用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請聖芳濟師兄幫幫忙
樓主: kat.tao
go

請聖芳濟師兄幫幫忙 [複製鏈接]

近兩年改了中一起有五班,用pre  S1分班。

LeeCC 發表於 17-11-30 12:07
樓上各位講到AB班,CD班,請問是怎樣分的?還有英文強但數學弱的男仔,聖芳濟適合嗎?

仔剛去過簡介會,非 ...

AB班是精英班,其餘的是混合班
我的兒子在小學數學一直是A,但在聖芳濟就覺得很困難,所以還在找辦法

kat.tao 發表於 17-11-30 23:43
我的兒子在小學數學一直是A,但在聖芳濟就覺得很困難,所以還在找辦法:happ ...

上星期一的數學RT好像比9月那次還要困難,我兒子唔夠時間做

kat.tao 發表於 17-11-19 01:55
就係CD班囉,琴晚收到第二份monthly report考第四,但平均分係跌咗,IH 失分最多,得27/100
其實佢上中一 ...
F.1 IH全年計主要考geog,少量history, 而geog 佢哋考數多,數底好有着數數學通常佢哋份卷唔淺,傳聞曾經出過一份卷全级僅三人合格
仔講同一份卷(高form)低分的可以得十幾分,高分的九十幾
仔話而家中一应該學緊algebra,要操練skill, 如交叉相乘、承上題(hence)答法
p.s. 仔係高年班學生

colmum 發表於 17-12-17 23:54
F.1 IH全年計主要考geog,少量history, 而geog 佢哋考數多,數底好有着數數學通常佢哋份卷唔淺,傳聞曾經出 ...

多謝指教!我聽日會話俾亞囝知,唔該哂您!

kat.tao 發表於 17-11-30 23:43
我的兒子在小學數學一直是A,但在聖芳濟就覺得很困難,所以還在找辦法:happ ...
中學課程是另一個境界, 不可跟小學課程並談.

就快考試,可到學校圖書館印D學校past paper 做下,有時間咪做多幾份,當然,休息放鬆都好重要

colmum 發表於 17-12-18 18:02
就快考試,可到學校圖書館印D學校past paper 做下,有時間咪做多幾份,當然,休息放鬆都好重要 ...

多謝你,老師前排print咗各科上年嘅past paper 俾佢地,total十幾蚊,請問自己去圖書館印係咪以每張紙計(例如$1一張)?想小朋友有個預算先

回覆 kat.tao 的帖子

仔去咗補中未返,冇記錯幾毫子一張,唔洗一蚊

colmum 發表於 17-12-18 21:16
回覆 kat.tao 的帖子

仔去咗補中未返,冇記錯幾毫子一張,唔洗一蚊

請問有無師兄曾經喺考試期間請左病假?我想問問評估成績時會如何處理?我仔仔早兩日請左病假,缺席了中文會話和數學卷二的考試

請問聖芳濟功課多嗎? 是不是每星期都要測試? 面試大概問咩?

shanwong 發表於 18-3-8 18:49
請問聖芳濟功課多嗎? 是不是每星期都要測試? 面試大概問咩?

好少功課,呢個weekend 都係得一樣功課,每星期多數有一次常測,面試問題年年唔定㗎
‹ 上一主題|下一主題