用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價k1面試
樓主: sasa8164
go

創價k1面試  

回覆 hoyo 的帖子

真係多big6?正呀,普通話語境+分喎,Trump孫都學啦!本來捻住唔in,而家決定出席嘞

Hkrazorback 發表於 17-11-20 16:31
回覆 lp0268 的帖子

帶埋細佬去面試,又可以揍B,又可以父母出席,兩全其美
我有諗過帶埋呀,但細佬5個月大,怕佢扭計影響家姐,變相扣分呀。不過另外d家長都建議父母一齊出席,咁我應該都一家四口咁去in啦

1218ck 發表於 17-11-21 17:45
請問下午第一批係幾點架?
我黎緊星期六2:30
怕等太耐

下午第一批好似係1:30pm
有錯請更正

回覆 hkgra 的帖子

我就係係樓下等in時,個女係門口俾另一個小朋友推到落地下,我女即時成個訓左係地,爆喊,但係個小朋友即時逃去無蹤。。。感覺好差!

回覆 1218ck 的帖子

1:20pm, 果日早到少少,係門外排咗一陣先開門,所以應是第一批

hoyo 發表於 17-11-21 17:31
我19/11 in, 有以下感受:
1. 見到有好多big 6, 感覺大打折扣咗...
2. 面試過程只有5-8分鐘, 但都要等30mins ...
我覺得老師問我問題時,感覺不太好,問得怪怪的,導致我答得不太好,我也打定輸數了,可有可無心態

Kary1211 發表於 17-11-22 00:47
我覺得老師問我問題時,感覺不太好,問得怪怪的,導致我答得不太好,我也打定輸數了,可有可無心態 ...

問左你咩問題呀?

2. 面試過程只有5-8分鐘, 但都要等30mins ...

我都見到彼多國內家長和小朋友另外,有D小朋友狂流鼻水和咳咳…他們在禮堂一起玩玩具又哄得好埋…其實我當時都好擔心我小朋友會被傳染…

2. 面試過程只有5-8分鐘, 但都要等30mins, 雖然樓上禮堂有遊樂設施, 但太多小朋友頗混亂
3. 面見主要問家長問題, 考小朋友3樣東西, 但老師和小朋友互動欠奉, 純Q&A, 我睇唔到依間學校有乜特色令我去揀佢...  
有些學校在面試過程中, 你會看到老師有愛心, 會嘗試融入小朋友的世界, 但依間我睇唔到, 雖然我小朋友面試過程好合作, 冇扭計, 但佢揀人, 人都揀佢... 收唔收我小朋友對我黎講已冇乜所謂...

回覆 hoyo 的帖子

你講的第一同第三項我in HMT 維記仲嚴重,勁多big 6,老師唔止無互動,仲有少少黑面,我和小朋友全程比老師ignore,老師輪住同小朋友玩同傾計,但我地等左好耐佢只過來和我仔講兩句,但佢喜歡的小朋友就玩同傾左十分鐘,我覺得呢d先叫離譜和毫無愛心。反而我in創價時,我仔因為係細b表現都不太完美,但老師都好鼓勵,而且多大陸in都唔代表學校會收,同老師都好用心聆聽家長的答問,我真係好想入,學費又平,可惜我仔是細b機會很微。

回覆樓主

我18/11 in 2pm, 1.55pm 到, 玩到 2.15pm,俾5分鐘個女settle down, 2.20pm in, 2.30pm 左右完成✅ 面試內容大致同網上提供嘅一樣. 輪到我地,其中一個老師出方面同小朋友打招呼,再拖手一齊入房。
- 砌 lego
- 砌 puzzle board
- 公園圖引導講所見的
2個老師in,一個主要同家長傾計,另一個都會同家長溝通不過主要focus小朋友度。全程老師都好有耐心,亦好有愛心。 因我女講野細聲,老師係好專心聽同睇佢嘴形,會鼓勵佢講大聲 D。

Eunice0203 發表於 17-11-22 01:52
問左你咩問題呀?
有了小孩,有什麼得着?選擇幼稚園首要條件?係問我平時邊個照顧呢個最容易

回覆 Kary1211 的帖子

有冇指定邊個答?

magic_ggg 發表於 17-11-22 11:48

有冇指定邊個答?
父親或母親

magic_ggg 發表於 17-11-22 11:48

有冇指定邊個答?

其實老師既眼神已經知道係邊個答

回覆樓主:

仲有要跟隨老師讀句子。

hamsubbb 發表於 17-11-20 10:37
我地星期六In 完民生,星期曰in 創價。係創價又撞返一位係民生見到嘅家長,真係有緣。係, 民生有N 班,外 ...

民生只有playgroup,沒有N班。

回覆 lp0268 的帖子

我估兩個家長一齊去會高分d,佢好睇親子關係,我覺得佢比分唔係睇你答題好唔好。

多大陸人報同讀緊係兩回事吧…
有大陸人報都扣分咁應該九龍塘大部分名幼都中招了
我舊公司個經理的小朋友~都係讀創價~~佢話唔覺有大陸人讀~
當然有都唔定不過為數一定唔多~~

大概12月幾號先知結果呢?
我個仔6月b 肯答老師問題,做哂d task
另外問家長問題,感覺都ok,
但in得好未必收,應該好睇親子關係,如果系FTM會更好。
但interview老師有耐性,等候時,有位男老師態度好好,好有愛心。
有朋友個女讀緊,好開心,系一間好學校,唯一就係英文要外補。

scp616 發表於 17-11-23 09:18
大概12月幾號先知結果呢?
我個仔6月b 肯答老師問題,做哂d task
另外問家長問題,感覺都ok,
12月頭啞,往年都係7,8號禁上下,到時留意吓啦
我都覺得INTERVIEW老師們都好好,
喺外面守候啲老師都係好好,
仲有好多男職員都好好,
總之感覺好良好啦,
希望大家都有好消息啦