用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學好嗎?
樓主: 222magmag
go

啟思中學好嗎?   [複製鏈接]

tsingyichuyan 發表於 17-11-21 13:59
想問下如果讀得唔好又點考DSE?
我剩係知讀得唔好無得讀 IB, 至於讀得唔好點考 DSE 真係 就 God knows.

os_ecu 發表於 17-11-22 10:53
我剩係知讀得唔好無得讀 IB, 至於讀得唔好點考 DSE 真係 就 God knows.
係喎,IB讀唔到,DSE簡單D?

222magmag 發表於 17-11-22 10:56
係喎,IB讀唔到,DSE簡單D?
以我所知,都唔只一間有IB課程既直資係有咁既安排. 係咪 DSE 容易啲就真係見仁見智.

聖保羅男女做得好好!老師會考慮你是否適合才可讀IB, 因為就算級一也未必適合IB, 所以近幾年,無論DSE n IB, St. Paul co ed也出狀元!

所以唔明其他學校點解仍然認為成績好可以讀IB, 不好讀DSE! 真的十分侮辱DSE!

tsingyichuyan 發表於 17-11-21 13:56
最新成績是全港直資中學的尾二
總有學校排尾二既,樂觀啲睇,起碼唔係最後。

LingChiBaBa    發表於 17-11-23 11:38

222magmag 發表於 17-11-23 10:30
聖保羅男女做得好好!老師會考慮你是否適合才可讀IB, 因為就算級一也未必適合IB, 所以近幾年,無論DSE n IB ...
想IB成績好,需要有強啲既理解、分析能力;想要DSE成績好,需要有強啲既記憶、理解能力。兩種制度適合唔同人,但係無論揀邊種,理解能力都重要。

os_ecu 發表於 17-11-22 10:53
如果語文科(尤其英文)讀得唔好、文字邏輯唔強,去讀 IB 真係找死,所以老師應該唔會俾呢類學生讀 IB。一科TOK已經玩死。

王家爸爸 發表於 17-11-23 10:56
如果語文科(尤其英文)讀得唔好、文字邏輯唔強,去讀 IB 真係找死,所以老師應該唔會俾呢類學生讀 IB。一 ...
EE要寫幾千字, 可能仲辛苦過考LS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 10:58
EE要寫幾千字, 可能仲辛苦過考LS
幾千字唔難,難在需要將啲paradigms、ontology、epistemologies概念搞清楚。淨係positivism,、post-positivism、constructivism等paradigms既異同,已經玩謝唔少人。

admiral1008    發表於 17-11-24 08:21

王家爸爸 發表於 17-11-23 11:07
幾千字唔難,難在需要將啲paradigms、ontology、epistemologies概念搞清楚。淨係positivism,、post-positiv ...
IBDP唯一可能易D既, 咪中文囉..... 唔駛估EDB要求咩答案...... 要求會正常D

不過IBDP大部份科目有30%分係學校俾, 學生成績差極有個譜既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 11:10
IBDP唯一可能易D既, 咪中文囉..... 唔駛估EDB要求咩答案...... 要求會正常D

不過IBDP大部份科目有30%分係 ...
雖然話30%分係學校俾,但係排包尾學校既最高分,可能低分過勁校既低低分。

hkpapa852    發表於 17-11-23 11:24

Kitty1230 發表於 17-11-17 12:54
以前在天主教傳統小學階段非常重視結果、分數,把學生排名, 著重操練以求取得高分, 根本沒有足夠空間讓孩子 ...

我都唸住報、計劃只讀2年之後出國,所以不介意公開試成績,只想小孩打好英文底、上網見啟中要交portfolio - 包括學生及家長的陳述、學生的個人成長簡介和成就 (不多過4張A4)、請問對portfolio要求高嗎?有什麼心得?thanks

tsingyichuyan 發表於 17-11-24 21:03
啟思好似地點好難去. 唔知有無十車去荃灣.
坐小巴/巴士去地鐵站(坑口站、將軍澳站),地鐵?

josephbaba 發表於 17-11-24 08:17
我都唸住報、計劃只讀2年之後出國,所以不介意公開試成績,只想小孩打好英文底、上網見啟中要交portfolio -  ...
如果只計劃讀2年,打好英文底,之後出國,其實啟中算係適合。當然如果成績有啲要求,可以同時考慮NPL、SSC。
要交portfolio其實唔難,只係家長願唔願意花時間去寫。學生及家長既陳述好可能係變相考小朋友同屋企人既英語應用能力,學生既個人成長簡介同成就基本上係公式野。

tsingyichuyan 發表於 17-11-24 21:03
啟思好似地點好難去. 唔知有無十車去荃灣.
290 / 290A /MTR 去到TKO 轉 796C/X 呢D經TKO 環保大道個d 好似OK, but take very long time I think..

王家爸爸 發表於 17-11-24 21:36
如果只計劃讀2年,打好英文底,之後出國,其實啟中算係適合。當然如果成績有啲要求,可以同時考慮NPL、SSC ...

吾該哂!聽日去open day 睇睇先。另外播道有2x位、易入嗎?謝。我家去觀塘及tko 區都近。
‹ 上一主題|下一主題