用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

Saboc 發表於 17-11-18 16:54
top tier 大學不等於保證你有top tier 嘅生活,深信樓主同太太應從自己身上感受到。

你声稱嘅top tier int ...

冇話IS免費,就算直私校假,班所餵一缐名校家長look到你排隊讀

twoh 發表於 17-11-18 15:36
係啊,我老婆主要從名氣或熱門程度睇。。。爲了減少家庭和諧的影響,所以我發起左討論,希望我老婆可以多 ...

1. 如果你小朋友入咗IS我保證你太太同佢D朋友出街食飯時一定比班無知師奶数落,跟手番到屋企埋怨你,永無寧日。
2. 既然你两公婆都在所謂"first tier"大學畢業,何以經濟狀况攪到要擔心IS學费?咁追求你地所謂嘅"一線"又有乜意義?

Saboc 發表於 17-11-18 18:10
1. 如果你小朋友入咗IS我保證你太太同佢D朋友出街食飯時一定比班無知師奶数落,跟手番到屋企埋怨你,永無 ...
所以我好希望佢兼聽則明...

behd 發表於 17-11-18 17:32
十萬如果要供樓,2個仔女,學費,車費加補習加埋自己同太太洗費,工人,做得投行必定要行頭,不是你貪慕虛 ...
同意你嘅講法,不過目前不打算要第二個小朋友

回覆樓主

I truly hope that your son could get in a top tier local school. Good luck.

twoh 發表於 17-11-18 18:20
所以我好希望佢兼聽則明...

不過似乎你暫時只有CAIS/ICS兩個choice, ICS自己有Teception升上去都得很少位,CAIS叫易少少但我都聽過有sibling都入唔到,新校IS應該易入但全部15萬以上,可能到最後你都是要target所謂一線local school, 不如你試埋CKY(雖然老婆唔知收唔收貨)。BTW FIS其實唔係太貴約$1000-11000,debenture 亦好似十萬內,其實跟ESF差不多。

Saboc 發表於 17-11-18 18:10
1. 如果你小朋友入咗IS我保證你太太同佢D朋友出街食飯時一定比班無知師奶数落,跟手番到屋企埋怨你,永無 ...

我其實都好想問點解樓主兩公婆係Top Uni 畢業,但都有經濟問題!

其實兩個都有能力於美國畢業,家境應該唔差,加上投行工作,應該家庭收入已經比好多中高層公務員好(用30至40歲階層來比較)。

回覆樓主:

老實說,加入EK 討論區一個星期,我有睇小學同國際學校討論區,因為我都有同阿囡考慮國際學校。

我想講,係國際區大家都好gentle 同包容,相信係小學區,大家都會覺得樓主點解要咁辛苦。

twoh 發表於 17-11-18 16:31
我覺得10萬都汶水。。。

10万我一定唔会俾细路讀IS啦。点供?冇家庭收入200萬我唔會讀。200万交完税得170萬。一個月15万都冇

[我老婆認爲二線IS的成績有可能冇一線直私名校咁好,所以未來如果經濟情況有明顯改善,想申請插班一線IS的時候可能反而冇一線直私有優勢。]

樓主,

不論 IS 或LS, 不論學校是什麼 tier, 唔係你想個小朋友入讀, 間學校就會收架喇; 即使入到, 亦不擔保係適合小朋友.

揀一間合適小朋友的學校比著重間學校是什麼 tier 來得實際呀!

你地不如觀察下小朋友適合咩模式的學習方式才去決定找邊類學校比小朋友.

xiubak 發表於 17-11-18 19:02
其實十萬應該足夠 (假如只有一個小孩),唔好住到咁貴都無問題。

最貴果間私校,唔計維多利亞,基信都要接近1萬。

讀得呢隻私立或國際學校預左要花費呢條數,仲有同學聚會,交流團等等其他消費。

twoh 發表於 17-11-18 15:31
多謝俾面。唔希望我老婆要經歷後先明白道理,所以才敢發起討論。。。
...

今日碰巧聽左個育兒講座,關於品格教育character building. 講者提到一點幾有趣,當知識可以Google, AI 發展越多越發達,二三十年後既職場生態係如何? 佢分享左部分外國雇主重視既特質,leadership, teamworks, communication skills, social skill,compassion 等. 呢d人性部分較難比AI取代,而呢方面能力無得谷要自少培養。
我認為呢方面IS 比 LS 提供更多機會培養訓練以上特質。
而CAIS 同ICS 有宗教,亦重視moral education. 可能學術並非最頂尖,但品德教育做得好好
細女暫時讀一線LS, 可惜經濟上不許可,我都想佢同大仔一齊讀二線IS. 只慶幸細女性格合適讀LS, 但相信如果佢讀IS會有更濶發展。

964000 發表於 17-11-18 18:43
不過似乎你暫時只有CAIS/ICS兩個choice, ICS自己有Teception升上去都得很少位,CAIS叫易少少但我都聽過有s ...

係FIS都會試,只不過waiting list好長,未有面試機會

睇曬咁多回覆, 希望樓主唔好介意.
我覺得樓主唔會有機會講得贏佢老婆, 因為一直都係老婆話事.
一級LS好, 二級IS又好, 兩樣都係極多人爭, 收左至算啦.
而家乜野offer都未有, 講乜都冇用. 到有一家收左啦, 至再同老婆傾啦

lui 發表於 17-11-18 18:56

10万我一定唔会俾细路讀IS啦。点供?冇家庭收入200萬我唔會讀 ...

非常失禮.
我屋企搵唔到200萬一年, 而家大仔讀緊, 細仔出年九月都將會讀IS.
我比較好彩搵到家比較平的IS, 而且好近屋企可以行路番學.
平有平讀, 貴有貴讀啦.

twoh 發表於 17-11-18 19:21
係FIS都會試,只不過waiting list好長,未有面試機會

你試下申請將軍澳, 應該好快會排到。

咖央西多 發表於 17-11-18 19:52
非常失禮.
我屋企搵唔到200萬一年, 而家大仔讀緊, 細仔出年九月都將會讀IS.
我比較好彩搵到家比較平的IS,  ...

家家不同,有人不用供楼。有人有長俸唔怕退休。我两个一个IS .一个local.个d贵价is 我沒考虑。冇人擔保份工好穏定。细路教育支出我只预收入20%

回覆樓主:

樓主住邊頭,地點都係重點,我就只睇新界區同九龍,因為家住新界。

如果新界,激活都可以考慮,激活完可諗耀中或者主流。

Terencema7 發表於 17-11-18 20:17
樓主住邊頭,地點都係重點,我就只睇新界區同九龍,因為家住新界。

如果新界,激活都可以考慮,激活完可諗 ...

數主太太話「二線」IS都不考慮,佢會不會話激活是「三缐」?
‹ 上一主題|下一主題