用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣幼要上宣小要有咩條件?
go

宣幼要上宣小要有咩條件?

小朋友考緊K1
心儀宣幼因為幾鍾意宣小
但知道宣幼只有約一半上到宣小

想請教宣幼上宣小用家, 宣小對宣幼生有要求? 小朋友有咩條件才較高機會被宣小取錄?

另外入唔到宣小嘅宣幼生搵學校難嗎? 會入到啲咩小學?

謝謝!

回覆樓主

今年為例,宣小約有60個位留給宣幼。

其實冇得上宣小的宣幼生其實在K2下學期時已有“預感”

seastarbaby 發表於 17-11-19 00:42
今年為例,宣小約有60個位留給宣幼。

其實冇得上宣小的宣幼生其實在K2下學期時已有“預感”

請問學校係睇邊方面?
品德? 成績? 父母?

你知道上唔返宣小嘅小朋友出去考直私難嗎?

今年學校會收一百三十個左右
60個上宣小其實真係幾少

chelaulau 發表於 17-11-19 09:17
請問學校係睇邊方面?
品德? 成績? 父母?

今年宣幼都係要通過內部面試。內部面試形式同出面考既一樣。 最大優勢只係你既對手有120人。

chelaulau 發表於 17-11-19 09:17
請問學校係睇邊方面?
品德? 成績? 父母?
舊年識人直升唔到,報左7間,0 offer,最後靠大抽獎入其他津校

chelaulau 發表於 17-11-18 21:21
小朋友考緊K1
心儀宣幼因為幾鍾意宣小
但知道宣幼只有約一半上到宣小

估計主要看當日面試表現。而應該同家長無關,記得當年小學校長在講座上講他們老師有一套特定準則選人…但係點選就冇講(emoji)

kiukiuma~ 發表於 17-11-19 11:22
舊年識人直升唔到,報左7間,0 offer,最後靠大抽獎入其他津校

嘩, 都幾灰喎

letterland 發表於 17-11-19 11:11
今年宣幼都係要通過內部面試。內部面試形式同出面考既一樣。 最大優勢只係你既對手有120人。
...

其實真係要搏
嗰百幾人入面你有冇信人自己小朋友做到頭50%
做唔到的話, 分分鐘直私零 offer

所以我真係覺得宣幼好雞肋
揀同唔揀好兩難

tungtung3179 發表於 17-11-19 12:06
估計主要看當日面試表現。而應該同家長無關,記得當年小學校長在講座上講他們老師有一套特定準則選人…但 ...

唔知宣幼生除左對手少啲之外仲有冇其他優勢
例如老師對左小朋友兩年幾會清楚啲佢嘅優點 (特別係慢熱型小朋友, 面試好輸蝕)

回覆樓主:

其實吾洗計機會率, 只需諗自己小朋友係咪掂果3分1就夠

chelaulau 發表於 17-11-19 13:28
其實真係要搏

平時keep住頭50%都無用
一定要通過內部面試先得。

chelaulau 發表於 17-11-19 13:28
其實真係要搏

入到宣小就唔係雞肋啦。

回覆樓主

如果兄姐入左宣小,弟妺讀宣幼收返上小學機會大嗎?

hppa    發表於 17-11-20 16:10

peggyhklam 發表於 17-11-19 20:30
如果兄姐入左宣小,弟妺讀宣幼收返上小學機會大嗎?

都唔知
要請用家指教

chelaulau 發表於 17-11-19 20:39
都唔知
要請用家指教

是沒關係的。就算兄姊在校讀緊都不一定收。另外內斂,怕羞的小朋友都會收,所以好好享受一下幼稚園生活。

hppa    發表於 17-11-20 16:11

tungtung3179 發表於 17-11-20 08:28
是沒關係的。就算兄姊在校讀緊都不一定收。另外內斂,怕羞的小朋友都會收,所以好好享受一下幼稚園生活。
...

唔好介意, 請問是用家嗎?
因為小朋友屬慢熱內斂型, 所以我擔心宣幼上宣小都唔會揀到佢
如果真係慢熱型都會收, 我對宣幼信心大好多!

謝謝!

囝囝剛宣幼畢業, 今年升小一, 睇番佢班同學約半數都畀宣小收左, 應該睇面試成績多d, 與街外考生相比, 其實已經淺左(因同時有朋友個仔考宣小), 同埋競爭對手只有百幾人, 應該幾有優勢的.
但有一點要注意, 宣幼生考宣小, 只有成功同失敗兩個結局, 唔會有waiting list, 即係話就算有考到宣小的同學最後唔take個offer, 個位都唔會流入宣幼同學仔手上(唔知今年有冇變嘞~~), 相反街外考生就有waiting (但要考筆試, 傳聞都幾深添), 呢點真係幾雞肋~~當然你可以諗既然一開始考唔到, 即係力有不逮, 基於勉強冇幸福的人生哲理來看, 冇waiting又沒太大不了呢~~希望幫到你啦

hppa    發表於 17-11-20 16:14

tungtung3179 發表於 17-11-20 08:28
...

想請問宣幼點解會收宣幼内歛,怕羞即學生?

waveraywl 發表於 17-11-20 10:11
囝囝剛宣幼畢業, 今年升小一, 睇番佢班同學約半數都畀宣小收左, 應該睇面試成績多d, 與街外考生相比, 其實 ...

thanks so much for sharing! 你嘅資訊好有用!
另請問學校幾時會通知你收唔收?
如果唔收, 出去另報直私需要問學校拎文件嗎? 學校得知你考直私會否影響收你嘅機會嗎?

我幾鍾意宣幼 (&宣小)
真心想請教多啲用家, 多謝你分享 :)

宣幼是基督教學校,當年阿囝最初對老師的提問無回答,無反應,但老師好耐心同佢傾計,最終收了。
另外,不能直升宣小的亦有不錯選擇,同學中有升入KTS, DBS, YW

hppa    發表於 17-11-20 16:15