用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣幼要上宣小要有咩條件?
樓主: chelaulau
go

宣幼要上宣小要有咩條件? [複製鏈接]

記憶中好似年底聖誕節後會知結果, 由於當時好多直私都未有結果, 所以獲取錄的同學仔都會take左個offer先, 有否報其他直私應該沒有太大影響, 始終都是看面試成績, 幼稚園老師的comment當然也有點指引性作用吧~~(我估或多或少總會有)
同意宣幼的同學仔競爭力唔會太差, 囝囝不少同學都考到幾好的直私, 當然也有些失手例子, 但總括來說宣幼的學習生涯, 我覺得當初沒選錯的呢~~

hppa    發表於 17-11-20 16:16

waveraywl 發表於 17-11-20 12:23
記憶中好似年底聖誕節後會知結果, 由於當時好多直私都未有結果, 所以獲取錄的同學仔都會take左個offer先,  ...

你一句宣幼同學仔競爭力唔會太差大大增加我對宣幼的信心!

做父母都唔希望小朋友讀書太辛苦, 宣幼課程適中是很吸引的

但另一邊箱又怕課程太適中令佢地小學考得唔好

有用家親身分享真係令我地了解多好多!

小Monkey 發表於 17-11-20 11:50
宣幼是基督教學校,當年阿囝最初對老師的提問無回答,無反應,但老師好耐心同佢傾計,最終收了。
另外,不 ...

你係指囝囝見宣小時唔出聲?

聽你同其他用家講, 其實有好 offer 同冇 offer 都有人在

真的要自己小朋友 (同埋自己) 夠努力, 做到有宣小 offer 的一半!

同意, 要上到宣小點都要付出努力, 試想像每年宣小的小一生中, 有多過一半(一半宣幼生但不會全部都take offer, 而放棄的學位只會留給街外的考生)的都是外來的強手(可以考得入宣小, 相信冇人會反對), 既然宣幼生是以「捷徑」考入, 小一時所面對的列強挑戰, 激烈程度可想而知.

chelaulau 發表於 17-11-20 08:54
唔好介意, 請問是用家嗎?
因為小朋友屬慢熱內斂型, 所以我擔心宣幼上宣小都唔會揀到佢
如果真係慢熱型都 ...

是宣幼學生,我小朋友屬怕羞型,亦沒有任何獎項亦取得offer。所以我相信真的是看當日面試表現。另外可以放心,當年宣幼小朋友亦考到其他不同offer。不用擔心。宣幼在德育上教得幾好。

回覆 chelaulau 的帖子

係考宣幼時唔出聲, 無反應, 係另一間幼稚園面試, 老師立刻不高興, 黑面, 問difficult問題,所以去到宣幼面試, 老師問姓名, 阿囝無答, 老師轉而同佢傾計, 問申請表上幅相個小朋友好可愛, 係邊個? 阿囝立刻報上名字, 全程覺得好warm

hppa    發表於 17-11-21 16:37

tungtung3179 發表於 17-11-20 17:34
是宣幼學生,我小朋友屬怕羞型,亦沒有任何獎項亦取得offer。所以我相信真的是看當日面試表現。另外可以放 ...

見幾位用家對宣幼評價都好高, 對宣幼信心都大啲!
期待下月中出結果, 希望小朋友可以加入宣幼 =)

hppa    發表於 17-11-21 16:37

回覆樓主:

即k2會問家長會否揀宣小,之後有得內部in先?

回覆樓主

有否認真了解宣小?个人認為去KV ,LH 更有優勢。

小女十多年前也是讀九龍塘宣幼的。我們十分欣賞宣幼,老師有愛心和藹可親,遊戲、學習和功課安排得當。宣幼畢業時,小女學習及表現優秀(得學業獎),但宣小沒有取錄(老師曾為此落淚,可見其關心)。所以我認為宣小不是以成績收取學生的。小女的面試表現可能不太穩定吧。最後小一就讀德望,中學讀拔萃女書院。如果十多年來宣幼沒有改變教學方法的話,我覺得這是一間十分優秀的幼稚園﹐我不會因為我小女不能就宣小的關係而改變對宣幼的看法。

hppa    發表於 17-11-27 11:01

Sum_Ba 發表於 17-11-27 09:02
小女十多年前也是讀九龍塘宣幼的。我們十分欣賞宣幼,老師有愛心和藹可親,遊戲、學習和功課安排得當。宣幼 ...

十分中肯

回覆樓主

小朋友是宣幼生,已上宣小。
宣幼老師好有愛心,雖然課程無外面其他名幼咁深咁快,但強調品格培養。
一班入面大約50% 有offer , 文靜的也有,多嘢講的也有,學術強的也有,大B有,細B也有。

就算未有宣小offer 的同學,也好多有其他不錯的私直offer , 或最後叩到不錯的小學。其實都唔錯㗎。

小Monkey 發表於 17-11-20 11:50
宣幼是基督教學校,當年阿囝最初對老師的提問無回答,無反應,但老師好耐心同佢傾計,最終收了。
另外,不 ...

由外面聽返來既comment,我都以為宣幼考外面直私名小能力好弱,原來唔係咩?咁要考到一線直私小學,學術上需唔需要外補呢?

fixedstar99 發表於 17-11-28 00:07
由外面聽返來既comment,我都以為宣幼考外面直私名小能力好弱,原來唔係咩?咁要考到一線直私小學,學術上 ...

我初初都係咁諗
課程唔深,出去搵小一一定好麻煩啦
但聽左好多用家分享,對宣幼信心大返好多

我諗,想得佢上一線,父母就自然會外補

如有錯請用家糾正

指南針 發表於 17-11-27 23:04
小朋友是宣幼生,已上宣小。
宣幼老師好有愛心,雖然課程無外面其他名幼咁深咁快,但強調品格培養。
一班入 ...

請問宣幼有冇NET? 一星期幾多時間係NET上課? thanks!

fixedstar99 發表於 17-11-28 00:07
由外面聽返來既comment,我都以為宣幼考外面直私名小能力好弱,原來唔係咩?咁要考到一線直私小學,學術上 ...

一方面,它的學生都是從幾千人中選1百幾十出來,论質素應該不成問題。

另一方面,入得宣幼的,都想有宣小做升小後盾,想入宣小的,又怎會是hea家長?外補的,相信都會是99%啦,只是看補什麼,補幾多而已。

可以有50%機會進top10小學,還用多想?更何況宣幼在教育界都是很有口碑的。

回覆樓主:

其實宣幼郭校長一直大力推動多閱讀,有時候甚麼外補也不及多看書有效。

在家中、閒暇時多鼓勵閱讀,去圖書館自由發掘愛看的書,家長亦放下手上的電話,相信對小朋友學習和成長至重要。

另外想提出,宣幼和KV,SC是不同類的

孩子10年前備取入宣幼,至今還間中回校探老師,也是FB friend

magtam0520 發表於 17-11-28 11:23
其實宣幼郭校長一直大力推動多閱讀,有時候甚麼外補也不及多看書有效。

在家中、閒暇時多鼓勵閱讀,去圖書 ...

你提到宣幼同sc、kv不同類型,請問你認為主要不同之處係邊呢? 另外,宣幼小朋友升上宣小之後,各方面表現同外來學生相比如何?大家都知,外來學生都係經過更高要求挑選出來既,會否宣幼生相比之下讀得較吃力呢?

我仔面試宣幼k果日,面試既宣幼老師好有笑容同耐性,我印象好好,都希望阿仔有機會入讀宣幼,所以想了解多D, 謝謝!

fixedstar99 發表於 17-11-28 12:28

你提到宣幼同sc、kv不同類型,請問你認為主要不同之處 ...

宣幼論學術一定不及KV和SC,而且有基督教理念在背後

其他再pm你

magtam0520 發表於 17-11-28 13:53
宣幼論學術一定不及KV和SC,而且有基督教理念在背後

其他再pm你

我也想了解更多!謝謝
‹ 上一主題|下一主題