用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校? ...
樓主: danielmama0615
go

有無人好似我咁諗,覺得小朋友活躍反而要讀傳統學校?   [複製鏈接]

回覆 pbhe 的帖子

我細個都係好鍾意答問題,得我一個舉手,結果傳統學校老師唔鍾意我,經常忽略我,甚至話我應該畀機會其他同學,我咁做係好自私,不顧其他同學感受。到 5、6 年班,除非係我好鍾意嘅科目,否則我都唔舉手。到中學,我直情唔願意舉手,到依家大學都唔係好改到呢個習慣。
他日有小朋友,如果佢係谷得,坐定定,鍾意跟從指令,一定畀佢讀我母校。如果小朋友同我一樣,幼稚園開始已經畀人投訴,儘管母校名聲好成績好,我都唔想佢重複我條路,情願辛苦 d 帶佢考冇咁傳統嘅直私。

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 02:24
想法正確,不過都要睇學校如何處理。有 d 老師係好容不下活躍學生。

我自己細個就係坐唔定,多野講,好需 ...

我情況都差唔多。我讀傳統女校,成績唔突出但亦唔差。可惜又係咩唱歌,畫劇,跳舞,表演乜都冇我份。傳統學校就只揀乖,叻嗰D。所以我就希望自己小朋友無論叻唔叻都有參加活動表演機會,唔好做隱形人,冇哂自信。

alantam2017 發表於 17-11-18 01:15
想法正確,見過d活躍份子(老豆+仔)入d happy school直情快樂到忘記左呈分試,到P5先問我點算,我話首三志願 ...

你例子好水份高莫非Happy school唔使讀書做功課齋玩?

回覆樓主

有,我就是想學校對小朋友嚴 d,小朋友需要接受規範,自我約束,守紀律,如小時不懂自律,長大了定型了就不能改變,當然,我不會接受學校虐兒或無理的懲罰。(assumption: 嚴,不等同冇愛心)

alantam2017 發表於 17-11-18 01:15
想法正確,見過d活躍份子(老豆+仔)入d happy school直情快樂到忘記左呈分試,到P5先問我點算,我話首三志願 ...

我先生了解完is 之後,堅持不入is, 怕太放縱,冇紀律

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

我認同。我個仔係好active ,好鍾意玩。不過幸好K3老師開始執正各同學的自律,望能幫助他日上小一時容易適應,漸漸地我發覺仔懂得上堂要自律、專心,做正經事時要態度認真。我發覺仔係更適合在傳統學校上學,起碼學懂能放能收。所以選擇學校都要看小朋友的性格,活潑好動不代表完全不適合傳統學校。

danielmama0615 發表於 17-11-17 23:55
如題

其實坐唔定外向多野講,看似很活躍的小朋友=適合活動教學?  如接受傳統教學,規模過激行為,不是更好 ...

睇情況。聽過好多例子小朋友活躍,係傳統學校不停被老師投訴,結果不喜歡返學,被同學排斥,行為越來越差。

最終要看小朋友和學校是否適合。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 12:35
回覆 pbhe 的帖子

我細個都係好鍾意答問題,得我一個舉手,結果傳統學校老師唔鍾意我,經常忽略我,甚至話 ...

我中小學都係高壓嘅。係只有佢講無你講果種

中學學生會,由會考最好成績果一文一理學生選,唔鍾意都要選無得唔選。「拉票」就係一朝morning assembly出黎講兩分鐘,無架喇!但老師又會有自己想法,於是於周圍說三道四去「種票」。然後兩個一個主席一個副主席。其他同學全部老師欽點。

老土到爆!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔講幾十年前,講而家
我都係前排至知,原來現今學校好多仲維持幾十年前傳統教法,常識科教:理想的家居要光線充足及空氣流通
在測考時問理想的家居要______及______,係一定要填光線充足及空氣流通,一個字都唔能差

數學題直式,唔貼實左/右又係錯
數學題橫式,唔寫標準三行,寫2行係錯,寫4行都係錯

早兩星期同個中同食飯,佢話十月仲re-do緊暑期視藝功課(係做完重做!暑假都過左兩個月)

為咩啫!有規矩係好,但每行一步都要顧左顧右,我就唔鍾意了

四隻貓    發表於 17-12-11 09:35

我相信其實IS 和很多提倡愉快學習的happy school 一樣, 絕對不會是沒有enforce 紀律和規範, 只是自小鼓勵小朋友自己建立紀律責任感,而不是靠高壓方式令某些小朋友服從, 所以我覺得所需要的discipline 要求其實是更高!

回覆樓主:

認同諗法。
小朋友讀活動教學雙語幼稚園,一向active,喜歡表達意見。早兩年考小學,各類小學都有考,亦有救恩offer,但我最後都係同佢揀傳統學校,無論私校或最後叩門階段。
So far讀左一年多啲,我睇到佢嘅進步,而外向性格沒有改變。一年級,老師有話佢active,專注不夠,但未至於投訴,亦慢慢知咩叫適可而止。操行可接受,一啲比賽機會都有嘅,主要睇成績。
今年二年級,開始有啲職務做下,佢好珍惜機會,而且老師對小朋友其實都算係寬容,知道小朋友坐唔定和想傾偈係正常,見到佢地有用心和努力控制,反而會鼓勵。
雖然係傳統學校,我反而覺得學校其實都算適合,最少小朋友返學好開心。

ILikeToDream 發表於 17-11-18 14:59
我相信其實IS 和很多提倡愉快學習的happy school 一樣, 絕對不會是沒有enforce 紀律和規範, 只是自小鼓勵小 ...

活動教學既救恩,聽講校訓就只有「責任感」同「尊重」。我覺得已包含左對「收放自如」既自律性

lilbabe 發表於 17-11-18 15:41
活動教學既救恩,聽講校訓就只有「責任感」同「尊重」。我覺得已包含左對「收放自如」既自律性
...

Sorry寫錯,唔係校訓,係校規

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 12:35
回覆 pbhe 的帖子

我細個都係好鍾意答問題,得我一個舉手,結果傳統學校老師唔鍾意我,經常忽略我,甚至話 ...

其實我想話,時代唔同咗,而家你母校小學部嘅校長、老師都好鼓勵小朋友參與,上堂要主動舉手,參與活動亦要主動爭取。雖然仍然有不同學規定要求,但其實對學生已經寬容好多,至少作為家長,我也是傳統學校出來的,不覺不合理。

回覆 Happy_J 的帖子

我以前嘅校長同依家係同一個。老師都仲有一半係認識。其實改變左咁多,有一半係因為我同另一個實在係太「曳」(另一個同學證實左係 ADHD),後來檢討發現真係嚴格左 d,所以放寬。校長都話引入新血,後生老師對呢類學生會容忍度高 d。幾個月前參觀幾次,上堂模式同我認知嘅一樣,的確多左同學舉手。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

中學有一年選 House Captain(主席),果一年冇人想做,但係好多人排隊上堂。個個都話自己身居要職,唔可以兼顧 House Captain。後來有一個人上台願意犧牲,結果當然佢選到,但係佢當場喊到收唔到聲。
係班候選人聽返,原來冇人肯選,老師將所有考頭 150 名嘅同學叫出去做候選人。選上果個同學原本係 Drama 核心成員,幾個話劇負責老師極力挽留,但係 House 負責老師一聲令下,冇得唔屈服。事後所有同學都被留堂,鬧足一個鐘。

於此同時,另一個 House 出現「冇人過半數」,結果老師之後欽點左另一個同學做 Captain,呢位同學由頭到尾都冇參與過任何選舉。

活躍外向無問題,但係咪坐得定聽書和做功課呢?有d活潑得來,好受得谷;有d痛苦到不堪。

1998Ruby1998 發表於 17-11-18 17:26

我以前嘅校長同依家係同一個。老師都仲有一半係認識。其實改變左咁多,有一半係因為 ...

咁我小朋友只係活潑好動啲,會聽老師話(但都會有自己主意嗰啲),明白課堂規矩。暫時呢兩年啲同班同學唔見特別有比老師針對或者放棄嗰啲。可能未遇到特別有需要嘅小朋友,而且現在小班,照顧應該好咗好多。
另外,見不少old girl媽咪,佢地都好喜歡校長,係佢地以前老師黎。

以前校長係中文老師。以前一班 34 人。校長小二代課有一次畀 Warning Letter 我,理由係因為我轉堂行出座位。我畀風紀集名,3 次都係因為午飯時間行出位執餐具、紙巾。mouth:" /> 依家應該冇管得咁嚴格。我果陣飯盒食唔過一半會畀老師寫手冊記過,午飯鐘未打,都唔可以出位,不論掉垃圾/執野。
依家寬容左好多,唔少政策都係我之後而建立/廢除,我個 file 花到連冇教我嘅老師都知道我事蹟。我都會聽老師指示,但係 d 好雞毛蒜皮、唔太合理、好少事嘅規矩,我唔會跟。我冇 ADHD,但係學校都將我列入 ADHD。以前少人認識 SEN,學校老師完全冇呢方面訓練,依家多左人確診,學校因而都多左 training。
‹ 上一主題|下一主題