用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主不如在小一選校那裡出post問,可能了解多D太太或佢D朋友睇法

poonseelai 發表於 17-11-18 11:32
樓主不如在小一選校那裡出post問,可能了解多D太太或佢D朋友睇法

好多謝你的提議,咁我都係果邊post下

樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信樓主必能帶領你小朋友走出最適合的路.
其實本地又好, 國際又好, 真係讀過先知箇中優劣. 所以在國際學校路上走過很多年的家長的意見好值得參考.

funfun0209 發表於 17-11-18 11:42
樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信 ...

多謝你,我的確係一個比較心平氣和嘅人 : )

xiubak 發表於 17-11-18 11:38
其實你應該去下唔同學校既 info session 同 school tour. 睇吓啲老師,學生, 上學情況。你聽完可能又會有唔 ...

其實我地都覺得Stamford貴 >-<

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS vs IS,竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇 ...

你太太的想法,是香港九成家長的說法。
多數比較流於表面,人云亦云,部分根本不是真相。

其實西方的教育,尤其小學,是更能 inspire 小朋友。香港的教育乜都量化,但幼童的 development 是每個不同,因此大部分西方教育都不會在小學階段有太多測驗考試,功課量也較適中。
孩子不用浪費時間在無謂的事情上,可以空出更多時間 explore the world。
到中學,分科教學給孩子多些了解各科內容,慢慢找到自己的興趣。
可能太多人誤會西方教育慢,但其實人地只是花較多時間教基礎知識,而因為基礎打得好,即使他們 Y4 Y5 還在學乘數,到 Y12 Y13 一樣應付到 Calculus 。我自己是本地教育長大,是 math major,因此我特別留意仔女數理科的教學方式,西方教數學完全不是香港人以為的差,相反,更能令孩子了解數學基礎概念。即使是語文科,humanities ,都是以 inspire 孩子思考為主,而並非港式 spoon feed 知識。
至於德育,小兒小女學校亦做得唔錯。
我一仔一女,一文一理,已經是大學生,觀察他倆和他們同學的情況,我慶幸自己當年沒有選擇本地學校。
孩子將來會如何,我也不能說,孩子的將來,要靠他們自己打拼。
當然,話說回頭,入本地學校也有人成為成功人事。因此,我也不會說入本地學校就一定唔好。
只是西方教育的 "過程" 較美好,孩子將來能否成為成功人士,我們不能控制,既然係咁,不如給他們一個開心的童年,比每天趕功課趕補習好得多。

Evelyn831    發表於 18-4-11 14:31
小寶貝兒    發表於 17-11-22 13:41

twoh 發表於 17-11-18 11:25
漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

I remember CIS may be little expensive, but FIS, GSIS aren't that expensive from memory.

Again, getting in is certainly not easy.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

funfun0209 發表於 17-11-18 11:42
樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信 ...

that is why so many parents sharing for him here.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

twoh 發表於 17-11-18 11:25
漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

基本上唔計ESF, 好多國際學校起錶都要1萬一個月,大部分要Capitel Levy, 有d 要debenture。

Artie 發表於 17-11-18 11:54
你太太的想法,是香港九成家長的說法。
多數比較流於表面,人云亦云,部分根本不是真相。

說出我的心聲!

回覆樓主:

其實樓主如果一定入到一線LS, 不如試左小一讀一年,睇睇小朋友適應情況,如果小朋友very good, 咁咪二年級先再諗繼續讀一線LS,定轉IS。這樣滿足到你太太。

樓主所分既一級二線IS, 純粹用名氣,用感覺去分別,唔同國家既IS 用緊唔同學制,根本不能作比較。你這樣去分一,二線已經很不專業。不同國際學校適合不同學生,你要親自了解,人云亦云不是了解一間學校既理想方法。你所謂既「二線」ICS 同 CAIS, 佢地同其他你所謂既「一線」IS 有一個很不同既地方,就是這兩間是有宗教背景- 基督教去溶入學校教育,希望教育小朋友有良善寬恕別人的心,小朋友每星期都有chapel period, bible lesson, 你一家可適應到?

讀得IS, 如果你仍focus 學術高低,仍將它們分一線二線,你根本不適合IS 呢個圈子。

回覆 dada1010 的帖子

每個人的想法都受佢自身的學識和經歷影響,人地鍾意講咩就講咩,佢有權發表自己意見,其他人都無責任教精佢。
我女幼稚園同學家長,有個係典型“ 香港精仔”。佢話有免費名津或者平直私,讀得到,使乜簁錢呀,我絕對唔會比個仔讀國際云云。幾年下來,佢驚死蝕底,體藝補習功課班人去佢去,根本使費唔平得讀國際幾多。個仔讀到苦口苦面,學術英普亦唔見特别出色,唔值得。

del.

真係越來越多家長带着本地學校嗰一套思維入國際學校。

回覆樓主

很欣賞樓主敢問
當年我哋近乎所有心儀IS+local自行派位都試
(報名費當捐錢...)
去完你們會明白宜家讀書天大地大
Ranking並不重要
啱自己就去

回覆 Jane1983 的帖子

不過老實, 讀國際既小朋友課外學既野都絕對唔少.....普通話, 幾樣運動, 音樂藝術舞蹈, lego, coding, robotics,......... 其實都真係好講父母能提供既資源....

回覆 Dear-Valerie 的帖子

明顯唔啱傾,講第二樣免傷和氣算了。

回覆 funfun0209 的帖子

講到錢,係一個好實際的問題。所以同其他人傾學校,亦需要比較sensitive。
‹ 上一主題|下一主題