用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”IS可能不如一線LS。。。我亦冇法勸服佢。。。知道入場都唔易,不過仍然希望先聽聽大家意見,十分感謝!
p.s. 佢(包括佢朋友)認爲”二線”IS包括CAIS, ICS, etc.

補充些背景:
1. 我本人冇故意分一二線IS。。。不過”一線”IS尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。
2. ESF已經抽籤失敗冇面試機會
3. SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。
4. 我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。

5. ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。
6. CAIS:我地剛參加過info session,發現admission officer都好有心。不過我老婆參加info session時已頂唔住新校舍的味道,同埋二期發展又未定,望落去完全睇唔出有兩公頃的氣勢。。。同埋佢朋友話有小朋友係CAIS讀小學,遇到唔好老師,正在要求轉校。。。於是,佢認爲萬一只有CAIS等”二線”IS offer,或者不如去”一線”LS。。。
7. 我老婆甚至話,假如只有CAIS一個offer,咁可能都會接受,不過係明年會繼續報考一線本地直私小學,如果收到名校offer,就放棄CAIS學位(連同預交的學費和45w債券),我震驚。。。。
8. 我老婆認爲二線IS的成績有可能冇一線直私名校咁好,所以未來如果經濟情況有明顯改善,想申請插班一線IS的時候可能反而冇一線直私有優勢。。。
   38    0    0    3

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS vs IS,竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇 ...

沒訂定你們重視乜,無法討論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系老婆覺得讀不到top tier的IS不如讀band 1的LS,原因包括1) band 1 LS名氣更大;2) band 1 LS培養的學術水平可能比二線IS的高,更有利於以後插班top tier IS(如需),etc...

睇大方向,鍾意邊種教學方式,就揀邊種。

而家二線IS,讀得好就可以轉其他你覺得一線的學校。眼見好多個鄰居和朋友的孩子,插班或升中都去到唔錯的IS。

二線IS.

是教學模式分別!不能直接比較!

回覆樓主

請問一線的IS 例如是那幾間?

twoh 發表於 17-11-17 23:38

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系 ...

你還沒清楚講明你們重視乜。

名氣?
認同那些文化?
想入那些大學?
着重分數定全人發展?
介意追趕學校定的行為及學術標準嗎?
。。。
。。。

我們講lS好少講幾多線。

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS vs IS,竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇 ...

"p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc."

真心問,呢兩間點差呢?

我會看教育理念多於一缐二缐。
因為我完全唔buy local school 和DSE, 亦唔想太早逼著趕孩子出國(自己想出另計),所以有所謂「神津」的local school 都冇讀,當年nursery入了一間所謂二缐IS, 之後轉了去所謂一缐IS。
恕我直言,IS唔興一缐二缐,你老婆同佢D friend的mindset, 真係比較適合local,而且你老婆似乎緊張佢班朋友點睇間學校多於其他因素。

nintendo 發表於 17-11-18 01:57
"p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc."

何謂2線IS?覺得點差法?

964000 發表於 17-11-18 05:43
我會看教育理念多於一缐二缐。
因為我完全唔buy local school 和DSE, 亦唔想太早逼著趕孩子出國(自己想出 ...

好中point, 咁介意學校名氣,人地點睇,就唔好入IS. 上到小學,又會比較local 學識乜,IS 又識咩字,入IS 會另你好痛苦

twoh 發表於 17-11-17 23:38

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系 ...

可以考慮先做更多Research
我想假如你知更多, 你不用再問
因為其實香港IS各有特色,無分Tier
(咁分其實大家不是太喜歡)

torunpoland 發表於 17-11-17 23:44
二線IS.

我嘅小朋友就讀三線(如果有條線)、名不經傳的鄉村國際學校,好rural, 但我小朋友讀得開心又學到嘢。我理得佢第幾線?!

回覆 Jane1983 的帖子

其實我明,但系我好難去convince我老婆,因爲佢一般都唔聽我講,而且佢概念混淆。。。

回覆 ol_bb 的帖子

係啊,我完全明白不能直接比較。。。

回覆 twinsAnN 的帖子

我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。ESF已經抽籤失敗冇面試機會,SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋友以後可以係外國讀tier 1大學。我地認爲好的IS,係重視全人發展,兼顧開心同學術,當然口碑好重要同埋符合我地宜家嘅budget。我老婆就耿耿於懷,因爲目前經濟狀況,不敢幫小朋友報最出名個幾間IS。。。

twoh 發表於 17-11-18 09:11
回覆 twinsAnN 的帖子

我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS ...

其實依你現在的情況,老實說,唔到你揀。

要能負擔得起、又要孩子考得到,是今天考國際學校的實況。

CAIS 隨著新校舍落成,是不少香港人的選擇;ICS 辦學以來口碑好,兩者在curriculum 有分別,前者是加拿大Alberta學制、後者是美國AP學制,所以可再仔細想想那個適合自己。

國際學校一般在小學時是快樂地學習、上到中學就越來越忙、work hard play hard.

未來能否入心儀大學還看孩子資質,學會尊重孩子本質和意願,才是家長應有的態度。

小寶貝兒    發表於 17-11-22 13:25

回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼度爬文發現口碑唔錯,剛參加過info session,發現admission officer都好有心。不過我老婆參加info session時已頂唔住新校舍的味道,同埋二期發展又未定,望落去完全睇唔出有兩公頃的氣勢。。。同埋佢朋友話有小朋友係CAIS讀小學,遇到唔好老師,正在要求轉校。。。於是,佢認爲萬一只有CAIS等二線IS offer,或者不如去一線LS。。。
‹ 上一主題|下一主題