用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學好嗎?
樓主: 222magmag
go

啟思中學好嗎?  

ipo167 發表於 17-11-17 15:25
啟思佔很大部份都是外籍老師,因為是IB課程,學費貴是這個原因吧。

唔講佢 IB 成 皮一嘢 一個月 (CKY係私校都係差唔多,但啟思係 DSS),

讀 DSE 都成八千五,咁貴得又有無道理呢 , 又.

如有興趣,佢下週六 (25Nov) 有 admission seminar, 仲有 shuttle bus... 可惜 Full 了。
唔知可否 walk in  ?

王家爸爸    發表於 17-11-17 17:28

回覆 os_ecu 的帖子

如果同local真係無乜分別, 咁點解吾讀津校呢?

我朋友的仔也是讀啟思,英文會話真的一般,D中英文程度好似好淺咁。
可能行國際,中文六年級仍然只作記敍文,他不知道什麼是描寫,議論文,好似四年級程度。
但英文又普通,比什麼local神校又差好遠。
學費又不平。
但校園,老師也吸引。
只是band 2??

Kitty1230 發表於 17-11-17 15:56

好問題,同"何不食肉靡"一樣.

對一間學校觀感可以因人而異,但好鍾意都要間學校肯收你小朋友先得架,
當叩過好多間心儀都無一間收時,知道有任何一間有機會收你既都會去摶一搏,事情就是這樣, 成了. 

25/11學校開放日,其實可以去學校看下和感受一下吧。或者捉幾個細路來用英文考下佢地什麼口音都可以的,自己確認一下。
選什麼學校,各個家庭和理念不同,最重要選些合適的比自己小朋友。
如喜歡的可以報考,當真的收了,有幾個offer才問去那裡好都未遲的。
老實,這些直資或私校是要學費的,選擇是有必要的。

ipo167 發表於 17-11-17 16:30
25/11學校開放日,其實可以去學校看下和感受一下吧。或者捉幾個細路來用英文考下佢地什麼口音都可以的,自己確認一下。
選什麼學校,各個家庭和理念不同,最重要選些合適的比自己小朋友。
如喜歡的可以報考,當真的收了,有幾個offer才問去那裡好都未遲的。
老實,這些直資或私校是要學費的,選擇是有必要的。
25Nov除咗係admission seminar, 仲係開放日,有好多同學仔攪既 booth; 可以有好多機會接觸佢哋啲學生, 觀其言行/應對。係一個好好既場合去深入了解一間學校,

家長們, 唔好剩係嚮forum度道聽途說呀.

回覆 ipo167 的帖子

講得啱, 親身去感受一下, 總好過 "聽人講"~

王家爸爸    發表於 17-11-17 17:33

我女吾係叩門收的
係上年12月1日就一早註冊
疊埋心水等開學
同期成績差過我女的
7月派位時好多都派到Band 1

os_ecu 發表於 17-11-17 16:24
好問題,同"何不食肉靡"一樣.

對一間學校觀感可以因人而異,但好鍾意都要間學校肯收你小朋友先得架,
其實同"何不食肉靡"相反,係"肉靡何來"既問題多啲。

其實每個小朋友既情況唔同,學費對部分人來說係負擔,但係對唔少人來說係小數目。所以反而適唔適合更重要。

路過一問,如果想讀IB,而且打算將來外國讀書,覺得更加適合國際學校的教學方式,點解唔直接揀國際學校?是否因為希望中文亦可以保持到?

回覆 b3410 的帖子

有D國際學校要買債券
入場費貴好多

Kitty1230 發表於 17-11-17 17:26

我女吾係叩門收的

呢間據聞開咗學都仲有位。
不用擔心

Kitty1230 發表於 17-11-17 18:18
回覆 b3410 的帖子

有D國際學校要買債券

呢樣真, HKA 收 57萬 debentures . 唔俾要每年兩萬六 levy. 真係要返咁上下財力先掂

Kitty1230 發表於 17-11-17 15:39
回覆 strawberry11 的帖子

IB School

但直資不能全部考IB, 我一直想知PYP+MYP+DSE效果会如何

poonseelai 發表於 17-11-17 20:34
但直資不能全部考IB, 我一直想知PYP+MYP+DSE效果会如何
真道DSE 條path 會唔會近?  佢地雖唔係正式PYP+MYP, 但是小學都是用IB方式教的.
啟思中學我都識人讀, 有在啟思小學上, 亦有外來生考入, 考的原因是小學太谷, 想轉方式, 好似都好快適應, 但都是中途去左外國, 冇take IB / DSE.  

HaYi 發表於 17-11-17 21:20
真道DSE 條path 會唔會近?  佢地雖唔係正式PYP+MYP, 但是小學都是用IB方式教的.
啟思中學我都識人讀, 有在 ...

真道DSE成績.........暫時,同時提供IB and DSE的直資,除了SPCC兩樣成績皆亮麗,其餘好似DSE無lB咁好

回覆樓主

我覺得7千幾蚊學費,有國際學校嘅教學模式,仲要有四十幾個外籍老師,抵讀過真正嘅國際學校。就算聖士XX嗰間都無咁多個外籍老師。你buy佢個教學模式咪唔叫hea囉!真正國際學校讀書氣氛都係咁。嗰啲叫free,唔係hea。其實hea都好depend個學生,學校俾自由度學生,唔代表要hea,家長同學生都要一齊配合。要唔free就不如揀返傳統。

yummivio    發表於 18-6-13 11:19
Kitty1230    發表於 17-11-21 10:28

Hi. Can you please check PM?

Thanks!