用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校? ...
go

有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校?   [複製鏈接]

如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好? 同樣地,文靜型谷得小朋友=適合傳統?  如接受活動教學,又會否令小朋友更外向活躍呢?

有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校,以規範佢嘅行為紀律?(身邊朋友個個話我仔醒目活躍語文強,讀啲唔好咁傳統的好啲)

ps我仔暫有救恩,但心儀傳統直私,但無offer
   9    0    0    0

回覆樓主

有諗過。 但結論係人應該向自己專長行, 而非壓抑專長。 坐得定可以係優點, 夾硬要佢活動教學, 唔適應, 最後可能抗拒學業。 掉轉要活躍小朋友坐定, 可能佢運學都唔想返。

亦都可以套用叫魚去爬樹既例子。

Binlojai    發表於 17-11-20 10:55

moniko 發表於 17-11-18 00:16
有諗過。 但結論係人應該向自己專長行, 而非壓抑專長。 坐得定可以係優點, 夾硬要佢活動教學, 唔適應,  ...

講得岩

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

我認同

回覆樓主

其實要睇學校包容度,呢點反而更重要!
學校是用什麼方式去處理?有聽過有啲學校唔比小朋友放小息,但亦有學校反而比小朋友在操場跑,等小朋友可以消耗體力,之後上堂可以定啲!

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

我仔同你仔都幾似,可能我仔更甚。。。

我都有諗過你呢個問題,但當我見到身邊有位同我仔相似,但入咗傳統學校,家長3日唔埋2日就收電話(成績冇問題,老師打親黎都係投訴行為問題)既時候,我就覺得,小朋友未抗拒,大人都已經謝咗。。。係呢啲學校比人label咗係曳學生,絕對唔會係好事,小朋友圈子會講,家長群也好快會知。。。

Btw,我小朋友讀緊救恩。另外,收佢既學校,都係活動教學的,可想而知,都唔輪到我揀 不過,我想話你知,活動教學唔代表學校唔規範佢哋紀律,係2件事黎。就例如食午飯前,佢哋要安靜準備好餐具,攞咗飯盒,一齊祈完禱,先可以坐係位安靜地食飯,食完飯先可出去玩。簡單點講,應活動時活動,但要安靜時都一定要安靜,呢種要能收要能放不是更好更適合嗎?將來出來社會做事,都唔係一味坐定定守紀律就叫做好呀。。。

回覆樓主:

想法正確,見過d活躍份子(老豆+仔)入d happy school直情快樂到忘記左呈分試,到P5先問我點算,我話首三志願band3快樂下去,然後早d出黎社會炒樓炒股。

abby0624    發表於 17-11-22 12:01

alantam2017 發表於 17-11-18 01:15
想法正確,見過d活躍份子(老豆+仔)入d happy school直情快樂到忘記左呈分試,到P5先問我點算,我話首三志願 ...

呢啲似乎係極端個別例子!

JoyceNgYY 發表於 17-11-18 01:10

我仔同你仔都幾似,可能我仔更甚。。。

認同,如果老師日日鬧小朋友,呢位同學可能會被其他同學排擠,家長又會受到好大壓力!

99dogdog 發表於 17-11-18 01:24
呢啲似乎係極端個別例子!

真人真事,冇厄你
如果本身(包括父母)已經係控制力差同自覺性差,千祈唔好入happy school

回覆樓主:

想法正確,不過都要睇學校如何處理。有 d 老師係好容不下活躍學生。

我自己細個就係坐唔定,多野講,好需要互動嘅學生。讀一間傳統女校,基本上係一開始就被標籤為「問題學生」,每隔幾日就被老師投訴話我不適宜讀呢間學校。學校好多職責、比賽、小組我都唔可以參與,老師一定唔會揀我。有退休老師返黎代課,佢話我聲線好聽響亮,不論廣東話、英語、普通話都字正腔圓,完全係朗誦、合唱團材料,唔明點解老師會埋沒我(老師揀曬 d 乖學生,儘管佢地語文能力未必好)。最記得係呈分兩年,班主任好討厭坐唔定、多野講嘅學生,結果成績表全部操行 B-。

傳統學校的確讓我學會自律守禮、謙卑、服從,但係代價就係每隔幾日就收電話投訴,被老師標籤為曳學生,風紀科長冇得做,服務團體、合唱團等活動都冇份。活躍唔係問題,學校點處理/教導活躍學生自制,先係重點。活動教學唔代表冇紀律,只不過係會早 d 教學生養成自律自控,學會收放自如,遊戲時遊戲,認真時認真。傳統學校就會「家長式管理」,多規矩,小錯也會重罰,警惕學生行為必須得當。

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 02:24
想法正確,不過都要睇學校如何處理。有 d 老師係好容不下活躍學生。

我自己細個就係坐唔定,多野講,好需 ...

你只係撞倒個差老師啫,代課老師有讃你丫

回覆 alantam2017 的帖子

唔止一個老師差,年年唔同班主任同科目老師,只有英文科嘅老師冇對我咁差,小一到小六都係咁。代課老師讚我,當刻我只感到更悲哀。
有一次個老師叫我去幫手寫迎接教育局人員嘅稿。我好開心,以為機會黎。點知最後個老師揀左個乖學生出去讀我份詞,個教育局人員好欣賞佢,話佢份稿作得好,推薦佢去參加 d 培育課程。班同學都奇怪,問點解我冇出去讀,而會係另一個同學。果刻完全係 林妙可同楊沛宜 咁。

L+H    發表於 17-12-12 07:52
Binlojai    發表於 17-11-20 10:58

....

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 02:24

我自己細個就係坐唔定,多野講,好需 ...

你細個同我一樣 我諗返轉頭我應該讀活動教學果類,但宜家到我囡係⋯專注、聽話果類⋯岩讀傳統學校做填鴨果隻,但自己既經歷反而想幫佢揀活動教學唔想佢俾框框限制左!

回覆樓主:

識有朋友個仔多野講,坐唔定,讀幼稚園時老師好包容,但小一入左傳統津校,講紀律,成日接學校電話要佢個仔改善,個小朋友初初係會成日聊同學傾計又出位,我朋友收呢啲投訴都好冇面,又覺俾人label,都會懷疑個仔係咪真係有問題,想過帶佢去專業人士度check。後尾幾個月後適應左大有改善,再冇俾學校投訴。所以係咪一定適應唔到冇人知呢。。。

YC221 發表於 17-11-18 02:17
首先要了解何謂活動教學? 活動教學是透過分組討論學習, 喜歡表達, 主動和討論的孩子應該較適合。活動教學也 ...

非常同意。好似我個仔勁鐘意參與活動,要落手落腳學習,佢又好鐘意答問題。如果成日坐定定聽書,佢應該會慢慢失去返學學習動機。讀傳統紀律超嚴的學校,分分鐘比老師label曳,再叻更有創意都冇人欣賞,一系成日比人罰,一系做隐形人。佢兩種學校都有offer, 但我都揀活動教學,等佢多D落手落腳學習,keep住學習興趣,訓練埋社交tim. 要佢咁鐘意答問題的性格比老師打壓我都過意唔去。不過,我都有問過佢意見既。

如題

但我身邊有朋友咁做 (因為唔想俾錢讀書) 而逼佢去讀名津

因性格好動, 經常俾老師罰, 扣分,  佢媽媽依家都要接受現實, 打算轉讀直資中學...

醒目開學勳章 王國長老

dorothy8 發表於 17-11-18 09:30
但我身邊有朋友咁做 (因為唔想俾錢讀書) 而逼佢去讀名津

因性格好動, 經常俾老師罰, 扣分,  佢媽媽依家都 ...

弊在俾人label左曳仔,想搵好直資收就難。聽過個case傳統b1校,成績唔夠直上,小56操行c,直資自行無望,只能靠抽獎
‹ 上一主題|下一主題