用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?  

del.

Dear-Valerie 發表於 17-11-18 10:11
回覆 twoh 的帖子

repost:
好多謝你的分享,我同意。不過其實我都參加過港同/真道的info session,我以爲佢地唔會咁谷。。。

twoh 發表於 17-11-18 10:00
I agree... the difficult thing is to convince my wife...

Education is a journey, the means to an end.  In IS the journey is about a thousand times more pleasant.

And what kind of child you want your child to be?  

hard working?
creative?
enduring?
expressive ?
More atune to or embrace Western values ?

回覆樓主:

如果太太身邊朋友也有如此觀感,你有無信心改變到她?
如果無,行返local school, 家庭應該和諧D,
仍有好多無知的人,堅持is 有錢你怕無得讀

del.

If you or your wife use the "local school" mindset to pick an international school or to evaluate them, it would just create endless argument / frustration / disappointment within your household.

With a mindset like your wife,  better to go for a local private school.

大前提 - 入到先算, both in terms of International school / Local school (1 or 2 tier by your standard)

virginiatse 發表於 17-11-18 10:15
如果太太身邊朋友也有如此觀感,你有無信心改變到她?
如果無,行返local school, 家庭應該和諧D,
仍有好 ...

仍有好多無知的人,堅持is 有錢你怕無得讀》非常同意,仲有好多人認為讀書唔叻先去IS,有啲朋友仲問有本地學校唔讀,每年做乜要比十幾廿萬讀IS

回覆樓主:

樓主

睇左咁耐,我覺得成個畫面唔太複雜,反而樓主心底已有答案,但似乎現實經濟上又未必做到。

我覺得4個字,【睇餸食飯】

我同太太都係土炮,官津會考高考入本地教資會大學,進身專業人士行列,我地睇法好簡單,有資源入國際學校,再去海外大學依小朋友興趣讀專業或繼續研究課程,大學排名非首選,最緊要可以攞到專業資格或是認可學位可銜接其他研究院課程。不用同你爭神校名校考DSE 爭個UGC 學位。我玩第二個遊戲。

First tier, second tier 是否重要呢?可能某d 專業係需要,例如律師或MNC.....等等

你們若是要谷向1st tier 大學,任何平台,就算邨校都可以,不過用o既方法會好唔同,當然普通LS, 你要去到國際first tier 好睇小朋友本身能力。

你地兩個都係first tier Uni 出黎,應該知道點做先去到呢 d 大學。

不過老實說,IS 呢條路,白d 講,冇家底冇錢係好難玩,一個普通打工仔真係未必應付到。

shadeslayer 發表於 17-11-18 10:15

Education is a journey, the means to an end.  In I ...
thanks again. I hope this would inspire my wife

Terencema7 發表於 17-11-18 10:38
樓主

睇左咁耐,我覺得成個畫面唔太複雜,反而樓主心底已有答案,但似乎現實經濟上又未必做到。

冇錯,係睇餸食飯,所以我報左“性價比”較高的幾間。。。

twoh 發表於 17-11-18 10:54
冇錯,係睇餸食飯,所以我報左“性價比”較高的幾間。。。

其實你的所謂一線lS,學費和 CAIS/ICS 差不多少?2/3千一個月?

不過如其他人說,入到先講,唔易。

沒有最好的學校,只有最適合的學校。看看小朋友能力再分析好處壞處。

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...
其實Stamford 學費都16萬+ 38000 levy, 都拍得住Harrow

shadeslayer 發表於 17-11-18 11:03

其實你的所謂一線lS,學費和 CAIS/ICS 差不多少?2/3 ...

漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

funfun0209 發表於 17-11-18 11:15
其實Stamford 學費都16萬+ 38000 levy, 都拍得住Harrow

其實我見到d新校真係都唔便。。。

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...

新校好似係貴族學校多d?起碼係國際上名氣比CAIS勁好多,無知系唔系可以咁樣比較

twoh 發表於 17-11-18 09:27
回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

第一次聽到有人話一線LS係backup, 國際學校版終於吐氣揚眉(emoji) 唔好去小學版咁講㖭呀,講完無命出返嚟!再講,你「寧願」搵一線LS,請問點解可以咁肯定可以做到?25分都未必入到,你係校董會成員抑或你想捐返一二千萬俾學校?

利申,本人係IS家長,但絕不認同LS或IS可以互相backup!

xiubak 發表於 17-11-18 11:29
Stamford 一次過比 15 萬 Levy 化算好多。CAIS 都要先收 45 萬 debenture

但係CAIS的債券最後可以收翻99%啊