用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請聖芳濟師兄幫幫忙
go

請聖芳濟師兄幫幫忙 [複製鏈接]

請問有冇聖芳濟書院(TKT)師兄可以幫幫忙
小兒今年S1,由開學至今每日都會自行做功課同溫習,上月起請咗補習老師上門補數學,但最近發現阿囝唔止數學成績追唔上,連其他科成績都一路下滑,佢連星期六日都由朝溫到晚,有冇師兄可以輔導一下或者指點一吓方向?
   3    0    0    0

上到中學用全英文, 應該慢慢適應, 數學UT 有多少分? UT 排名全班第幾?  現在距離考試一個多月 ,睇下考成點才跟進. 我仔頭一年考過百名次. 用來試水溫, 第二年開始六讀得好D, 上返第三年精英班, 其實讀書自主學習.

mega_yi1 發表於 17-11-17 10:37
上到中學用全英文, 應該慢慢適應, 數學UT 有多少分? UT 排名全班第幾?  現在距離考試一個多月 ,睇下考成點 ...

請問UT係咪即係RT呢?Maths RT滿分40,得18分;上月Monthly report考第七
我正正係擔心緊嚟緊個考試,試過搵個上門補習老師補全科,但後來又發現個老師只精於一科⋯⋯亞囝日溫夜溫但又搵唔到方向咁,所以希望師兄可以指點下

mega_yi1 發表於 17-11-17 10:37
上到中學用全英文, 應該慢慢適應, 數學UT 有多少分? UT 排名全班第幾?  現在距離考試一個多月 ,睇下考成點 ...

請問你兒子第一年中英數都合格嗎?校方指其中一科不合格則留班,所以我擔心不已

kat.tao 發表於 17-11-17 10:55

請問UT係咪即係RT呢?Maths RT滿分40,得18分;上月Monthl ...

淨睇分數冇咩意思, 要睇全級排名, 如果全級中位以上, 其實唔駛太擔心, 只係份卷出得深D啫。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-17 11:07
淨睇分數冇咩意思, 要睇全級排名, 如果全級中位以上, 其實唔駛太擔心, 只係份卷出得深D啫。
...

我反而睇分數,因為較為個人,而且唔合格冇得升班嘛
如果今年班S1大部份人成績都較低分,佢明明唔合格都考好前就有d呃自己

kat.tao 發表於 17-11-17 11:14
如果今年班S1大部份人成績都較低分,佢明明唔合格都考 ...

當如果知道份數學卷全級第一嗰位同學只係23分, 咁父母反應就唔好過大或同小學時相比。

當然18分係一個警號, 可能小朋友有唔明地方, 需要及時補救, 但亦唔排除份卷出得深左或tricky.

請問UT係咪即係RT呢?Maths RT滿分40,得18分;上月Monthl ...

中小轉英中需要時間适應的.

班考第七? 幾好呀,

Maths 得18/40分,要睇份卷多唔多人不合格, 如果18分係中位數,你仔不差的.

由朝溫到晚, 好勤力, S1野唔深, 其它科唔敢講,副科成績應坐60 望80啦, 唔係就要檢討下溫書方法,可能第一次唔知考乜? 冇方向唔出奇,考過一次后, 會摸索到老師出題模式.

S1姐,唔駛咁擔心既, 諗起我女中學第一次大測中文68分, 都嚇到我, 但原來唔算太差.

kat.tao 發表於 17-11-17 11:14
如果今年班S1大部份人成績都較低分,佢明明唔合格都考 ...

中学無人齋睇分数㗎~你上得黎问就要听有經驗既人意見~中学要睇mean. 齋睇分你会呕血㗎~我女考82分你以為好高分?个mean係80呀!全世界都劲!
中-就禁紧張……我女中-上学期無補習,亦唔会个个礼拜温書,禁考完中期試咪知佢有幾多斤两~

唔洗惊喎,-級得十个八个留班位,除非你認定阿仔係最需要留班果十个八个人啦~唔係你想留就有得留添~~

派卷檢討下失分原因同边部份弱啦~無温到?温得唔夠仔細?無寫足步驟?唔夠时间做?唔明concept? 唔小心?……

考第七你仲想点呢?我实在唔明你担心d乜?

中一棵年, 中英數合格, 但試升, 只是考試前溫下, 俾佢適應. 沒有由早溫到晚, 中三入了精英A B班, RT 初初班裡面尾幾. 沒有問題. 因為全級頭60名內. 可以簡到中四想讀科.

mega_yi1 發表於 17-11-17 14:46
中一棵年, 中英數合格, 但試升, 只是考試前溫下, 俾佢適應. 沒有由早溫到晚, 中三入了精英A B班, RT 初初班 ...

其實我只希望亞囝科科合格就夠喇,但見佢每星期RT都唔合格,擔心個方向一直錯到去考試⋯⋯

October. 發表於 17-11-17 12:52
中小轉英中需要時間适應的.

班考第七? 幾好呀,

近兩年我陪亞囝溫習,其實溫哂所有測考範圍,例如書、作業、工作紙、補充,成績就一定唔低分,請問中學測考係咪唔係咁樣溫嘅呢?

gracelam 發表於 17-11-17 11:28
當如果知道份數學卷全級第一嗰位同學只係23分, 咁父母反應就唔好過大或同小學時相比。

當然18分係一個警 ...

係⋯⋯全班最高24分。
校長話:「要忘記佢喺小學嘅分數,仲俾份科科五十幾分嘅成績表我睇,話呢位師兄考全級15。」
⋯⋯大概係我自己未適應到⋯⋯

kat.tao 發表於 17-11-17 15:12
近兩年我陪亞囝溫習,其實溫哂所有測考範圍,例如書、作業、工作紙、補充,成績就一定唔低分,請問中學測 ...
要放手。係中一你唔俾机会佢自己摸索点温書、点答題、时间管理……佢上到去只会越黎越差,我未見过有父母陪考DSE的~~細路仔初学行吴会跌下碰下,但你唔会全程拖实佢嘛~趁中-俾佢揾到適合自己既学习方法先係為佢好~

kat.tao 發表於 17-11-17 15:12
近兩年我陪亞囝溫習,其實溫哂所有測考範圍,例如書、作業、工作紙、補充,成績就一定唔低分,請問中學測 ...
中學要放手比佢溫,而家中一中二都錯得起,比佢自己摸下先,你係旁邊支持佢就算。
同埋睇平均分係中學黎講先係最重要,否則會嚇到你命都短幾年呀....

呢次第一次TEST,可能老師比D「下馬威」D仔睇,嚇一嚇佢地下次要比心機溫書。又或者個別科目老師出卷特別深,屬「殺人王」類都唔定。

silvia_ng 發表於 17-11-17 15:38
中學要放手比佢溫,而家中一中二都錯得起,比佢自己摸下先,你係旁邊支持佢就算。
同埋睇平均分係中學黎講 ...

明白了,謝謝妳

gracelam 發表於 17-11-17 11:28

當然18分係一個警 ...
全班最高分係24, 18分又点係警号呢?楼主係紧張大師~我深信得幾分既都大有人在~

Yanamami 發表於 17-11-17 15:45
全班最高分係24, 18分又点係警号呢?楼主係紧張大師~我深信得幾分既都大有人在~ ...
我記得呀仔中一IS要突擊默生字20個,錯一個抄50次。果次呀仔錯一個執身彩,但都有D同學係非常「轟烈」,成個WEEKEND都係同生字一齊渡過。

不過呢個呀SIR其實只係第一次係咁,日後都冇再試過,我覺得都係「下馬威」,等佢地平時多溫書,唔好只得幾分。

Yanamami 發表於 17-11-17 15:45
全班最高分係24, 18分又点係警号呢?楼主係紧張大師~我深信得幾分既都大有人在~ ...

剛才我post都未知最高分係24分, 40分有18分即唔合格, 代入樓主角色唔合格可能已經係警號, 畢竟我當時唔知全級最高分係幾多?

宜家知最高24分, 小朋友有18分, 真係唔駛咁緊張。

Yanamami    發表於 17-11-17 16:14

kat.tao 發表於 17-11-17 15:45
明白了,謝謝妳

真係有學校會出無形之手俾壓力㗎,我小朋友升S1,第一次數學測驗全組人近乎全炒,得幾位勁谷既同學可以合格,派卷日嚇到佢即電回家要求補習,後來,得知果份係challenging paper,亦唔係用黎考晒全級~~~
‹ 上一主題|下一主題