用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學好嗎?
樓主: 222magmag
go

啟思中學好嗎?  

josephbaba 發表於 17-11-24 23:15
吾該哂!聽日去open day 睇睇先。另外播道有2x位、易入嗎?謝。我家去觀塘及tko 區都近。
...
個人意見係盡量多試幾間直資,反正當50蚊買個機會,抵!

josephbaba 發表於 17-11-24 23:15
吾該哂!聽日去open day 睇睇先。另外播道有2x位、易入嗎?謝。我家去觀塘及tko 區都近。
...
如果想英文好,又諗住讀兩、三年,都可以試下SSC(有寄宿),可能更適合。

王家爸爸 發表於 17-11-25 12:00
如果想英文好,又諗住讀兩、三年,都可以試下SSC(有寄宿),可能更適合。 ...

St Stephen's college ? 感覺很貴族化,高不可攀咁、令我卻步。另外打算f.2後送後來佢出國所以吾想係香港寄宿、要爭取時間建立感情

josephbaba 發表於 17-11-25 12:37
St Stephen's college ? 感覺很貴族化,高不可攀咁、令我卻步。另外打算f.2後送後來佢出國所以吾想係香港 ...
講真,先係香港寄宿,睇下小朋友適唔適應,好過去到外國先發現唔適應。

王家爸爸 發表於 17-11-25 11:57
個人意見係盡量多試幾間直資,反正當50蚊買個機會,抵!

咁或者考三至四間吧。睇下小五成績表見吾見得人先
Band 2成績、間間都好似好多人爭咁。

josephbaba 發表於 17-11-25 12:42
咁或者考三至四間吧。睇下小五成績表見吾見得人先
如果仲讀緊小五,真係要多睇幾間。可能小朋友突然成績好咗。

王家爸爸 發表於 17-11-25 12:39
講真,先係香港寄宿,睇下小朋友適唔適應,好過去到外國先發現唔適應。 ...

無話適吾適應既、我自己當年十多歲出到國都吾適應、死都話要返來但屋企人吾比、之後慢慢就習慣了、重越來越越享受個邊既生活添、吾係要返來照顧阿爸阿媽都吾想返來佢係男仔兼好開朗、有信心佢ok 既。真係吾掂我先考慮過去陪讀下、睇下發生咩事。

王家爸爸 發表於 17-11-25 12:45
如果仲讀緊小五,真係要多睇幾間。可能小朋友突然成績好咗。

吾突然差左都偷笑、人地發力佢就有機會跌band 了。btw, 啟思直資排名尾2、咁至尾係邊間呢?

josephbaba 發表於 17-11-25 21:22
吾突然差左都偷笑、人地發力佢就有機會跌band 了。btw, 啟思直資排名尾2、咁至尾係邊間呢?
...
印象中蘇浙同啟思係比較差既,不過唔肯定邊間差啲。

josephbaba 發表於 17-11-25 21:19
無話適吾適應既、我自己當年十多歲出到國都吾適應、死都話要返來但屋企人吾比、之後慢慢就習慣了、重越來 ...
我讀完書之後都諗過唔返香港。

回覆 Kitty1230 的帖子

請問一級有幾多班? 係咪每一班都唔過20人?? 因為想插出年中二, 麻煩你話我知

os_ecu 發表於 17-11-17 15:25
可能係個別例子了, 我個朋友個囡囡嚮度讀, 唔覺佢係外國口音, 啲同學仔亦非常 local. 其他方面唔覺得佢同其 ...

我朋友都係讀啟思 (小學到中學),莫講英文口音,英文書寫能力都。。。。
所以真係未必。

王國會長

222magmag 發表於 17-11-16 15:05
除了國際學校。聽說是全港最多外籍老師的一所學校。但又有人話裡面的學生好he’s!
...

B2中至尾易唔易入?

1998Ruby1998 發表於 18-6-17 08:58
我朋友都係讀啟思 (小學到中學),莫講英文口音,英文書寫能力都。。。。
所以真係未必。
...
直升易過外面申請入去?我見申請除左interview , 還要交[size=13.333333015441895px]個人檔案(包括學生及家長的陳述、學生的個人成長簡介和成就 )又要[size=13.333333015441895px]英文及中文(普通話)理解基準測試、看似很高要求

回覆樓主

小學學費都幾貴,其實佢有咩吸引力?

回覆 hippoo 的帖子

我仔小學學到的, 在現在的中學發揮, 尤其是數學及通識科, 不止一個中學老師對我説仔是逆思維去思考, 同傳統學校的同學不同, 仔説全是小學老師教的技巧, 所以小學學費貴得有道理。

IRON 發表於 18-9-12 14:38
回覆 hippoo 的帖子

我仔小學學到的, 在現在的中學發揮, 尤其是數學及通識科, 不止一個中學老師對我説仔是 ...
可以分享一下如何"逆向思維"?你仔仔是否讀啟思中學?  

Kitty1230 發表於 17-11-17 12:54
以前在天主教傳統小學階段非常重視結果、分數,把學生排名, 著重操練以求取得高分, 根本沒有足夠空間讓孩子 ...

請問啟中嘅老師流失率高嗎?

其實邊有話入邊間學校, 就有必定的結果
如果你想讀IB, 本身來自傳統學校, 真係可以咁易考到ESF/國際學校/DBS/CKY/SSC咩?   
相比呢D學校, 啓思唔算係平

仲有, 讀IB, 入U唔會易左, HKU NON JUPAS條龍有好多內地尖子, 不少係全國全省名列百名內, 當然要睇學科, NURSING果D冇大陸人讀, 但BUSINESS呢D, 三大 NON JUPAS位俾內地/國際生食唔少