用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一線LS定係”二線”IS?
樓主: twoh
go

一線LS定係”二線”IS?   [複製鏈接]

回覆樓主

所以我話樓主好勇敢
可能佢係佢一生人中, 想㙠持己見的寥寥可數的一次

建議樓主
1. 先改討論topic 為,’有人說:(本來題目), 但我不同意啊!’ (做Mock debate應該由呢度開始, 不過做drill都要講清楚(This is a drill). 人哋先明

2. 做得debate要show off 你作為正方反方已知的knowledge & rationale. 大家會幫你加減

3. 記住, 人生漫漫長路, 其實你IS vs LS呢場仗應該bb出世前開始佈陣, 由今日起, 遲5年出手都未遲

Happy planning!

回覆樓主:

PS, 我便是成功例子 感謝主, 更加感謝forum每一位幫了我(之後明白了的老公)極多

回覆樓主:

想問問樓主

其實你剛去左CAIS info session,你太太已假設一定會收?你地有外國passport嗎?如果有就機會大好多,冇嘅話好多時嗰十幾個位俾 sibling優先取錄(事實上有好多細佬妹都冇offer.)

你都話連ESF都冇機會面試,就知IS學位實係好緊張,有時讀ESF幼稚園都會有機會考唔返ESF小學。

另外如有jm提及,其實你小朋友係邊類型?是否適合IB教學模式?到時候入左這類學校,要有心理準備唔知個小朋友係學校做乜學乜,到時候你太太會唔會覺得冇實質嘢同朋友比較而要小朋友額外去補乜補物?我都識有朋友親戚話IS太hea,讀了一年轉返去LS。

shadeslayer 發表於 17-11-19 06:21

尤其係漢基,德瑞,啟歷呢類,無接觸國際學校,唔識係 ...

但同D外國人講個個都識的

Koala0000 發表於 17-11-19 01:05
題外話。當年我未結婚未在ek爬文,曾經有一個intern,第一日番工我問佢邊間中學畢業,佢話漢基,我呆一呆, ...

個intern對著香港人應該答,李嘉誠D孫讀個間呀!
你唔夠好笑,當年跟某香港神科專業人士講開,某人在美國Brown university 畢業架,專業人士説:「未聽過,唔慌好野」,我說「Ivy league 來架喎」專業人士竟然説「咩Ivy league, 好勁架?」
專業人士兩大畢業,似乎只識兩大和Oxbridge。

dada1010 發表於 17-11-19 06:48
樓主,現在本地直私競爭都好激烈,4,5千份申請表但只有幾十至百零學位,如一直Target 你所謂一線本地直私 ...

其實話難唔難,有時間等的話。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

twoh 發表於 17-11-18 22:58
多謝你,的確從來未考慮過尼兩間忝...

樓主,如果CAIS and ICS你太太都唔approve,KIS她一定不會考慮。 另外那一間是新校,冇track record, 樓主你太太應該也唔會buy。

都係果句,沒有學校是最好只有最適合的學校。樓主你的EQ也很高,真的要讚一讚!

964000 發表於 17-11-19 09:06

呢個係嗰人見識問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 17-11-19 08:58
但同D外國人講個個都識的

外國人在港留意國際學校唔出奇,本地人多數只識英基也可理解。以為漢基抄英基的名字就好笑。以為德瑞抄德箤個名字就好笑。

964000 發表於 17-11-19 09:06

唔好講外國學校,其實本地中學我都好多唔識,在EK耐叫見多D,有時請人見到唔識嘅google下就得,但好多人自己唔識就當唔叻

回覆樓主:

IS啲waiting list咁長,可能要排住隊先,等第日大抽獎入咗LS,之後IS有位可以再決定轉校定留低。

Dear-Valerie 發表於 17-11-18 10:00
朋友問我會不會為仔仔報考DBS和派位填LS... 如獲取錄又會不會轉校... 我未詳細考慮... 但意向是選擇中文程 ...

Can u pls pm me the link where u extracted this passage as I'd like to read the full article thanks

“One education Two Systems “  very good film made by LS and IS students

https://youtu.be/eAils3Zc8eA

Pros and Cons in two different systems.

Different IS, different culture.

Different students have different experiences, even in the same school.

But mind you, any good school is not easy to get in.

在香港, 有錢人多的是,好成績的學生多的是.

收了再想吧!

回覆樓主

樓主幾時叫太太睇這個post?

樓主有沒有想過你期望將來小朋友讀那一類大學?如果你覺得冇大學收吾緊要、求其世界任何地方任何一間大學都吾緊要,咁我建議你好肯定咁將你既諗法話俾你太太知。我估你太太除左佢自己有一定既期望外,佢估將來你小朋友冇大學收時,到時你先發脾氣賴佢。

如果你也有一定期望(eg "top tier university"), 我提議你做下research  ,睇下你心目中的大學收既香港學生响香港讀咩學校。

如果長期你跟太太對小朋友教育的想法差異太大,可能會造成嚴重後果。

GreenMaDad 發表於 17-11-19 18:04
樓主有沒有想過你期望將來小朋友讀那一類大學?如果你覺得冇大學收吾緊要、求其世界任何地方任何一間大學都 ...

樓主目標為本無問題,最緊要兩父妻有共識。如果想入美國 top tier university,Stanford Harvard Princeton 的級數,同其他 Ivy League,要來都不一樣,係 LS 或 IS 的勝算都不一樣。

RunningPig 發表於 17-11-19 18:34
樓主目標為本無問題,最緊要兩父妻有共識。如果想入美國 top tier university,Stanford Harvard Princeto ...

唔使咁煩,睇陳美齡本書喇!

Terencema7 發表於 17-11-19 19:43

陳美齡本身是名人,又是史丹褔博士,老公又是政經名人 (安倍係佢伴郎)。佢D仔入大學嘅 game 同其他人不一樣,佢寫嘅野參考價值不高。

Terencema7 發表於 17-11-19 19:43

好提議!!!
‹ 上一主題|下一主題