細B男仔,各方面同大B真係差好遠。
原本 ...

我已經打最壞打算要買幾十萬NR,太貴都買唔起

slowlyslowly 發表於 17-11-19 12:10
How about CDNIS?

CDNIS 也非常難入

我比買左RC NR 都唔收, 可以我個仔當日表現唔太理想

mycoconutbaby 發表於 17-11-19 16:52
Did RC tell you the reasons? And did you ask for a second assessment?

mycoconutbaby 發表於 17-11-19 16:52

我睇返你啲回覆,AIS可以收定2019年既學生?

I got the letter from RC saying that my son is not ready for year 1 yet. I did not ask for the 2nd assessment at that time.

回覆 莎拉公主 的帖子

You mean AISHK ? AISHK started the interview for 2019 already. You need to submit the application 2 years in advance.

mycoconutbaby 發表於 17-11-19 10:45
2.冇passport, 仲要local kinder, 又內向,報ESF, CIS, GSIS, FIS, HKIS真係白送報名費比人

*** AGREE

.......

shadeslayer 發表於 17-11-19 12:51

我識一個 case 係咁,但英文很好,呢堆中報左兩間,兩 ...

關鍵是英文很好,但一般local kinder(真係local,唔計vic個D)家中又沒有人英文說得好,暫時我只見過一個York的考到ESF(家中只有工人說英文),其他幾間都止步,不過佢都本身面皮厚肯講野。
不過其實ESF同FIS你肯講野都大機會收,但我之前講個case仲要好內歛,人地可能以為佢唔識英文。

964000 發表於 17-11-19 20:58

關鍵是英文很好,但一般local kinder(真係local,唔計vic個 ...

你啱,嗰個 case 女孩家裏有一個家長英文好,如果唔係純 local kinder 機會好微。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

beautifulbabies 發表於 17-11-19 16:43
CDNIS 也非常難入

拿offer不算難,只是不知waiting到幾時。primary waiting list超長。

Baymax2009 發表於 17-11-19 22:18
拿offer不算難,只是不知waiting到幾時。primary waiting list超長。

Waiting 意思係見都冇得見?咁咪即係機會好細,就算我小朋友超班都未必wait到?

slowlyslowly 發表於 17-11-19 22:54
Waiting 意思係見都冇得見?咁咪即係機會好細,就算我小朋友超班都未必wait到?
...

Cdnis是先interview,pass後進waiting list等位,有朋友問過學校,說整個primary的waiting list都很長,但中學就還好。

964000 發表於 17-11-19 20:58

關鍵是英文很好,但一般local kinder(真係local,唔計vic個 ...

我女女都係york畢業,插班考到esf小二,仲考到兩間,bhs和qbs,不過最終揀咗去isf讀小一,屋企冇工人,純粹國語環境。但係有出外補英文。

sxd 發表於 17-11-19 23:05

ESF 可同時考兩間?

josechan 發表於 17-11-19 23:25
ESF 可同時考兩間?

ESF只是可以考一間foundation school的..