用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

回覆樓主:

感覺2-3放 ,即使唔掂,4都可以幫何load番之前既嘢,5-6已開鞭了(emoji),雙管齊下。

@[email protected] 發表於 17-12-25 11:25
感覺2-3放 ,即使唔掂,4都可以幫何load番之前既嘢,5-6已開鞭了(emoji),雙管齊下。
...

謝謝分享⋯ 要和小孩一起奮鬥 真的不易~

@[email protected] 發表於 17-12-25 11:25
...

2-3放唔到,基本上中一都仲要跟

我覺得在問這句之前,應該問自己,作爲父母,有給孩子樹立了良好的溫習習慣了嗎?

我自己系二年級開始放中英默書,二下開始放常識聖經,三四年級除了數學,其他放,原因佢系數學盲

數學睇怕我到中學都要跟

momama 發表於 17-12-28 08:03
2-3放唔到,基本上中一都仲要跟

你意思係中一都仲要跟,定係呢個係如果2,3 年級都唔放手既後果?

回覆樓主:

中學都要跟?應該有難度。父母即使高學歷、多時間,都唔容易。可以跟,但效果唔會有初小咁立杆見影。

retriever 發表於 18-1-10 18:08
你意思係中一都仲要跟,定係呢個係如果2,3 年級都唔放手既後果?

純粹喺EK嘅感覺,小四進入高小、課程加深、放唔到手;小五六呈分試、唔敢放;小學跟到足、升上中一佢哋唔識得自己讀書、多咗好多科目、唯有繼續跟。
事實上小一後我冇乜跟進,要佢哋自己搞掂,成績就真係好一般,但我接受呢個結果。

momama 發表於 18-1-10 19:05
純粹喺EK嘅感覺,小四進入高小、課程加深、放唔到手;小五六呈分試、唔敢放;小學跟到足、升上中一佢哋唔 ...

如果認同對細路 “放手” 係目標,咁 “分數” 只係過程中的一小部分。

momama 發表於 18-1-10 19:05
純粹喺EK嘅感覺,小四進入高小、課程加深、放唔到手;小五六呈分試、唔敢放;小學跟到足、升上中一佢哋唔 ...
比你講中tim,今年小五直是放唔到

MrBeast 發表於 18-1-11 08:17
比你講中tim,今年小五直是放唔到

大女今年中一,佢主動揾我教文言文,但呢啲係硬功夫,冇捷徑!其他新科目話自己得,結果啲成績有好有唔好,又係要忍住唔插手,等佢摸索。

momama 發表於 18-1-11 08:31
大女今年中一,佢主動揾我教文言文,但呢啲係硬功夫,冇捷徑!其他新科目話自己得,結果啲成績有好有唔好 ...
原本慢慢放得好好地,今次範圍多了,小朋友溫習struggle,又要觀音降世

MrBeast 發表於 18-1-11 10:50
原本慢慢放得好好地,今次範圍多了,小朋友溫習struggle,又要觀音降世

會唔會就係之前慢得滯?

回覆樓主:

好難講,需要出手都係要出手。朋友個女到高小,人大咗、心散咗。一向好自律做功課和温書的佢,表面上一樣有做,但温書就唔係真温。今年測驗派卷全綫下跌,係十幾分咁跌,咪話唔得人驚。

retriever 發表於 18-1-11 11:12
會唔會就係之前慢得滯?
唔知呀,除非有時光機。
之前聽過個故事,某族人做成人要跳入湖到,唔死游返上岸就pass,唔pass 的就…
‹ 上一主題|下一主題