用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?  

回覆 964000 的帖子

是否可以問下當年放棄係邊間神校?
其實我係尼度討論,就係希望激發我老婆的思維。。。

回覆 木子兔媽媽 的帖子

我都係叫佢做research,但系佢唔聽。。。淨係問d朋友。。。所以我係度問大家意見,之後再叫我老婆來睇。。。

想問下邊d IS樓主太太認為係一線?如果你講得出校名,或者呢到有人可以比提議你如何去考呢d學校仲好呢

回覆 Radiomama 的帖子

完全同意同明白, 根本唔到我地撿。。。

CAIS會考慮增加IB stream,其實我覺得更加提高了吸引性。。。不過加拿大定美國課程,我就冇咁在乎。。。

twoh 發表於 17-11-18 09:17
回覆 shadeslayer 的帖子

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...
Tier 1大學係指Oxbridge, MIT, Standford呢D? 如果你們能成功入讀這些大學, 而你又希望小朋友將來都一樣, 咁跟番你地既成功經驗行可能已得.
不過呢, 讀IS最好(個人覺得)係由小學至高中大多數係一條龍, 唔使為左考local神校而每天忙過不停, 追逐成績及其他戰績(比賽, 學藝等)以增加入讀心儀學校既勝算. 在小朋友最黃金的13年人生, 給予他們空間去尋找興趣, 玩樂, 學習, 發展個性. 這是我希望能給小朋友的禮物.

當然, 我都見到有很多由傳統名校轉至國際的朋友, 其實轉接都好成功, 因為國際學校包容性好高, 只係你要考慮呢個選擇的代價, 在傳統名校中付出的努力與回報是否你真正想要或小朋友想要的東西.

小寶貝兒    發表於 17-11-22 13:27

回覆 little-pig-pig 的帖子

重複下之前的回答:
我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。ESF已經抽籤失敗冇面試機會,SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。

twoh 發表於 17-11-18 09:27
回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

如前所述,ESF已無望;ICS 和CAIS入表未?先考試試再算;同時,一線LS所指是哪間?自行已夠分、定要考咗先知?

教育問題無話行邊條路先得,local school 同國際學校兩條路都ok, 最緊要家長的態度。係咪top tier university 都不重要,沒有Oxbridge 學位咪照樣做人。咪儍啦!

回覆 twoh 的帖子

其實而家CAIS 都唔易入, 好多人爭. 好多名人既子女都讀 :)

回覆樓主:

其實國際學校不是分級數,著重全人發展,不止在學業上,還可吸收世界各地不同文化。就算在樓主眼中所謂既一線IS,其實都唔到你揀,間間well-established 既IS 每年都好大競爭。我揀學校只會注重校內課程,本身我自己都是傳統名校畢業,我已討厭以往填鴨式教學,專摧谷成績不見得好,同埋老師話一就一,完全無思索空間。傳統學校見你成績不好已經責備你,相反,IS會鼓勵同相對有支援。
當年我中學會考30分都有人大喊,我仲以為佢失手,點知佢話自己拎唔到10科A

CAIS係有愛心既學校,亦難考入,我朋友對仔女也在這校讀。

如果下下追求成績,成日同人比較,真係唔好入IS

我囝囝愛每事問,喜歡探索、做實驗,英文也非常流利。如果去LS,相信發揮唔到佢長處。

twoh 發表於 17-11-18 09:17

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...

因爲目前經濟狀況,不敢幫小朋友報最出名個幾間IS。。。

Xxxxx

係交學費方面,定怕家景不及別人?

如果看重外國大學,咁應該留意學校過往升咩大學。

重有,就算本地LS入目標大學機會高,都要捱得過先得架。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 dada1010 的帖子

我同你情況相似,回望真係討厭以往的填鴨式教學。。。我都知CAIS難考,尼個主題純討論。。。

twoh 發表於 17-11-18 09:47
回覆 little-pig-pig 的帖子

重複下之前的回答:

其實esf 你可以比450k買NR包你有得interview.既然你地咁睇唔起所餵二缐IS,不如去報一缐Harrows 勁過SIS la

both 交學費 and 家景。。。

twoh 發表於 17-11-18 09:27
回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

I can guarantee, you will meet poor teachers in pretty much every school at some point.  Of course if there are “too” many, then the school has a problem.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-18 09:58
I can guarantee, you will meet poor teachers in pretty much every school at some point.  Of course  ...
I agree... the difficult thing is to convince my wife...

del.

回覆 behd 的帖子

Yes... in term of tuition fee.....

回覆 twoh 的帖子

其實全部都難入架...... 因為好多連interview既機會都冇.

Dear-Valerie 發表於 17-11-18 10:00
朋友問我會不會為仔仔報考DBS和派位填LS... 如獲取錄又會不會轉校... 我未詳細考慮... 但意向是選擇中文程 ...

好多謝你的分享,會轉告我老婆 

回覆 twoh 的帖子

I am sure the academic level in the early years (mainly in early primary or lower school) would not meet your wife expectation if she is so focused on so called 一線LS定系二線IS...