用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

twoh 發表於 17-11-18 23:32
唔好意思 其實個討論就係希望讓我老婆睇下佢嘅想法係多麼地...

澄清下水泡問題,佢係話今年拿到“二線”IS ...

我想用自己經歷分享俾樓主。

我夫妻二人都係名校出身,大家so call 狀元既人。人生平步青云,扶搖直上。我身為老板,對下有一大班樓主所謂名牌大學之人。

我小朋友出世,寶山幼稚園係我地既目標,CCKG係2缐。

我以前既思想係,小朋友就算唔醒,因為父母既影響,一定都讀到書。因為香港既教育死讀一定有成績。

國際學校呢,我以前認識唔深時,一值唔考慮。

後來,我慢慢認識下,深深認同其教育理念同方法。我作為first honour & double master distinction 既人兼老闆,響去左幾十次參觀interview 之後,我既結論係:響現行香港教育下,我兒成績一定唔差,但佢能否響20年後,2040年時,追上時代變化,有創造力和創新精神,我有保留。

依家已經有無人車,樓主,其實你有冇諗過投資,分析,會計呢d工作都好快成為歴史,只有擁有創造力同創新既人先可以生存到。

Nokia 都會成為歷史,咁我地小朋友應該要有咩教育呢?

回覆樓主

我兒已經入左IS 一年,我深深被其教學方法感動,作為partime 大學講師,我自愧不如,感覺自己平日根本誤人子弟,無法啓發別人思考。

我兒剛6歲,我承認中文及數學程度相對同年LS學生遅,但佢可隨意拾起一件物件,就滔滔不絕present, 提出建設性問題及解難能力,我覺得我既學生做唔到,因為呢種能力必須從少培養,呢種能力亦係20、30年後必須具有。

最後一句話,狀元、名牌畢業生一街都係,佢地快樂嗎?佢地全部成功嗎?

我可以肯定講,我兒現在好快樂,佢將來一定快樂,而成功呢,我已經俾左成功基本因素佢,就靠自己喇。

就算佢萬一唔成功,我相信佢從少已經培養左好EQ去應付,所以我唔擔心。

做父母,到咁樣時,已經要滿足,係咪?

Cara2006 發表於 17-11-20 17:51
想入 ivy league oxbridge ,就更加要去 IS,
年年都有 ivies oxbridge 派人來香港和各 IS 的 counsellor  ...

你講嗰D有D一線 LS 都有做嘅,例如近幾年 Brown 同 U Penn 的 admission officer 有去 SPCC,Harvard 同 Stanford 去 DGS。

回覆 creamyXDD 的帖子

同你一樣的想法!給孩子一個美好快樂的童年,還有探索解決問題的生存技能,這是作為父母的我們送給他們這輩子五個寶貴的禮物。

回覆 creamyXDD 的帖子

完完全全認同

creamyXDD 發表於 17-11-21 00:12
我兒已經入左IS 一年,我深深被其教學方法感動,作為partime 大學講師,我自愧不如,感覺自己平日根本誤人 ...

對!

我小朋友真係隨手執起一件物品都大嗡一餐。有時候會自編自講故事都講成十幾廿分鐘。

小朋友極愛返學,不太喜歡放長假,成日都話要返學。一病就唔開心,因為冇得返學。

creamyXDD 發表於 17-11-20 23:58

我夫妻二人都係名校出身,大家so call 狀元既人。人生平步青云,扶搖直上。 ...

萬分認同!香港教育在現今社會已經很落後,何況二十年後!有條件選擇IS, 起碼贏左個快樂童年!

http://admin.wyk.edu.hk/document ... 016%20(8)%20(2).pdf

第31頁

可以看到九龍華仁的情況

本地考試入大學相當嚴峻

2014年考本地大學率, 得4成幾

再去33頁

你見到九華的成績近年,沒有多少改變

多左人入大學, 只是 多人選水泡科

本地名校情況

有錢緊係唔同本地彊玩

一年去少幾次旅行, 帶個VR鏡睇旅遊節目當去旅行

去澳洲變澳門, 食飯庸記變權記

國際學校加學費速度驚人,好似失控

CUT車, 左CUT 右CUT ,慳筆錢返來

本地教育正常人玩唔過

到發現 本地教育是瘋狂後, 很多父母想逃生

到時成本仲高,機會仲少

父母 高估自己子女能力, 覺得自己玩得店,子女都玩得店

你正正常常, 在國際學校

正常讀書, 就有大學讀

creamyXDD 發表於 17-11-20 23:58

我夫妻二人都係名校出身,大家so call 狀元既人。人生平步青云,扶搖直上。 ...

非常同意,好有啟發性!我都希望仔仔有個快樂童年。

behd 發表於 17-11-18 17:32
十萬如果要供樓,2個仔女,學費,車費加補習加埋自己同太太洗費,工人,做得投行必定要行頭,不是你貪慕虛 ...

我絕对唔係呢个層次,但顶2件,總算已经行左一半路程。

hehehaha2017 發表於 17-11-21 08:51
http://admin.wyk.edu.hk/document ... 016%20(8)%20(2).pdf

第31頁
隨著愈多愈多non DSE本地學校,及政治壓力,我相信十多廿年後用non Jupas入香港的大學會愈來愈難,真係有心理準備去外國讀大學先好

964000 發表於 17-11-21 12:13
隨著愈多愈多non DSE本地學校,及政治壓力,我相信十多廿年後用non Jupas入香港的大學會愈來愈難,真係有心 ...

但係二十年後,香港大學係咪又真係咁吃香,又有幾多人會接受依班香港大學出黎既人?唔可以永遠用現在個社會去睇二十後嘅事...

twoh 發表於 17-11-18 15:36
係啊,我老婆主要從名氣或熱門程度睇。。。爲了減少家庭和諧的影響,所以我發起左討論,希望我老婆可以多 ...

樓主,優劣各高手已分析,不赘。
我比你幸運,當年太太D friend介绍,2公婆去nursery参觀完,感覺唔錯,計完数,送2件讀IS勉強可以,去馬(介绍人自己则跳左船,後話)。
女人耳朵天生向外翻,只信街外人意見,呢種大小事項,每年每日每日都在家發生緊。要勸服你太太相信一D你現在都無法肯定的事,難矣。就讓她決定吧,教育不是今天去邊食飯,試完唔鐘意明晚去第二間。如兩夫妻不同心,路是很難行。即使走下去,也有很多困難一起面对,一起解決。如大家决心不夠,偶有不如意便後悔,想跳船,则家無寧日。
自身經驗,孩子國際學校有得有失。慶幸有空間啟發一些潛能。如當年選擇主流,肯定200%被扼殺。就此一項,付出的已無悔,其他得的,全是bonus了。

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”I ...

看完你的內容,根據我的理解,你的意思好像是根本負擔不起一線國際學校的學費。這樣說的話其實你根本不用考慮國際學校了吧。因為你太太也不想考慮二線國際學校。這樣可能傳統學校比較適合你們。不過想提醒你其實傳統學校也需要付出大量金錢去補習,我不知道現在你的孩子讀什麼幼稚園。但其實就算幼稚園開始很多家長已經付出很多金錢去補習,也有付出很多時間去培養小朋友的學術。其實兩邊的所謂一線學校也非常難入。我覺得你要考慮的是選擇適合你的小孩子的學校。這些學校也不是你想入就能入的。而且老實說,以等級來分學校不是很好,這樣只會局限了你們的選擇。如果你的小朋友本身是有資質的,其實他去哪裏也能發展。小朋友本身和家長的培育遠遠比學校更為重要。

hehehaha2017 發表於 17-11-21 08:51

第31頁

神科無論lB 定DSE 都好難入。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我都覺得輕鬆讀書好吸引……我也有在大學教書的經驗,我可能有誤解,但我的經驗是,能說native English 的 (在is讀或外國回流的),在頭幾堂會多野講D,但到後期開始面露難色,問下佢地,發現佢地頭幾堂教的吾記得好,所以之後教的變成好難明,反觀英文好local的,最後識得問深入的問題,當然這只是我好概括的感覺。

GreenMaDad 發表於 17-11-21 15:41
我都覺得輕鬆讀書好吸引……我也有在大學教書的經驗,我可能有誤解,但我的經驗是,能說native English 的  ...

你都識得話係local好的一批。

我會認為,有能力範圍可供給,就讓子女讀IS,原因好簡單,如果我小朋友繼續讀本地,已一定可預見就派去band 3中學,唔想再爭拗係數學所謂的格式上,中文要機械式去做閱讀理解。

現在轉去IS,起碼學習動機已回來,每天好期待返學。雖然文章理解仍有待改善(講真啲高小英文已超越本地初中程度)。

喜歡學習,喜歡返學就是轉校的最主要原因。

咁band3中學又確實係最差的情況。

dem0cracy 發表於 17-11-18 13:52
小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學 ...
我老公都有同樣睇法, 佢話當年讀大學時, 佢係同班同學裡面最差成績果個, 但就係因為差, 所以上到大學好努力去自發性地學習, 結果成績及現在成就都比當年的同學好!佢覺得最重要係當年佢轉換到學習思維, 由老師塞D知識比佢, 到佢自己泡係圖書館搵知識搵答案, 不停去搵教授問問題~ 而佢考試好叻成績好好既同學, 就仍然係度等老師比功課, 被動地等待知識!
正因為有呢個經驗, 所以我地份外珍惜囡既學習熱情, 雖然我地仍然有D驚, 因為轉去IB既跑道, 我地幫唔到佢幾多(DSE我老公仲可以幫佢補下考試技巧等分數高D之類)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

penp0319 發表於 17-11-19 23:53
有新校舍收多咗學生,無中文!今時今日嘅環境,唔係人人接受到!應該無想像中咁難!
...
FIS 冇中文堂上0架? 但我見佢WEBSITE寫有MANDARIN CLASS, 會COVER Chinese language and culture?
‹ 上一主題|下一主題