用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請聖芳濟師兄幫幫忙
樓主: kat.tao
go

請聖芳濟師兄幫幫忙

回覆 kat.tao 的帖子

中學係咁架啦,唔合格總有好多人陪你,合格就開心過關,有 60% 分數要燒炮仗,有 70% 分數記得要劏雞還神。分數真係代表唔到咩,要睇排名。記得我同學 Physics Quiz,10 分,最高分 4 分,老師話超出預期,冇預料到有人可以答啱咁多。
不過初中應該要放手啦,我阿媽係緊張大師,都不得不放手。早放手,先容易搵到自己溫書嘅方法。越遲越依賴你。

kat.tao 發表於 17-11-17 11:03
請問你兒子第一年中英數都合格嗎?校方指其中一科不合格則留班,所以我擔心不已
...
留班位每級只得8個。 如果你讀AB班 24分最高分,你考18分無問題,但CD 班 可能18分叫低。因為AB班 其中有一半自行入,佢地一定吾差。我仔有時八到AB班成績。

考完第一次中期試,就知每科排名,理解自己哪科不足。

kat.tao 發表於 17-11-17 15:12
近兩年我陪亞囝溫習,其實溫哂所有測考範圍,例如書、作業、工作紙、補充,成績就一定唔低分,請問中學測 ...
我仔係溫晒,佢堂家姐以前出晒名勤力,又係成本書溫晒,成績當然好標青。

科科成績都要好,係需要付出既,有時見我仔花唔少時間溫中西史,地理等,我反而叫佢去訓覺,抖足精神好過。

kat.tao 發表於 17-11-17 10:55

請問UT係咪即係RT呢?Maths RT滿分40,得18分;上月Monthl ...

呀仔肯溫書咁乖,一定有得救,放心啦

你囝仔好乖吖,態度值得一讚!佢肯溫習你就吾好太擔心。我仔叫我中學吾好要求保持小學的分數。今次數測好多同學炒左,佢已經算係好果幾個,阿sir話下星期要重測。我以前會坐喺隔離陪温書,但上左中學仔吾比,話要自己黎,都啱嘅始終讀書係靠自己,初中仲跌得起我都係時候放手,睇下佢期考點先再算。

回覆樓主:

好奇!升大學率?三大?八大?

回覆樓主:

請問聖芳濟多唔多功課?逢星期一測驗,一個月一份成績表,會唔會多左啲?中四選科頭60名先選,以中三全年每個月成績表加埋?

silvia_ng 發表於 17-11-17 15:59
我記得呀仔中一IS要突擊默生字20個,錯一個抄50次。果次呀仔錯一個執身彩,但都有D同學係非常「轟烈」,成 ...

hahaa咁真係會俾佢嚇到好努力

babywoman 發表於 17-11-18 17:12
請問聖芳濟多唔多功課?逢星期一測驗,一個月一份成績表,會唔會多左啲?中四選科頭60名先選,以中三全年每 ...
唔多功課, 其實半學期星期一測驗只得15 16次 中學有好多科, 平均副科1次, 主科最多兩. 有D科當考試分10%內, 選科計中三全年成績. 由全級名次排先揀, 好似話好少人揀唔到. PHY CHEM ECON 各兩班, 其餘科1班.

johnmamama 發表於 17-11-17 19:20
留班位每級只得8個。 如果你讀AB班 24分最高分,你考18分無問題,但CD 班 可能18分叫低。因為AB班 其中有一 ...

就係CD班囉,琴晚收到第二份monthly report考第四,但平均分係跌咗,IH 失分最多,得27/100
其實佢上中一之後我已經冇陪佢溫書,亞囝全程自己溫,我只係想問下師兄們係點溫法/方向,俾dd意見亞囝咋,可能我表達得唔好⋯⋯

mega_yi1 發表於 17-11-18 22:57
唔多功課, 其實半學期星期一測驗只得15 16次 中學有好多科, 平均副科1次, 主科最多兩. 有D科當考試分10%內, ...

好詳細!多謝你~

babywoman 發表於 17-11-18 17:12
請問聖芳濟多唔多功課?逢星期一測驗,一個月一份成績表,會唔會多左啲?中四選科頭60名先選,以中三全年每 ...

我都覺得唔多功課,一日兩三樣,有時係冇
每星期一quiz幾好吖,早d溫書考試唔洗咁辛苦(可能因為我囝小學兩日一quiz,所以都慣了)
Monthly report又可以俾家長早d知佢地學習情況,都唔錯吖

1998Ruby1998 發表於 17-11-17 19:14
回覆 kat.tao 的帖子

中學係咁架啦,唔合格總有好多人陪你,合格就開心過關,有 60% 分數要燒炮仗,有 70% ...

如果可以見到佢科科合格,我已經好滿足喇

Emilyeee 發表於 17-11-18 00:43
呀仔肯溫書咁乖,一定有得救,放心啦

多謝你

kkhon 發表於 17-11-18 11:33
你囝仔好乖吖,態度值得一讚!佢肯溫習你就吾好太擔心。我仔叫我中學吾好要求保持小學的分數。今次數測好多 ...

我個囝六年級第三次呈分試就話想自己溫,我都從此行到遠一遠XDD
好,我會記住同自己講「初中跌得起」Thank you^^

回覆 mega_yi1 的帖子

暫時仔只話唔喜歡GEOG ,每周一測,聽落好似好谷咁。
謝謝解答。增加了解。

brother4 發表於 17-11-18 13:43
好奇!升大學率?三大?八大?
家長日,校長提過一半已上入大學,今年無人重讀,全部升學。中一開放日 學校派本小冊子,裏面講今年升大學分佈。或遲d 校網公佈。

回覆 johnmamama 的帖子

係喎,好似成績開始回升。今年有一個差一科就狀元,讀醫了。
可惜,中間有一張升大學人數嘅圖來不及影相,只見到第一欄,有12個入HKU. 昨天有去聽簡介會嘅家長有冇影到?

樓上各位講到AB班,CD班,請問是怎樣分的?還有英文強但數學弱的男仔,聖芳濟適合嗎?

仔剛去過簡介會,非常喜歡,我想理解多些