用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?  

回覆 MrBeast 的帖子

盡人事以應天命,希望家山亦有福。
我女有個同學,佢亞媽係ftm,好錫佢,但會暴力體罰。個女仔好乖好叻吓,咁打法,遲d唔知會點。

charmykittyy 發表於 17-11-20 21:54
因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小( ...
上次兩個統測我剛好要cut假, 所以就請咗兩日。

我乜都唔駛做, 只係坐响屋企, 佢兩個就好乖咁溫書了, 連阿妹都係。我只係負責煮餐好既。不過, 因為阿妹自己溫, 所以當然同理想仲有好遙遠既距離, 不過, 溫都總好過唔溫。

平時統測/考試我唔响屋企, 佢哋兩個對足大半日, 一定打交既。

IloveJJ 發表於 17-11-21 14:43
知道為何「無心向學」嗎?因為小學是被人迫?因為B1中學太難?因為英文底子唔好?
...
佢媽就怪阿仔讀咗個資優課程, 累咗阿仔目中冇人, 成日覺得自己好叻, 書唔駛讀.

佢媽小學有陪測考的,但冇我跟得咁貼佢仔應該冇我兩個咁大壓力

Jane1983 發表於 17-11-21 14:16

阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。

回覆 little_yolky 的帖子

亞大都小五,仲有唔少咁大個仲打!?我仲以為我女同學係異數

little_yolky 發表於 17-11-21 15:32
阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。 ...
我聽過個case ,小朋友打電話報警,阿媽之後就冇打了

October. 發表於 17-11-21 15:00
佢媽就怪阿仔讀咗個資優課程, 累咗阿仔目中冇人, 成日覺得自己好叻, 書唔駛讀.

佢媽小學有陪測考的,但冇我 ...
之前看一些文章和po,有些父母就算見到有indication g 優,都選擇唔做評估

little_yolky 發表於 17-11-21 15:32
阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。 ...

跟靚唔靚無關,跟賀爾蒙改變有關。

MrBeast 發表於 17-11-21 16:30
我聽過個case ,小朋友打電話報警,阿媽之後就冇打了
報警? 小朋友報咗警, 之後佢仲有排受。

Jane1983 發表於 17-11-21 16:18
回覆 little_yolky 的帖子

亞大都小五,仲有唔少咁大個仲打!?我仲以為我女同學係異數  ...
都係聽返嚟, 唔知真唔真。不過, 鬧就勁多, 個個測考完第二日, 都响度形容阿媽好似怪獸咁。上至考第一, 下至考第尾, 都會俾阿媽勁鬧。不過, 有時我好質疑, 可能係小朋友為咗埋堆, 表示同路人, 明明阿媽好溫柔既(即好似我), 都話測考唔好會鬧人, 因為考第一果個話阿媽鬧得好勁, 佢都無敵是最寂寞, 仲有咩好鬧。阿女就係呢D衰人, 明明我從來無為過測考低分鬧佢, 佢响同學面前形容到我好似哥斯拉咁。

Jane1983    發表於 17-11-21 16:59

Jane1983 發表於 17-11-21 14:16

你指阿媽定個囡,阿媽咪有機會被差人上門囉~

回覆 mcl203 的帖子

咁打法,差人上門可能唔係壞事。

retriever 發表於 17-11-21 07:55
以下為有智慧人士所言,不過亦似乎係唔少呀媽感嘆:

第一,教仔從嚴影響親子關係(大意)
囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人.

Jane1983 發表於 17-11-21 17:03
回覆 mcl203 的帖子

咁打法,差人上門可能唔係壞事。

我小朋友都有位KG和PS同學,我地都算好朋友,父母太中意比較,位爸爸比較完,或心情唔好,都狂鬧或打女,同佢去旅行,幾乎日日鬧仔女,結果位女仔頗反叛,叛到同我小朋友無friend做,遷怒於他人~~~

IloveJJ 發表於 17-11-21 16:58
咁你既然覺得讀唔讀到都係睇佢哋自己,又點解仍然選擇跟得咁貼?

你覺得佢哋既case係跟得唔夠貼嗎? ...

我係小學跟得貼, 到左中學, 我想跟都有心冇力, 而且,細佬都越大越唔肯俾我地跟啦, 我中一跟過阿仔第一次大測后, 就放手佢自己溫, 當然放手唔等于完全唔理, 唔睇功課不陪溫書姐,但我時不時會"關注" 下佢學業進度既.

佢哋既case,唔多唔少父母上左中學就唔理, 而仔就好似甩繩馬騮咁, 等一回頭散左既心已難收返, 個男仔係有能力讀好d既.