用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

有比較之心,都係正常。比來比去比唔上,唔開心亦係人之常情。個爸爸最錯係個反應,狂怒仲要打女,一d建設性都無。
自己細心想吓,點樣幫小朋友改進,搵出佢亮點,咁先係上策。有d家長當小朋友唔perform,就好似仔女影衰佢咁,呢d真係好過份

little_yolky 發表於 17-11-21 16:40
報警? 小朋友報咗警, 之後佢仲有排受。

都是3rd hand info,不過我估個阿媽再打隨時要坐監。
當然語言bully 可以更hurt

YanKanMom 發表於 17-11-21 17:08
囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人. ...

最大問題是,這兩位女人有一位是單戀。

IloveJJ 發表於 17-11-21 16:54
咁佢哋入唔到既原因係咩?

好爸爸點會講。

不過俾我感覺係心庝女兒的人,很照顧那種。

IloveJJ 發表於 17-11-21 17:31
咁即係,唔係唔好跟貼,係上咗中學要再跟下?慘!仲以為上了中學唔駛理

EK有網友完全唔跟,孩子都讀得好好架,我都係關注下,冇可能再跟功課陪讀了,只係俾d壓力佢地,等佢地知父母重視佢地學業,老實講我都係自己盡下人事,如果仔女唔聽話,照樣HEA唔讀唔溫,咁我地都係冇符,大把呢啲例子的,所以,我咪話讀書主要都係靠自己。

我仔自動自覺算勤力,不過,我叫佢去補下數學,佢唔睬我,係都唔肯去,咁我都冇辦法,就係咁解囉。

「 讀書主要係靠自己」係真嘅 。結婚初期,我們夫婦還未有小朋友,住在樓下的鄰居有三個孩子。父母都不識英文,均是成年後才由內地來香港定居的。 媽媽是全職主婦,爸爸後期經朋友介紹在中資報紙做編輯。他們會帶孩子去圖書館借書的。當孩子不懂做功課時,有時會問下我哋兩夫婦,或者買一部英語翻譯機讓孩子查。媽媽是全心全意照顧孩子,但在學業上就完全幫唔到手, 經濟上也不容許他們請補習老師。不過他們的孩子知道讀書重要,肯自己用功讀書。結果兩個入了港大,其中一個讀法律 。一個入了科大環球金融。從他們身上便知道讀書真的靠自己。
其實我覺得現時讀書,只要資質是中等或以上,以現在提供的大學學位,勤力認真應該好大機會入到大學的。怕就是怕孩子不用功。

Jane1983 發表於 17-11-21 13:31
回覆 MrBeast 的帖子

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖 ...

有時糖痴豆都唔一定係好事。 可能呀媽慣咗個女聽佢講。到左唔聽佢支笛,呀媽可能做左D 傷人既野。

Jane1983    發表於 17-11-22 09:13

IloveJJ 發表於 17-11-21 22:11
我仔都算自動自覺,但人太大意,常掛一漏萬。我都係打算上到中學好似你講咁樣,詢問下佢學習情況,校園生 ...

上到中學可能老豆多D 出動。DAD & BOY S TALK。

而家叫你老公多D 入豬仔。

YanKanMom 發表於 17-11-21 21:30
「 讀書主要係靠自己」係真嘅 。結婚初期,我們夫婦還未有小朋友,住在樓下的鄰居有三個孩子。父母都不識英 ...

你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照。只係現在社會富裕咗,家長們捨本逐末,甚至反其道而行。重點如下:

家庭收入,物質生活無關( 相對富養)

男主外,女主內,媽媽專心照顧家庭(相對雙職父母,菲傭帶養)

孩子知道家庭負擔,父母辛苦 (相對父母怕子女有壓力,甚至幫佢哋買埋房,儲首期)

以現在教學資源,根本中庸之資已可以入三大。 最重要係生活習慣和學習態度攪好。如我在大學教書既至親又有仔在讀老牌男校所言,以仔為例,只要唔沉迷打機手機,成績已經比人好得多。

ppmmbb    發表於 17-11-22 09:54

asweetmom 發表於 17-11-20 23:55
只是中文一科未搞定嗎?

這一科要花最多時間 跟進⋯⋯

回覆樓主

謝謝各位用心的分享⋯ 看來 都要 把目光放長遠點 ⋯⋯

retriever 發表於 17-11-22 07:31
你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照 ...
marshmellow experience conclusion 是 self control 是將來成功的關鍵

YanKanMom 發表於 17-11-21 17:08
囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人. ...
兩個女人愛上同一個男人並無問題, 問題在於兩個女人想同時獲得同一個男人既佔有權。如果只涉及愛, 並無不可, 一夫多妻就是如此。小孩子亦同時獲得婆婆、女麻女麻、媽媽的愛, 只有99同身抱出永恒既問題。

retriever 發表於 17-11-22 07:31
你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照 ...
"唔沉迷打機手機,成績已經比人好得多。"

父母真要好好留意此事, 識得有孩子小學讀得好地地的, 上到初中開始沉迷打機, 搞到整個人冇晒動力, 唔想返學, 連從前最喜歡的足球運動也唔做, 終日所思所想便是上網組隊打機或睇有關資訊. 最後要留班, 但佢又唔想, 結果只好轉校, 但轉校後情況仍未見好轉. So sad.

IloveJJ 發表於 17-11-22 08:44
呢種故事上一代聽好多,現在聽不到了!有時我懷疑,阿仔身邊嗰啲好勤力既新移民同學,將來就有咁既故事。
...
新移民包括基層及中產的潛力不容少看,或且他們內裡都藏有一份不安吧,這正好成為他們的動力。孩子班中插班的同學小四左右才插入來的, 當時中文超班, 數學不錯, 英文稍遜。但短短一兩年間, 已爬升到級頭位置。
‹ 上一主題|下一主題