用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實讀落又唔差
go

其實讀落又唔差 [複製鏈接]

至少仔仔好鐘意返學!派位碌到最尾!後來叩入左40網深官!D老師好好.仔仔考試又幾好!功課不多也不少!又小班教學(24個人一班)!學校又大!十五十六都唔知報唔報插班!但睇到升中派位⋯⋯.
   3    0    0    0

回覆樓主

報咗先,如果得,給自己多一個選擇

回覆樓主:

睇吓想唔想升中再煩過囉

castle100 發表於 17-11-18 11:15
至少仔仔好鐘意返學!派位碌到最尾!後來叩入左40網深官!D老師好好.仔仔考試又幾好!功課不多也不少!又 ...

一試無妨

至少仔仔好鐘意返學!派位碌到最尾!後來叩入左40網深官!D老師好好.仔仔考試又幾好!功課不多也不少!又 ...

你仔仔返學開心咪好!加油!

回覆樓主:

插班小朋友要重新適應另一間學校教學方法, 如果本身讀得開心, 就唔好考慮插班。

回覆 Felix223 的帖子

D老師.班主任都好好.仔仔做埋數學科科長.中英數都幾好、但常識就差D.仔又開心!因為仔仔好動如果考到聖紀文呢D我諗如果夾硬比佢讀佢一定唔開心!

castle100 發表於 17-11-18 13:04
回覆 Felix223 的帖子

D老師.班主任都好好.仔仔做埋數學科科長.中英數都幾好、但常識就差D.仔又開心! ...

其實條條大路通羅馬,如果讀書讀得開心,又成績跟得上,到時候保持到B1成績,升中都會可以有好的英中選擇!你大可放心,仔咁生性,你可以專心湊細嗰個!

既然乜都好,何必插班呢?升中時才努力吧!

我女也是今年小一,我的家長朋友們,讀名校的都在嗌救命,讀那些博上位的二線校,又係嗌救命。Enjoy school life的,我估三成左右。難得小朋友上學開心,升中時再算吧!

creambun 發表於 17-11-18 11:34
報咗先,如果得,給自己多一個選擇

x2

唔係好熟升中派位,但我覺得一間學校點差都好,我都會當佢派位按平均標準三份一學生入Band 1中學去計,總之升小五小六入到精英班,名次盡量保持住全級前三份一,應該入Band 1中學都好穩陣。

我自己通常留意高年級班級結構,是否好似金字塔式咁樣,愈高年級開愈少班,表示多人跳船轉校,否則班級結構好平均,無乜人轉走,學校點都唔會太差,寧願唔轉,一動不如一靜。

如果小朋友有好同學﹑好老師﹑讀書又讀得好,應該學校很適合,如果佢有band 1 成績,相信要派入band 1 中學機會也不錯呀

回覆樓主

我住長沙灣,對嗰頭啲學校都研究過。

一係唔玩插班,要玩就去荔天、協和、旅港或瑪神。插聖紀文的話,我就覺得一動不如一靜。

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-11-18 13:55
唔係好熟升中派位,但我覺得一間學校點差都好,我都會當佢派位按平均標準三份一學生入Band 1中學去計,總之 ...

這個assumption一定係錯,你理解下實際派位數字就知
不過樓主讀落開心都好嘅。插班嘅野隨緣吧

Charlotte_mom 發表於 17-11-18 14:13
這個assumption一定係錯,你理解下實際派位數字就知
不過樓主讀落開心都好嘅。插班嘅野隨緣吧
...

唔該你先,但想請教下錯係邊?因為每次Pre-S1成績無得自己控制,真係好難估計自己小朋友係咪Band 1,咁用平均法,三份一B1,三份一B2,最後份一B3,自己再保守d打個折,小五小六keep住全級名次頭三份一,唔係應該好穩陣既咩?

tkinwong 發表於 17-11-18 14:10
我住長沙灣,對嗰頭啲學校都研究過。

一係唔玩插班,要玩就去荔天、協和、旅港或瑪神。插聖紀文的話,我就 ...

Agree, 深官轉去聖紀文其實分別不大。應該試下插班一線。

se6b03 發表於 17-11-18 14:22
唔該你先,但想請教下錯係邊?因為每次Pre-S1成績無得自己控制,真係好難估計自己小朋友係咪Band 1,咁用 ...

現實每個Band並唔係平均分配,有些小學係唔夠1/3Band1位。仲有升中名次唔單止計本校排名,仲要對比往年Pre-S1成積計算全港排名。所以版主建議要參考往年實際派位數字。

回覆 tkinwong 的帖子

因為我仔係活動型!去到果D學校一定比人鬧!鬧得多有自信!

回覆 creambun 的帖子

始終校舍細.好迫咁!
‹ 上一主題|下一主題