用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校? ...
樓主: danielmama0615
go

有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 02:24
想法正確,不過都要睇學校如何處理。有 d 老師係好容不下活躍學生。

我自己細個就係坐唔定,多野講,好需 ...

但未入學前,又點預計到邊6位老師既處事手法呢?

回覆 dorothy8 的帖子

學校手法如何,老師不會偏差太多。當初我媽只係因為校風、成績而抽我果間,但係就冇諗過個女性格是否配合到。或許可以看一看老師年資,若新血多,通常忍耐接受能力高,若多年資高老師,很大機會管得較嚴。

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

我覺得無自律既傳統好, 活躍定義人人不同.

回覆樓主:

如果真係咁做我覺得個傳統學校老師會幾慘

回覆 danielmama0615 的帖子

活躍仔比文静仔麻煩啲,因結果可以好惨。其實outcome 可大分5種。選傳統
1) 學會自律紀律,上上大吉。
2) 被學校及老師標籤,隔幾日收電話,孩子唔鍾意返學,小五小六操行B-或以下,不用煩惱自行及直資。
選活動
3) 如魚得水,自動波,上上大吉。
4) 玩到盡,無心向學(父母冇監察)?
選任何一間
5) 冇事冇幹,平常孩子。

識幾個人(2), 所以某類孩子要小心選擇。

我明白樓主的考慮,因我確實見過幼稚園時活躍的男孩,去了國際學校讀,見他到了三年班學跆拳道都不能坐定聽老師說話,我自己覺得這不是對小朋友有益,就算好動活躍的孩子都要明白需要安靜專心的時候要冷靜,不能自顧自周圍喧嘩大叫。我估救恩是很適合的,但樓主都要跟緊,希望小朋友能成為一個有規距的活躍孩子。

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

我認同。

我覺得細路仲細要互補。

moniko 發表於 17-11-18 00:16
有諗過。 但結論係人應該向自己專長行, 而非壓抑專長。 坐得定可以係優點, 夾硬要佢活動教學, 唔適應,  ...

好認同

回覆樓主:

多謝大家的意見。

兩邊的分析都好好。綜合意見,我個人傾向讀傳統直私學校,好守規矩果隻,希望朋輩影響,令我小朋友更注意自己行為。

ps剛有坪石聖若瑟offer,正正係極傳統學校

唔該哂大家

danielmama0615 發表於 17-11-20 12:51
多謝大家的意見。

兩邊的分析都好好。綜合意見,我個人傾向讀傳統直私學校,好守規矩果隻,希望朋輩影響, ...
第日再上來分享下結果如何

danielmama0615 發表於 17-11-20 12:51
多謝大家的意見。

兩邊的分析都好好。綜合意見,我個人傾向讀傳統直私學校,好守規矩果隻,希望朋輩影響, ...

Good!

回覆樓主

睇下你係著重小朋友外在(約束行為),還是內在(感受和情緒)啦。

外在行為確實可以透過嚴格行為要求去快速改善,一個好動活潑的小朋友在傳統學校有機會乖左靜左,這是一種學習去控制自己,還是一種本性的壓抑?我不是說對錯,只是提出孩子內心怎樣想怎樣感受需要家長更去體貼關注。

若在活動教學、自由度較大的學校,小朋友外在行為是否會越發活躍甚至變本加厲?或者初頭會,但亦可看看高年級大部分學生如何為人處事,是否真如所想般無禮貌、唔聽教、不守規?當然有個別例子,這在哪所學校都有。

個人覺得孩子天生是活潑好動,若在三四十年前,大家仍有充足閒暇的日子,我會選傳統學校,讓孩子學習應有禮儀和態度。
但在今天,小孩從小,甚至一兩歲,已沒什麼空間和機會去無聊、跑跳的時候,我一定會選活動教學的學校,他們若是活潑的話,實在更需要時間空間去釋放這些能量。

我相信若是親子關係密切的話,小孩不會壞得去那裡。因為他被尊重過,他才更懂得尊重人。他被愛錫過,他會學習去愛錫。

L+H    發表於 17-12-12 08:43

多謝大家的意見。

加油!若你目標是小孩由活潑好動變「乖」,確實會的。
眼見孩子的朋友,兩個月內,由蹦蹦跳跳轉變成安靜坐定,連去玩都不再怎麼跑跳玩了。

GreenMaDad 發表於 17-11-19 17:20
我明白樓主的考慮,因我確實見過幼稚園時活躍的男孩,去了國際學校讀,見他到了三年班學跆拳道都不能坐定聽 ...

這個在上跆拳道都不能安靜坐定的男孩,會否同時間有些特別需要呢?

因跆拳道著重尊師重道,更應已在課堂提及過上堂應如何做了。

孩子是不能(SEN)還是不為(不尊重)?

回覆 OP妮歌 的帖子

不肯定那小朋友的問題,那間跆拳道學校都幾多外國人、讀國際學校的學生,他們當中有一定數量的小朋友都是這樣的,所以我常覺得太happy school, 國際學校的學生自我控制能力是比較弱。

OP妮歌 發表於 17-11-20 23:08
睇下你係著重小朋友外在(約束行為),還是內在(感受和情緒)啦。

外在行為確實可以透過嚴格行為要求去快 ...

謝謝意見,講得無錯。

行為,情緒,升學等方面的考慮都要兼顧。

GreenMaDad 發表於 17-11-19 17:20
我明白樓主的考慮,因我確實見過幼稚園時活躍的男孩,去了國際學校讀,見他到了三年班學跆拳道都不能坐定聽 ...

有規矩的活躍孩子,正呀

其實救恩俾我感覺好好,面試日學生乖巧有禮,升中亦不錯。

奈何太遠無校車,我住東九。而家貪心的希望會有更好offer啦

OP妮歌 發表於 17-11-20 23:08

外在行為確實可以透過嚴格行為要求去快 ...

講得好好。難得有用戶以呢個角度分折!
‹ 上一主題|下一主題