用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

我呢邊一直都無check功課之類,覺得俾老師打佢交叉會對錯處印象深刻D。如果功課成日滿分,到考試先有錯仲大問題。

你可以考慮從佢覺得有趣/比較有信心既科目開始放手,鼓勵下,同佢講媽媽對佢有信心,跟住觀察下佢有無真係專心溫習啦。開頭可能會擔心D,不過佢試完一次有自信的話,之後可以逐課慢慢放喇。如果試完有科目唔得就同佢傾下覺得自己溫習遇到咩問題,再幫下佢

IloveJJ 發表於 17-11-20 10:28
進度良好!上次還見你煩佢做事慢,現在已快手了,你仔比我仔快呢!我仔要小四才做到。
...

我覺得細路自己参與如何改進很重要。

在這方面,佢先要明白問題所在,並要諗下如何改善,而唔係父母叫佢做咩就做咩。

細路上小學前自理培養係關鍵。佢習慣自己管理部份生活起居,才懂得點樣管理自己既課業。

little_yolky 發表於 17-11-20 11:13
一D矛盾都無, 基礎好同分數並不劃上等號。矛盾的只有家長, 其實自律自理應該係幼稚園課程, 但幼稚園唔學學 ...

自己溫習唔係學術範圍?反而係生活自理?

assado 發表於 17-11-19 10:01
小五, 六, 要呈分, 更放不下手。

因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小(課程教快、 真係要跟貼才可趕得上成績)⋯⋯   

charmykittyy 發表於 17-11-20 21:54
因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小( ...

呢個情況好普遍,仔女係官津既同事都一樣請假陪温書,一年四考果D旅行都無假去。

CSW111 發表於 17-11-20 17:22
我呢邊一直都無check功課之類,覺得俾老師打佢交叉會對錯處印象深刻D。如果功課成日滿分,到考試先有錯仲大 ...

今晚都係夠時間 溫 老師 打交叉的題目, 最近 放工 回家都係 簽手冊, 看一看做齊功課未 ~ 改正 用來 溫 test....  小孩都未定性、 同意 要 教導他自律性 為先⋯

小五及小六要呈分, 影響未來6年的學習. 可能要在中一時才能放手 ???

charmykittyy 發表於 17-11-18 23:44
現在剛 小一, 中文真的要落手落腳教⋯  幾時可以放手? 小孩受教, 但未懂自發溫習 ~
...

只是中文一科未搞定嗎?

IloveJJ 發表於 17-11-20 10:28
進度良好!上次還見你煩佢做事慢,現在已快手了,你仔比我仔快呢!我仔要小四才做到。
...

細路係變得好快既。

剛昨天派中文評估卷,竟然係破紀錄高分。

最重要係無左D 唔小心,同錯字。

今次評估算係佢自己安排溫習。。。

唔少野,解釋左個要求,讓佢嘗試,唔係野野睇唔過眼就出聲。

上左小學,常用金句係 “爸爸(媽媽) 係咪可以信任你?”

IloveJJ 發表於 17-11-21 07:44
我仔仍然有唔小心,只係一次比一次少,進度緩慢呢!

仔係咁,留返佢老婆執 DEFECT。

IloveJJ 發表於 17-11-21 07:51
到時我就俾人鬧!BK成日有

以下為有智慧人士所言,不過亦似乎係唔少呀媽感嘆:

第一,教仔從嚴影響親子關係(大意)

第二,教到個仔咁好,咪又係俾左第二個女人?

是否唔少呀媽都感到以上既矛盾?

retriever 發表於 17-11-21 07:55
以下為有智慧人士所言,不過亦似乎係唔少呀媽感嘆:

第一,教仔從嚴影響親子關係(大意)

無計,因為我都搶咗人地個仔

回覆樓主

我仔小四都仲要同佢溫,佢試過自己溫默書都唔多掂,不過我通常係出卷俾佢做,唔識再教。

greentea000 發表於 17-11-20 21:22
自己溫習唔係學術範圍?反而係生活自理?
因為係自動自覺做自己應該要做既嘢, 係細細個學習自理既一環, 係自我安排同時間管理既學習。呢D最好幼稚園學, 因為量少, 小朋友容易應付同安排, 到小學, 功課同溫習量多, 小朋友沒有在幼稚園學好, 就好難掌握了, 家長亦無咁多膽量俾佢哋慢慢嘗試。

charmykittyy 發表於 17-11-20 21:54
因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小( ...
我地十幾年前已經係咁, 全公司媽媽冇一個仔女測考唔請假的, 大多數人仔女讀官津校.

咁多年過去了,好多仔女大晒, 睇返成果, 讀書最終都係靠仔女自己.

‹ 上一主題|下一主題