用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?  

Baymax2009 發表於 17-11-18 22:28

本版少見有申請IS不看學校理念/特點/curriculum/距離遠 ...
尼個就係我發起討論的原意啊
好多謝大家嘅分享

Terencema7 發表於 17-11-18 21:55
樓主可能係華人但擁有海外護照呢?

討論區中熱烈討論的有兩間價錢比較平,一間保良局建造商會學校,一間 ...
多謝你,的確從來未考慮過尼兩間忝...

二線IS VS 一線LS, 根本唔係apple to apple, 如何比?更甚係比較兩者的成績,係指某一學年的成績?還是公開試?本身條問題背景已經唔啱,真佩服呢度咁多jm仲咁好誠懇地提供意見

同埋睇返樓主所指的一線,共通點似乎只有學費高,貴族階層?如果係擔心與同學唔同階層其實呢樣野在local名校亦會發生,db/dg/spcc大把富貴人家
而生完全部討論樓主好似冇形容過小朋友鍾意什麼,仲提到老婆認為可抓住cais做水泡讀一年再考名ls, 考到就轉校,其實有考慮過小朋友的感受嗎?如到時佢返學覺得好開心唔想轉校老婆可接受嗎?還是都係自己面子重要d?

Katherinee 發表於 17-11-18 23:00
二線IS VS 一線LS, 根本唔係apple to apple, 如何比?更甚係比較兩者的成績,係指某一學年的成績?還是公開 ...
唔好意思 其實個討論就係希望讓我老婆睇下佢嘅想法係多麼地...

澄清下水泡問題,佢係話今年拿到“二線”IS offer嘅話先接收同俾錢,明年k3再申請直私... 如果成功收到offer就直接放棄IS學位...

twoh 發表於 17-11-18 15:31
多謝俾面。唔希望我老婆要經歷後先明白道理,所以才敢發起討論。。。
...

有時唔經歷過,一定會後悔當初點解唔試,特別係女人。讀IS亦未必能讓孩子成為成功人士光宗耀祖,不如順你太太意思,先考LS,將來真係想讀先轉。
比你拗赢,有咩唔好比人怨一世,為乜。始終甴LS轉IS, 易過IS轉LS.

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”I ...

1.如果著重(目前/已有觀念)結果多於過程,只有LS適合。
2.所謂1線IS,到頭來只為虛銜,意義何在。
3.本人覺得你太太所指2線IS師資某程度上比本地一線更好。
4.到時考到邊間就讀邊間,有時都唔係自己想去邊間就邊間。
5.IS 同LS有著不同教學理念,模式,即有jm講橙同蘋果點可能相提並論/比較。
6.IS有著不同的學制,有IB,又有Ap,冇話邊個係最好。點可以用學校嘅學費去評定學校學術水平高與低?

964000 發表於 17-11-18 22:21
係呀,就算入到樓主口中的first tier 國際學校,在班鄉親父老面前,冇得威架,因為佢地冇人識架:laugh2cry ...

同親戚朋友講,他們十之八九也完全不知是甚麽學校。我通常都不解釋。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-18 23:48
同親戚朋友講,他們十之八九也完全不知是甚麽學校。我通常都不解釋。

通常求其話,讀緊國際學校。
跟著問:噢,咁考第幾?答:唔知呀我地冇考試。
跟著:dead air

twoh 發表於 17-11-18 22:57
尼個就係我發起討論的原意啊
好多謝大家嘅分享

樓主你性格這麼好,怕是加上眾網友家長也難「鬥」過夫人。女人好名牌是很難改的,所謂的「二線」,別人入到好開心,你小朋友入到反而是媽媽的心結,一旦往後遇到不順,都要歸結為「二線」之過,何苦來

964000 發表於 17-11-18 23:59
通常求其話,讀緊國際學校。
跟著問:噢,咁考第幾?答:唔知呀我地冇考試。
跟著:dead air

人地: 啊女讀邊間?
我: XX
人地: 咩話?
我: XX,國際學校
人地:乜佢讀唔掂咩?
我: 。。。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-19 00:03

我的情況係,d人一聽到讀國際,下個問題就係幾錢學費,答左後就deadair, 然後露出有錢就有得讀的表情
對於從未了解過is的人,我都唔解釋咁多,反正在佢地眼中不能理解為何要用咁多錢買所謂理念

twoh 發表於 17-11-18 23:32
唔好意思 其實個討論就係希望讓我老婆睇下佢嘅想法係多麼地...

澄清下水泡問題,佢係話今年拿到“二線”IS ...

IS year 1 或Cais叫preparatory grade是5歲入學,即本地的k3, 那如今年你的小朋友有cais offer, 明年是會讓他入學還是繼續讀k3?考local school都是在明年大約10-11月的時候
還是可以接受offer及交學費但不入學?我相信學校不會接受吧

Katherinee 發表於 17-11-19 00:10
我的情況係,d人一聽到讀國際,下個問題就係幾錢學費,答左後就deadair, 然後露出有錢就有得讀的表情
對於 ...

我都成日遇上這種反應。這種反應算好。有時候都會聽到很多negative 意見

Katherinee 發表於 17-11-19 00:10
對於 ...

根本教育的事不能三言兩語講得清,其他朋友同事孩子多讀本地,我又不想多講,都係沈默是金。

回覆樓主

我覺得樓主出題都是因為想請教各路英雄對IS與LS的看法和經驗。不懂IS文化不緊要,為人父母總有第一次,樓主虛心聆聽相信都是想有理有據跟相對強勢的太太有籌碼談判。
樓主,不如你説說小朋友個性是那一類型,這個也是最重點,還原基本步。
圍繞話題都是banding, 錢。這些都重要,但小朋友合適與否才是最重要。還有語言能力,如果這一關唔qualify, 其後要考慮都是枉然。
如果小朋友語言未達標,間學校見錢收你,你也要好好衡量這間IS教學理念。
錢洗了不緊要,給予小朋友適合方向才是一輩子的事。
這也是你對你太太談判的籌碼。
希望幫到你

shadeslayer 發表於 17-11-19 00:03
題外話。當年我未結婚未在ek爬文,曾經有一個intern,第一日番工我問佢邊間中學畢業,佢話漢基,我呆一呆,完全未停過。佢見我咁既樣,再加一句CIS。我為免對方尷尬,噢一句再加一個恍然大悟的表情表示聽過,其實完全係扮野。跟住身邊另一個同事細細聲在我耳邊問我,即是咩學校話?我自作聰明咁將漢基變成英文,答佢,好似話讀Honkee啊。而家想起真係笑死人,估計當時個intern一定在心裏笑我無知。佢最後無來我地公司,可能因為我令到佢覺得我地公司好廢。所以現在當人地問我小朋友在邊度讀書時,我都話間學校係唔出名既,人地通常以為我小朋友讀band 3學校唔好意思講而不會再問落去。

dada1010 發表於 17-11-18 09:48
其實國際學校不是分級數,著重全人發展,不止在學業上,還可吸收世界各地不同文化。就算在樓主眼中所謂既 ...
好奇問下, 你那個差一點才有10A同學 ,現在有什麼大成就呀?

Koala0000 發表於 17-11-19 01:05
題外話。當年我未結婚未在ek爬文,曾經有一個intern,第一日番工我問佢邊間中學畢業,佢話漢基,我呆一呆, ...

尤其係漢基,德瑞,啟歷呢類,無接觸國際學校,唔識係正常。我也無怪我的親友。

父母為子女選校,是看子女利益,不是為了親友的感受,不是為了父母的感受。

題外話,個 Intern 係大學生,你問佢中學下馬? 通常 Intern 係大學2-3年級。

freespeech 發表於 17-11-19 01:48
好奇問下, 你那個差一點才有10A同學 ,現在有什麼大成就呀?

之前做核數師,做左2年升經理,同佢不熟,現況不清楚。

回覆樓主:

樓主,現在本地直私競爭都好激烈,4,5千份申請表但只有幾十至百零學位,如一直Target 你所謂一線本地直私,對小朋友真係造成好大壓力。就算讀名幼,我識得有人乜offer都冇。
不要過份將自己既期望放在小朋友身上。

至於IS,真係先想清楚,如果已報名就考左先算,因為學位都好少,而且如持HKSAR passport更加難。同埋學制也要考慮,如第時選IB ,真係同我地以前既好大分別,可能有時都唔知小朋友學左什麼,要有心理準備。