用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高幼評價
樓主: Lalaji
go

高幼評價   [複製鏈接]

MMVV 發表於 17-11-30 13:33

請放心,似终現在決定權在高小,早年有這樣小朋友,但到6月尾 ...

就算六七月問高幼老師校長,都係聲稱佢地無決定權,決定權在高小。

順利入到高小的,覺得無問題。
未能升上高小的,家長心裡千百個疑問。

高幼生升高小係較有利。但唔可能百份之一百保證。最後 call waiting, 亦唔好以為高幼一定會幫到手。

winy629 發表於 17-12-1 16:54
就算六七月問高幼老師校長,都係聲稱佢地無決定權,決定權在高小。

順利入到高小的,覺得無問題。

如果這樣真感覺未能盡人意,開始入小學,其實先至見到小朋友分野,在班裏成積明列前芧學生,竟然就是發現最尾先收小朋友,差那一批小朋也同時發現第一輪收生的小朋友,呢個結論証明面試是不可靠。而且高幼課程圍繞高小,理應高小利用聯係網好處高選擇學生,不是上有上叫,下有下抗拒。講完

回覆樓主:

其實大家讀高幼無需太過在意高小收生政策,因為大部分高幼家長並非以高小為首選目標。當然會明白投資咗3年時間之下但最終攞唔到高小offer果種失望同悔恨嘅心情。

monodad 發表於 17-12-1 18:16
其實大家讀高幼無需太過在意高小收生政策,因為大部分高幼家長並非以高小為首選目標。當然會明白投資咗3年 ...

講得好岩

回覆 monodad 的帖子

其實唔係個個都係心頭高, 正正係target高小的才會感失望。港島區免費又有質素的幼稚園有, 但都係多人排住隊入。

回覆 KARST 的帖子

岩,往往目標唔係高小既,都會有高小offer,跟著再跳去其他直資神校。

Jade_BBB 發表於 17-12-1 22:41
回覆 KARST 的帖子

岩,往往目標唔係高小既,都會有高小offer,跟著再跳去其他直資神校。 ...

所以引証咗有人話唔讀高幼而寧願慳返學費去外補嘅理論唔係幾妥,因為其實就算妳去讀寶山,SPK,SKH,SH或者任何一間所謂龍幼,一樣有人出去外補同唔去外補,外補可以係為咗小學課程去打好基礎,而並非為考小學,更何況根本唔會有一間龍幼一定100%收晒上小學(IS除外),讀高幼有高幼嘅好處,讀其他學術型幼稚園亦有佢地嘅好處,應該分清楚升直屬小學並非讀龍幼嘅唯一誘因,否則只會做成錯配。SPK為例,學校唔谷學術,主要訓練自理能力,manner,德育,而且亦唔係100%升小,一樣大把人想入讀,而呢間唔谷學術嘅幼稚園嘅畢業生一樣攞到好多SPCC,DGJS嘅offer,點解呢?

suzuki12 發表於 17-11-19 14:26
今年高幼考直私小成績ok 嗎?

FYI,已知最少有3個RCKG嘅學生攞咗spcc offer,而亦有好多人手持4,5個直私offer以上。

Jade_BBB 發表於 17-12-1 16:16
回覆 Lalaji 的帖子

其實st joe校長係咪咁既意思,我唔敢講,只係將佢當日同我講既說話如實講返出黎。至於 ...

我相信佢係咁意思,因為上年其中一班P1中考頭5名有3個係高幼生。

icebbs 發表於 17-11-20 11:59
呢個係上年高幼考到既直私!希望幫到你!(emoji)

可能你唔知道,校長分享升小情況時
已講左不能在網絡上公開

建議你盡快delete

bbjanbb 發表於 17-12-1 23:41
可能你唔知道,校長分享升小情況時
已講左不能在網絡上公開

因為見都有人share過!我都尊重學校,謝謝提醒!

回覆樓主

樓主讀緊玫幼,話會考慮高幼,聖公會。你大可研究埋玫幼及聖公會,再作比較。無一間幼稚園保證到一定有back up 又考到更好的直私或叩到名津。

以上3間,如果最在乎高的直升率,應該留在玫幼等升玫小,不建議考慮半龍的高幼。但是高幼考玫小差不多百發百中,咁相比玫幼,到底半龍的高幼值唔值得讀就自己考量。

By the way, 其實高幼未出offer, 聖公會又未in,仲有好多時間想清楚選校最重要的因素。

bbjanbb 發表於 17-12-2 00:00
樓主讀緊玫幼,話會考慮高幼,聖公會。你大可研究埋玫幼及聖公會,再作比較。無一間幼稚園保證到一定有bac ...

我都有研究聖公會,相對而且評價好一至,問題只是會否選擇一間冇backup, 但校譽很好的學校。

高幼升小玩法已得到不少熱心爸媽分享,大致明白。我只係想多聽在升小外大家對學校的看法,畢竟暫時聽到意見都幾南轅北轍。

玫小直升當然也十分吸引,所以不一定輕易放棄

Lalaji 發表於 17-12-2 11:58
我都有研究聖公會,相對而且評價好一至,問題只是會否選擇一間冇backup, 但校譽很好的學校。

高幼升小玩 ...

講升小情況,主要希望大家明白高幼係半龍。唔好心存 100%直升,或決定權係高幼。

論學校課程本身,其實是不錯。老師有經驗。小朋友喜愛上學。

回覆 Cartim 的帖子

請問可否pm點解?

回覆樓主

原來上年都有同學仔家長發現。
唔只我一個人

Cartim 發表於 17-11-20 22:56
有其他選擇絕不會㨂佢!
留番D錢外補谷學術谷面試好過!

可否pm me
‹ 上一主題|下一主題